Rätt metod att ta bort fästingar från djur, barn och dig själv
Inspiration PUBLICERAD 7/7/2024

Rätt metod att ta bort fästingar från djur, barn och dig själv

Det är viktigt att ta bort fästingar snabbt och på rätt sätt. Ju längre fästingen suger blod, desto större är risken för farliga sjukdomar. Här är verktygen och metoderna du ska använda.

Text: Pär Brandt

De flesta tycker att fästingar är rätt äckliga. Vilket är lätt att förstå då de borrar sig in i huden och suger blod.

Men fästingbett är också farligt. Fästingar kan sprida bakteriesjukdomen borrelia, som i de flesta fall ger lindriga symtom och går att behandla med antibiotika.

Värre är det med TBE – som kan leda till inflammation i hjärnan. Bästa sättet att skydda sig mot TBE är genom vaccin. Har man fått TBE finns det ingen behandling mot själva sjukdomen.

Ju längre fästingen sitter kvar, desto större är risken för de sjukdomar som den kan överföra. Har du, barnen eller husdjuren vistats ute i skog och mark – eller kanske bara i högt gräs – så gäller det att leta efter fästingar som bitit sig fast.

Fästingborttagaren hjälper till att få ett bra grepp om fästingen.

Fästingar på husdjur

Husdjur – och då menar vi framför allt hundar och katter – har ju som regel päls. Det gör det ofta knepigt att upptäcka fästingar.

Fästingar kan sitta överallt, men de föredrar områden med kortare päls. Som öronen, insidan på benen, ljumskarna, hudveck och nosen. Titta även djupt in i öronen, där trivs fästingar.

Sök igenom pälsen och låt djuret lugna ner sig, beröring är ofta positivt och lugnande. En godisbit kan också bidra till den positiva upplevelsen.

På djur med lång päls så är ett knep att använda en hårfön (stäng av värmen). När man blåser på pälsen så syns det tydligare var på huden som fästingarna satt sig.

Hittar du en eller flera fästingar tar du fram ditt verktyg, fästingborttagaren. De finns i några olika utförande, flera av dem hos apoteken. Använd inte pincett, för då är det lätt att klämma sönder fästingen.

Ta gärna på mjuka engångshandskar, typ operationshandskar, för att undvika att du själv får fästingblod på händerna.

Greppa verktyget runt fästingen, så nära huden som det går. Dra rakt ut. Snurra inte, för då kan huvudet gå av och sitta kvar i huden.

Lägg fästingen i en skål eller liknande. Lever de så kan de snabbt försvinna utom synhåll.

Tvätta såret med antiseptiskt medel. De finns också hos apoteket.

Fästingar kan sitta djupt inborrade i huden.

Fästingar på barn

Fästingar kan bita sig fast i huden utan att det gör ont. Deras saliv innehåller både smärtstillande medel och sådant som gör att blodet inte koagulerar. Fiffiga små typer …

Därför kan barn ha fästingar som de inte själv sett eller känt. Börja med att undersöka benen och fortsätt uppåt, titta även i ljumskarna och under armarna.

Skulle en fästing sitta i hårbotten är det – precis som med husdjur – svårt att upptäcka. Men de brukar kännas, om man stryker med fingrarna genom håret.

Sen är metoden densamma som med husdjuren. Undvik pincett utan använd en fästingborttagare.

Fästingborttagare påminner lite om en snickarhammare som man kan dra ut spik med. Peta in fästingen så långt in i skåran som det går och dra rakt ut. Tvätta med sårtvätt. Undvik alsolsprit eftersom det svider och då blir det inte lika lätt att leta fästingar nästa gång barnen behöver undersökas.

Fästingborttagare finns hos apotek, välj så liten som möjligt för att få ett bra grepp.

Fästingar på dig själv

Att ta bort fästingar på sig själv är inte mycket annorlunda än att göra det på barnen. Ben och ljumskar är favoritställen för fästingarna.

Problemet är att du inte har ögonen i nacken. Men kanske finns det en hallspegel som visar hela dig, från topp till tå?

Skulle det sitta en fästing på ”baksidan” så är det oftast svårt att ta loss den på egen hand. Ta hjälp av någon annan, annars är risken att du inte får ut hela fästingen eller klämmer sönder den.

En sådan här reaktion kan det bli om man fått borrelia.

Borrelia-symtom

Borrelia är en bakteriesjukdom som ofta ger lindriga besvär. Ibland så små att de inte märks alls.

Men i sällsynta fall kan borrelia både spridas till lederna och nervsystemet.

Symtomen är luriga eftersom de kan förväxlas med andra sjukdomar. Huvudvärk, illamående, stelhet, ledvärk och ryggont är kanske inte det som man först förknippar med fästingbett. Ansiktsförlamning är också ett symtom och då ska man söka vård.

Borreliabakterien tar minst ett dygn innan den överförs från fästingen till bäraren. Därför ska man ta bort fästingar så snabbt som det är möjligt. Det går inte att vaccinera mot borrelia.

Var observant om ditt husdjur verkar ha klåda och kliar sig mycket. Det kan vara fästingar.

TBE-symtom

TBE står för "Tick Borne Encephalitis", fästingburen hjärninflammation. Cirka en tredjedel av de som får TBE får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

De som blir sjuka – som regel inom en vecka – får allvarliga symtom som påminner om migrän. Det kan handla om kräkningar, hög feber, huvudvärk, ljus- och ljudkänslighet, med mera.

TBE kan man vaccinera mot. Genom ett blodprov går det att se om en person börjat utveckla antikroppar mot TBE. Symtom kan behandlas men inflammationen läker ut av sig själv. Symtomen kan finnas kvar i flera månader.

Förekomsten av TBE hos fästingar är sällsynt. En del hävdar att bara 2 procent av fästingarna bär på TBE. Men risken finns och varje år är det cirka 300 personer som smittas med TBE.

TBE finns i fästingens spottkörtlar och den kan därför överföras direkt vid ett bett. Dödsfall är mycket ovanliga men har förekommit.

En del motmedel appliceras som vätska mot huden.

Förebygg fästingbett

Ska du plocka svamp är det ingen nackdel med gummistövlar. Liksom nedstoppade långbyxor och långärmad skjorta.

Myggmedel fungerar också mot fästingar. Även om du, eller barnen, inte är besvärade av myggor så kan alltså myggmedel bidra till ett ökat skydd.

Hundar och katter är inte lika lätta att klä på. På marknaden finns det flera produkter som ska skydda mot fästingar, till exempel halsband, tabletter och medel som appliceras på huden.

Vilket medel som är bäst för hund/katt – och vilka man ibland bör undvika – är ett ämne som diskuterats flitigt. Säkrast är alltid att rådgöra med en veterinär, dessutom behövs recept för flera av preparaten.

Så här kan det se ut på hundar som inte fått någon tillsyn på länge. Hundratals fästingar!

Fästingars spridning

Fästingar finns inte bara i södra Sverige, som en del tror. Varmare klimat har lett till att fästingarna spridit sig upp längs norrlandskusten och även inåt i Norrland.

I Sverige finns det ett tiotal olika arter av fästingar, de flesta angriper inte människor. Vanligast är familjen Ixodes. De suger blod flera gånger under sin utveckling. Fästingar är för övrigt spindeldjur, inte insekter. De är aktiva när temperaturen är över 4–5 grader.

Varmare klimat har också lett till att främmande fästingar följt med flyttfåglar och kunnat fortplanta sig sommartid. Risken finns att dessa arter så småningom lär sig att övervintra.

De nya fästingarterna är i flera fall mycket oönskade då de kan sprida farliga sjukdomar. En av dessa är Hyalomma-fästingen som kan sprida obotlig blödarsjuka där dödligheten kan vara 30 procent.

Liknande artiklar:

Resa utomlands med din hund – regler och kom-ihåg-lista

Guide: Mitt husdjur har skadat – täcker försäkringen?

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Pälsängrar äter hål på dina kläder – så här skyddar du dig

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Skydda dig mot vägglöss – bett, symtom och sanering

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Mer om Inspiration
Inspiration

Odla ärtskott och groddar – enkelt och nyttigt året om

Att odla ärtskott och groddar hemma är både enkelt och snabbt – dessutom får du en vitaminrik grönsak året om, perfekt att toppa mackor, sallader och soppor...

Se bättre med Memira – vi hjälper dig bli fri från glasögon och linser
Inspiration

Se bättre med Memira – vi hjälper dig bli fri från glasögon och linser

Glasögon och linser kan vara riktigt irriterande, både i vardagen, på fritiden och i professionella sammanhang. Hos Memira erbjuder vi ögonlaser och linsbyte...

Inspiration

Så får du bort envisa fläckar från textilier

Att spilla kaffe eller rödvin på mattan, soffan eller kläderna är alltid frustrerande – men det behöver inte bli en katastrof. Med några enkla och smarta...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Aktuellt

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs...

Trädgård

Årets pelargon 2025 är utsedd: Summer Twist Rose

I år har en pelargon med en riktigt speciell charm utsetts till Årets Pelargon 2025: Summer Twist Rose. Med sina mjuka, korallrosa blommor som övergå...