Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app
Inspiration PUBLICERAD 12/9/2024

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt att virra bort sig i den tekniska djungeln – följ våra tips!

Text: Pär Brandt

De senaste 10–15 åren har vi fått lära oss ett nytt begrepp: smart belysning. Du tänder och släcker inte längre med en strömbrytare utan kan styra lamporna med en fjärrkontroll eller via mobiltelefonen.

Den smarta belysningen öppnar upp för helt nya funktioner som underlättar vardagslivet. Det ger också spännande möjligheter att variera ditt hem.

Mångfalden funktioner gör det dock svårt att få en snabb överblick, smart belysning är lite av en ”djungel” där det är lätt att gå vilse. Börja med att läsa vår guide i 12 steg så blir det lättare att hitta rätt.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave.Smart belysning kan verkligen skapa stämning och är lätt att variera.

1. Tänk igenom dina behov

Möjligheterna med smart belysning är enorma och utvecklas hela tiden. Det är lätt att bli snurrig i huvudet när man läser om alla funktioner.

Tänk därför igenom dina behov och börja gärna i lite mindre skala. Bit för bit kan du sedan bygga ut med flera smarta lampor och finesser i ditt hem.

De vanligaste funktionerna är automatiserad belysning, dimmer, olika typer av färgat ljus, fjärrstyrning, rörelseaktivering, röststyrning och aktivt ljus som samspelar med TV, musik eller spel.

Vissa tillverkare erbjuder även möjligheten att bygga in övervakningskameror, sensor för vattenläckage och styra eller samverka med andra funktioner i ditt hem.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave.En tillverkare och en app, då blir minst krångligt. Bilden visar Ikeas app.

2. Välj en tillverkare

Smart belysning kan beskrivas med en väldig massa krångliga, tekniska termer. Men om du tänker ”jag vill bara att det ska funka” då ska du välja produkter från en (1) tillverkare.

I Sverige är Philips Hue och Ikeas produkter i Trådfri-familjen vanliga i många hem. Men det finns givetvis flera intressanta konkurrenter till dessa två.

För att profilera sig mot Philips och Ikea finns det tillverkare som erbjuder unika lampor som mer ser ut som konstföremål, med speciella effekter och funktioner. Det finns även mindre kända varumärken som konkurrerar med ett lägre pris.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave.Alla tillverkare erbjuder ett startpaket, en bra början där grejerna lirar ihop.

3. Börja med ett startpaket

I stort sett alla tillverkare erbjudet ett ”startpaket” där det ingår en eller ett par lampor/produkter och ibland någon typ av sammankopplande enhet eller kontroll (hub).

Startpaket brukar säljas med rabatterat pris och är en bra början för att du enkelt ska komma igång med dina smarta funktioner i hemmet.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave.Låter det krångligt? Ingen fara, du klarar av det!

4. Läs tillverkarens guider

Både Philips och Ikea har ansträngt sig för att deras produkter ska vara enkla att installera, och det gäller också för det stora flertalet av andra tillverkare.

Det finns som regel bra och tydliga guider på tillverkarnas hemsidor med foton och filmer som visar hur du gör. Det finns även massor av filmklipp på Youtube som användare har gjort.

Skulle du stöta på något problem så har som regel även någon annan grubblat över samma sak. Googla på produktnamn + problem + beskrivning av vad som händer – eller inte händer.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave.Ser ut som en väggströmbrytare men är en batteridriven fjärrkontroll.

5. Behåll väggknapparna

”Det blir ju konstigt om hela familjen ska släcka och tända lampor med mobilen?” Precis, och ganska svårt att förklara för 3-åringen. Men det finns en lösning.

De flesta tillverkare av smart belysning erbjuder även en ”fjärrkontroll” i form av väggströmbrytare. Till designen kan den vara ganska närbesläktad med andra väggknappar du använder för att tända och släcka lampor – eller så har den ett unikt utseende.

De här strömbrytarna är egentligen batteridrivna fjärrkontroller. Inga kablar behöver anslutas. Klistra bara fast på väggen, intill dina andra väggströmbrytare. Sedan får man ”para ihop” strömbrytaren med de lampor som ska styras.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave.Moderna LED-glödlampor (till vänster) drar mycket mindre energi är gamla tiders glödtråd.

6. Spara energi

Gamla tiders glödlampor hade en glödtråd som spred ljus men samtidigt förlorade mycket energi i form av värme.

Moderna lampor är betydligt mera energisnåla och ofta används en teknik med LED, lysdioder.

Smarta lampor har fördelen att de drar lite effekt när du inte behöver så mycket ljus. Det är också enklare att slå av en lampa som lyser i onödan när du har kontrollen i mobilen. På så sätt hjälper smarta lampor till att spara energi.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave. Det finns "smarta" lampor och andra produkter för utomhusbruk. På bilen en kombinerad belysning och övervakningskamera som aktiveras med rörelsedetektor.

7. Smarta lampor utomhus

Det skiljer sig mellan tillverkare men smarta lampor kan som regel användas utomhus. Det brukar finnas en manual till produkten och där kan man se inom vilket temperaturintervall som lamporna kan användas.

Vissa tillverkare skiljer på inomhus- och utomhuslampor, och då gäller det att följa dessa rekommendationer. Samma gäller för badrum och fuktiga miljöer.

Viktigt är också att själva lampan – eller armaturen som det kallas – är avsedd för utomhusbruk. Dessa armaturer har en IP-klass som visar hur mycket vatten de är byggda för att tåla.

Ju högre siffra, desto bättre skydd mot väta. Som exempel tål IP21 droppande vatten och IP68 tål långvarig nedsänkning i vatten.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave. Från vänster till höger: E27, E14 och GU10 med bajonettfattning.

8. Sockel E14 och E27

Glödlampor med en gängad fot finns i flera utförande men det är två som är totalt dominerande: E14 och E27. Siffrorna visar storleken i millimeter och E27 är alltså dubbelt så stor som E14.

När du väljer en lampa, eller armatur som det heter, så är det nästan alltid glödlampor av typen E27 eller E14 som används. Det finns adapters som gör att de små E14-lamporna kan användas i armatur som är gjord för E27.

På tredje plats kommer GU10, som har bajonettfattning. Den används oftast till glödlampor med ett flodljus som har en viss spridningsvinkel.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave. Lampor kan tändas och släckas samt variera både mängden ljus och färg – allt från mobilen.

9. Flera system i en app

Grundtipset är att hålla sig till en tillverkare när du bygger upp ditt system med smarta lampor. Då undviker man att behöva växla mellan flera olika appar i mobilen.

Men sedan ett antal år finns det exempel på smarta lampor som kan ”samarbeta”. De är alltså kompatibla med varandra. Kanske inte alltid till 100 procent, men nästan.

Philips Hue kan exempelvis styra produkter från Ikeas smarta Trådfri-familj. Det beror på att enheterna är byggda med en gemensam, teknisk standard som gör att de kan kommunicera.

Det här är ett område som utvecklas snabbt och antalet möjligheter blir ständigt flera.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave. Vilken signal använder den här för att styra ljuset? Det finns många varianter.

10. Olika typ av signal

Gemensamt för smart belysning är att styrningen sker trådlöst. Det som skiljer sig åt är tekniken bakom dessa trådlösa signaler.

Eftersom det är olika typer av signaler så är det inte alltid som dessa trådlösa system ”pratar samma språk”. Det är en av anledningarna till att du bör välja en (1) tillverkare och inte blanda produkter från många olika håll.

Ibland funkar det utmärkt att ta produkter från flera tillverkare och få dom att samarbeta på ett bra sätt. Men inte alltid.

Utan gå in på alla detaljer med för- och nackdelar så kan vi nämna namnen på några av de tekniker som används: 433 MHz, Bluetooth (Blåtand), Bluetooth LE, Wifi, Tellstick, Z-wave och ZigBee.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave. Beprövad, enkel och framför allt billig teknik för fjärrstyrning. Sänder signaler på 433 MHz.

11. Enkel fjärrströmbrytare

Om du inte behöver så många smarta funktioner kan en klassisk fjärrströmbrytare göra jobbet – utan krångel och till ett billigt pris.

En fjärrströmbrytare skickar en radiosignal på 433 MHz och man kan ansluta ett obegränsat antal mottagare. Räckvidden är upp till 30 meter men kan begränsas kraftigt om du till exempel har bärande betongväggar i hemmet.

Ett startpaket med en fjärrkontroll och 4 mottagare kan kosta från cirka 150 kronor. Varje mottagare monteras mellan vägguttag och lampsladd (eller annan elektrisk enhet). Ofta finns det gemensamma knappar på fjärrkontrollen för att slå på/av alla lampor, eller en i taget.

Smart belysning, lampor, ljuskontroll, app, mobilen, trådlöst, Ikea Trådfri, Philips Hue, fjärrkontroll, väggströmbrytare, startpaket, manual, tips, hub, energibesparing, E14, E27, GU10, Bluetooth, Zigbee, Z-wave. De flesta smarta glödlampor erbjuder möjligheten att ändra färgtemperatur.

12. Fynda vid kampanjpris

Det är ganska vanligt att butikskedjor och lamptillverkare skapar kampanjer för sina produkter. Under en begränsad tid är priset nedsatt.

Ska du göra ett rejält omtag hemma och byta ut många lampor så kan det vara en god idé att planera ditt inköp – för att sedan slå till när rean startar.

Förbered en inköpslista med produktnamn och nummer på det du behöver. Då blir det mycket enklare och du minskar risken för returnera ett felköp.

Två tillfällen du ska hålla koll på är Black Friday (i november) och mellandagsrean – då går det att fynda smart belysning.

Ikea FärgtemperaturSamma glödlampa, men med olika färgtemperatur. Exempel från Ikeas sortiment av smarta lampor.

Fler artiklar i ämnet:

Bestäm rätt färgtemperatur på dina lampor – stor guide

Smarta lås med kod kan bli din räddning – 8 viktiga tips

10 tips som minskar riskerna för inbrott – och minimerar skadorna

6 farliga elfel i hemmet – så kontrollerar du själv

Din jordfelsbrytare bryter strömmen – så felsöker du själv

Mer om Inspiration
Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia
Inspiration

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia

Som husägare är det lätt att glömma bort att ett hem, precis som vi själva, behöver vård och underhåll för att må bra.

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt
Inspiration

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt

Att ha fritidshus är förknippat med nöje och avkoppling. Men det innebär även, till skillnad från ett permanent boende, längre perioder av begränsad tillsyn...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – pani...