Så skyddar du dig själv och ditt hem mot blixtnedslag
Inspiration PUBLICERAD 19/7/2024

Så skyddar du dig själv och ditt hem mot blixtnedslag

Blixten kan vara skrämmande och orsaka dyrbara skador i ditt hem. I sällsynta fall kan blixtnedslag även leda till personskador och dödsfall. Använd vår checklista för att minimera risker och skador!

Text: Pär Brandt

En del tycker att åskoväder är vackra, medan de för andra är bland det mest skrämmande som finns.

Att resonera bort rädsla är inte alltid så lätt, men det är väldigt osannolikt att bli skadad av blixten. Under ett 80-årigt liv är sannolikheten en på tiotusen.

Däremot är det mera vanligt att blixtnedslag orsakar höga spänningar som kan förstöra elektronik även långt bort från nedslagsplatsen.

I den här guiden har vi samlat 8 punkter som du bör veta för att skydda dig själv, familjen och framför allt ditt hem från blixtnedslag.

Stora hus i betong ger ett bra skydd mot blixten.

1. Stanna inomhus

När ett blixtoväder närmar sig regnar det oftast samtidigt. Och då är det ju naturligt att stanna inomhus – vilket också är det säkraste.

Varje år träffas 5–10 personer av blixten och det sker (nästan) uteslutande utomhus. I de flesta fall dör inte människor av blixtnedslag, eftersom blixten ”river förbi”. Men en direkt träff i huvudet är oftast dödlig. Cirka 1 av 5 avlider efter att ha blivit träffade av blixten.

Undvik dock att stå på balkongen. Betongväggar med armering ger gott skydd mot blixtnedslag. Stora hus skyddar bättre än små.

Blixten letar sig gärna till höga punkter, därför ska du inte ta skydd under ett träd.

2. Stå inte under träd

De flesta har nog hört att man inte ska ta skydd för regnet under ett träd, eftersom blixten söker sig till uppstickande föremål.

Av samma anledning är det inte bra att befinna sig på sjön i en båt när åskovädret närmar. Åk om möjligt in mot stranden. Att bada är inte heller att rekommendera.

Golfspelare kan också leva farligt på fairway, då de ofta utgör högsta punkten i landskapet.

Bilens stålkaross ger skydd, i de flesta fall.

3. Bilar är (ganska) säkra

Kan man inte ta sig inomhus är en bil det näst bästa stället att söka skydd för blixtnedslag. Blixten söker sig via stålkarossen ned till marken. Ha inte kontakt med ratt eller pedaler i bilen, de kan leda ström från blixten.

Nästan alla bilar har en metallkaross, men det finns ju undantag där man byggt i plast eller kolfiber – vilket inte leder ström som metall. Panoramatak i glas är inte lika säkert som ett konventionellt ståltak.

”Det är däcken som isolerar” har du kanske hört, men det är en myt. Blixten har redan färdats långt genom luften och att hoppa den sista decimetern, förbi däcken, är inga problem.

4. Håll koll på avståndet

Ljus färdas extremt snabbt medan ljudet går betydligt långsammare, cirka 340 meter per sekund. Därför blir det ett avstånd mellan ljusblixt och åskknall.

För att hålla koll på hur långt bort blixtnedslagen sker kan du räkna sekunder. 3 sekunder är ungefär 1 kilometer bort, 6 sekunder är 2 kilometer, och så vidare.

Kanske låter gammaldags, men skydda din dyrbara elektronik genom att dra ut sladden.

5. Dra ur sladden

Du har förmodligen hört äldre släktingar säga att man måste dra ut antennsladden ur TV:n för att den inte ska skadas när åskan går. Och det var helt korrekt.

Numera får de flesta av oss inte TV-programmen via antenn på taket, så det slipper vi. Men det är fortfarande en god idé att skydda sin elektronik hemma genom att dra ut sladden ur stickkontakten i väggen.

Det som kan hända är att blixten slår ner i närheten och träffar elledningar. Spänningsnivån i blixten är extremt hög och denna chock i elnätet ger en ”spik” – en kortvarig men farlig spänningsökning. Kallas också för åsköverspänning.

Det finns grenuttag på marknaden som skyddar elektronik för dessa farliga höjningar av spänningsnivån. Det finns även speciella enheter, inledningsskydd, för åsköverspänning som går att installera.

Dessa ger inte alltid ett 100-procentigt skydd, men kan vara en relativt billig investering för att skydda elledningar, datorer, modem och annan elektronik.

Att prata i mobiltelefon under åskväder är riskfritt, så länge den inte är ansluten till ett vägguttag via laddaren.

Hemförsäkringen täcker för de flesta skador som ett blixtnedslag kan leda till.

6. Hemförsäkring är viktigt

Hemförsäkring är ett absolut måste, eftersom den täcker så många olika typer av skador. Inte minst de som kan bli resultatet av ett blixtnedslag.

Hemförsäkringen kan ersätta elektronik som gått sönder, men många försäkringsbolag har en åldersavräkning, liksom självrisk. Därför kan du ändå drabbas av kostnader, trots hemförsäkringen.

Att dra ut stickkontakterna när åskvädret närmar sig kan låta gammaldags, men det är faktiskt ingen dum idé när det gäller att skydda dyrbara prylar med elektronik. 

Läs gärna vår guide om hemförsäkringar på den här länken (klicka för att öppna i nytt fönster).

Åskledaren sitter på taket och leder blixten ner till ett "jordspett" i marken.

7. Skaffa åskledare?

En åskledare är en högt placerad, utvändig metallkonstruktion som ska ”locka till sig” blixten och leda den raka vägen ned i jorden. På det viset går inte blixten in i byggnaden – eller så är tanken i alla fall.

Åskledare kan vara aktuellt om man bor utanför tätbebyggt område och relativt ofta drabbas av blixtnedslag. Villor, lantbruk eller företag som råkar vara högt placerade kan få återkommande träffar av blixten och då är åskledare en bra investering.

Men bor man i ett samhälle så finns det som regel alltid någon högre byggnad i närheten som blixten är mer benägen att träffa. Risken för blixtnedslag är trots allt väldigt liten.

Brontofobi grundas ofta i barndomen.

8. Överför inte din rädsla

Det finns många som är rädda för åska och blixtnedslag. Vilket inte är underligt för blixten är oerhört kraftfull och dånet från åskan låter som ett domedagsljud.

Att resonera med sina känslor är inte helt lätt, dessutom är de blixtsnabba. Har man utvecklat en stor rädsla för åskan kan det inverka på livskvaliteten och då kan det bli aktuellt att söka professionell hjälp.

Men som förälder bör du också tänka på att inte överföra rädslan till dina barn. Vilket är lättare sagt än gjort, om man nu är väldigt rädd för blixtnedslag.

Rädslan för åska och blixtnedslag – eller brontofobi som det kallas – grundas ofta i barndomen. Brontofobi kan behandlas med KBT, kognitiv beteendeterapi.


Källor:

Uppsala Universitet: Stanna inne när det åskar

Aftonbladet: Hur stor risk är det att träffas av blixten?

Våra Hem: Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Brandskyddsföreningen: Så skyddar du dig mot åska

Wikipedia: Brontofobi


Liknande artiklar:

Din jordfelsbrytare bryter strömmen – så felsöker du själv

”Spara 90 procent av dina elkostnader!” Sant eller falskt?

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt

Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi – spara pengar

Mer om Inspiration
Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia
Inspiration

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia

Som husägare är det lätt att glömma bort att ett hem, precis som vi själva, behöver vård och underhåll för att må bra.

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt
Inspiration

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt

Att ha fritidshus är förknippat med nöje och avkoppling. Men det innebär även, till skillnad från ett permanent boende, längre perioder av begränsad tillsyn...

Mest lästa
Inspiration

5 tips: Ge julgranen ett långt liv – slipp alla barr

Knappt hinner man klä granen förrän golvet är fullt av barr. Har du gjort fel i alla år? Här är 5 viktiga tips du inte får missa för att julgranen sk...

Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Trädgård

7 tips som får din julstjärna att trivas och leva länge

Ingen riktig jul utan julstjärna, så är det i många svenska hem. Behandla din julstjärna varsamt och följ våra tips så får den ett långt liv – kanske till...