Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig
Trädgård PUBLICERAD 14/6/2024

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att minska myggchocken.

Text: Pär Brandt

Tyvärr ser det ut att bli många mygg den här sommaren. På många håll i Sverige är det redan påtagligt.

En riktigt torr sommar, som 2018, kan minska antalet mygg. Men i år har det regnat i perioder och det är idealiskt för honorna när de ska lägga sina ägg.

Just tillgången till vattensamlingar är något man ska se upp med i sin villaträdgård. Några överblivna krukor, plastförpackningar eller annat som blivit vattenfyllt är idealiska barnkammare för mygglarver.

Äggen kan för övrigt överleva flera år och vänta på nederbörd. Utvecklingen från ägg till flygfärdig mygga går fort, som snabbast på 8–14 dagar.

Guide, mygg, stickmygga, myggstick, myggmedel, myggsommar, regn, värme, knott, klåda, blod, DEET, salva, långvarigt, husmorstips, värme, kyla.En mygga gör ingen sommar, men många myggor blir en plåga!

Effektivt myggmedel

På marknaden finns det en uppsjö av medel som ska skydda mot mygg och knott. Inte sällan marknadsförs de med löften som kanske inte alla håller med om – efter att ha testat.

Myggmedel är olika effektiva beroende på vem som använder dom. Det som funkar på din kompis är kanske inte alls lika bra för dig.

Framför allt handlar det om olika lång verkningstid. Enligt Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll i Uppsala, är produkter med DEET mest effektiva:

”Men om produkterna innehåller den aktiva substansen DEET, då handlar det om många timmars skydd,” berättade Jan Lundström för SVT.

Dock ska man undvika att använda DEET-produkter på barn under 3 år. Även gravida och ammande kvinnor ska undvika DEET-produkter.

Guide, mygg, stickmygga, myggstick, myggmedel, myggsommar, regn, värme, knott, klåda, blod, DEET, salva, långvarigt, husmorstips, värme, kyla.Hos barn kan det bli en smärtsam reaktion på myggbett.

Klia inte – blir värre

Ett myggbett kliar, det vet nog alla. Men för att undvika klådan är det mest effektivt att inte klia alls, för då kan det bli ett större och infekterat sår. Lättare sagt än gjort.

Ett gammalt husmorsknep är att lägga en isbit på myggbettet. Kylan tar bort klådan men blir praktiskt svårt om man har 2–3 eller fler myggbett.

Kliar det riktigt mycket kan du använda en receptfri salva med hydrokortison.

Gamla husmorsknep att mildra klådan med är att använda äppelcidervinäger eller något varmt, som varmvatten.

Nedan har vi samlat ytterligare kunskap om myggbett.

Guide, mygg, stickmygga, myggstick, myggmedel, myggsommar, regn, värme, knott, klåda, blod, DEET, salva, långvarigt, husmorstips, värme, kyla.Mygglarverna hänger med huvudet ner i vattenytan.

Detta är sant om mygg

 • Blodgrupp 0 (noll) är mest attraktivt för mygg, men de är inte så nogräknade. Alla blodtyper går bra.
 • Hög kroppsvärme attraherar mygg, därför kan joggare och gravida få fler myggor runt sig. Att klippa gräsmattan kan vara tillräckligt ansträngande för att höja kroppstemperaturen och rör du dig över en större yta så exponerar du dig också för fler mygg.
 • Alkohol lockar till sig mygg? Sant, ett visst alkoholintag kan leda till en något högre hudtemperatur – och i en valsituation kan myggor då välja den varmare personen.
 • Blir mygg attraherade av dofter? Det stämmer, använd inga väldoftande produkter vid dusch och tvätt. Även koldioxid i utandningsluften lockar till sig myggor, liksom andra insekter. Men vi rekommenderar ingen att sluta andas.
 • Myggor kan sticka flera gånger. Stämmer, men det brukar ta ett par dagar mellan sticken.
Guide, mygg, stickmygga, myggstick, myggmedel, myggsommar, regn, värme, knott, klåda, blod, DEET, salva, långvarigt, husmorstips, värme, kyla.Finns det vattendrag eller är blött i markerna kan myggen snabbt bli en plåga.

Detta stämmer inte om mygg

 • Om myggan får suga klart så kliar det inte. Fel, så är det inte. Vifta bort direkt!
 • Kan man vänja sig mot mygg och bli immun? Inget pekar mot detta, brukar man få irriterade bett efter mygg så minskar inte besvären för att man fått många under en sommar.
 • Alla myggor sugor blod. Fel, det är en relativt liten grupp av mygg som suger blod och då bara honmyggorna. 
 • Mygg lever på blod. Nej, de äter nektar. Men honmyggorna behöver blod för att producera sina ägg.
Guide, mygg, stickmygga, myggstick, myggmedel, myggsommar, regn, värme, knott, klåda, blod, DEET, salva, långvarigt, husmorstips, värme, kyla.Även om vi plågas av mygg så är de viktig mat för fåglar under sommaren.

Bara delvis sant om mygg

 • Mörka kläder attraherar myggor. Till viss del sant, men ljusa kläder gör inte att man helt slipper myggstick.
 • Rökare slipper mygg? Det är sant att mygg inte gillar rök, men förmodligen får man bolma på ganska mycket för att det ska ha någon avskräckande effekt på mygg.
 • Mygg i utlandet är mer irriterande än de i Sverige. Många upplever att det är så, men det är individuellt.  
Guide, mygg, stickmygga, myggstick, myggmedel, myggsommar, regn, värme, knott, klåda, blod, DEET, salva, långvarigt, husmorstips, värme, kyla.Det är bara honmyggorna som suger blod, inte för att äta utan för att blodet behövs till deras ägg.

Riktigt farliga sjukdomar

Myggor kan vara nog så irriterande men i Sverige är det sällsynt att någon blir allvarligt sjuk. På sikt ökar dock riskerna med ett allt varmare klimat.

När du är utomlands så finns det all anledning undvika myggstick. Det här sjukdomarna kan spridas av myggor:

 • Denguefeber. Vanligt förekommande i tropiskt klimat och inte minst i Thailand dit många reser. Ett virus som oftast är godartat men kan ge hög feber, huvudvärk och muskelsmärtor. I sällsynta fall kan viruset leda till blödarfeber, en allvarlig och i värsta fall dödlig sjukdom. Denguefeber sprids via Tigermyggan, som nu upptäckts även i Sverige.
 • Malaria. En sjukdom som de flesta hört talas om och tyvärr är vanligt förkommande i varma klimat. Drabbar många och framför allt barn blir sjuka, ibland så illa att de dör. Det finns inget resevaccin mot malaria. I områden med malaria ska man vara noga med myggnät och andra rekommendationer. Malaria fanns även i Sverige men försvann på 1930-talet.
 • Zikavirus. Även detta virus sprids i länder med tropiskt klimat och är till viss del släkt med denguefeber. Cirka 20 procent av de som får infektion från mygg får symtom. I sällsynta fall kan zikavirus ge missbildningar hos foster, barn och vuxna.
Asiatisk tigermygga denguefeber SverigeDen asiatiska tigermyggan är ganska lätt att känna igen med sina vita fläckar. Den har funnits i Europa men på grund av det allt varmare vädret kan den även överleva i Sverige. Några få exemplar av tigermyggan har upptäckts vilket innebär att svenskar tyvärr kan få denguefeber även på hemmaplan, om man har riktig otur.
Guide, mygg, stickmygga, myggstick, myggmedel, myggsommar, regn, värme, knott, klåda, blod, DEET, salva, långvarigt, husmorstips, värme, kyla.Vistas du i tropiskt klimat och blir rekommenderad att använda myggnät – följ det rådet!

Fler artiklar i ämnet:

Guide: Så sparkar du ut silverfisken ur ditt hem

Pälsängrar äter hål på dina kläder – så här skyddar du dig

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Skydda dig mot vägglöss – bett, symtom och sanering

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Mer om Trädgård
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får en buskigare...

Trädgård

Vacker och lättskött slänt med buskar

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkel...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarens godaste sallader – 5 läckra recept med ost

Sallad är perfekt som utomhusmat sommartid. Här är våra fem godaste recept som alla bygger på en smakrik ost. Allt från chèvre till blåmögelost – vilken...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Smaktipset

Enkel, god och snabblagad midsommar-buffé – som alla gillar

Stressad inför midsommar? Släpp alla krav och satsa på enkla men goda rätter till buffén. Följ våra tips för att göra alla mätta och glada på midsommarafton...