Smarta lås med kod kan bli din räddning – 8 viktiga tips
Inspiration PUBLICERAD 12/8/2024

Smarta lås med kod kan bli din räddning – 8 viktiga tips

Vore det inte skönt att slippa nyckel till ytterdörren? Ingen risk att bli utelåst, eller behöva lämna jobbet för att ungarna glömt nyckeln. Fördelarna med digitala ”smarta lås” är många. Men det gäller att välja rätt – läs vår guide först!

Text: Pär Brandt

Mekaniska lås är fortfarande vanligast men allt fler inser fördelarna med elektromekaniska lås – eller ”smarta lås”, ”digitala lås” och ”kodlås” som de också kallas.

Att tappa bort eller glömma nycklar till ytterdörren är en nog så frustrerande upplevelse. Men med smarta lås kan du ändå öppna, till exempel via en app i din mobiltelefon.

Likaså slipper du att åka hem när barnen glömt nycklarna, samt öppna på distans när ni behöver släppa in hantverkare eller få paket levererade. Det är också skönt att kunna kontrollera att ytterdörren verkligen är låst via mobilen.

Priserna på smarta lås och/eller kodlås har gått ned och är nu inom ekonomiskt räckhåll för de flesta. Speciellt om man jämför med vad det kostar att behöva anlita en låssmed under jourtid.

Men det gäller att fundera igenom dina behov innan du bestämmer dig. Alternativen är många och priserna kan skilja sig åt ganska mycket. Läs våra 8 tips innan du slår till!

På väg ut på en motionsrunda och inga nycklar i fickan – skönt!

1. Vad ska jag välja?

De enklaste smarta låsen har en kort sifferkod med exempelvis 4–8 siffror. Andra har en bricka (nyckeltagg) och många har även en styrning via trådlöst wifi och en app i telefonen.

Ibland behövs inte alla funktioner och då kan det räcka med ett enkelt kodlås. Men vill du använda alla fördelar som digitala lås erbjuder är det bättre att satsa på de som styrs via en app.

Visst vore det trevligt att slippa nycklar?

2. Vilka är fördelarna?

Här är de viktigaste fördelarna:

  • Du och familjen behöver inga fysiska nycklar.
  • Det går att släppa in hantverkare eller bud via tillfälliga koder.
  • Via en app kan du se om dörren är låst/olåst och när en person går in/ut.
  • Utan fysisk låskolv går det inte att dyrka upp låset.
  • Ett digitalt lås kan kopplas till hemlarm.
  • Nycklar kan inte hamna i orätta händer – vilket är säkrare.

En del elektriska lås använder nyckelbricka. Men den kan man ju också tappa bort eller glömma.

3. Finns det nackdelar?

Här är de viktigaste nackdelarna:

  • Om låset har ett batteri behöver det bytas, regelbundet.
  • Digitala lås kommunicerar via hemmets uppkoppling (wifi) mot nätet, en så kallad router. Fungerar inte den så funkar heller inte låset – som vid strömavbrott.
  • Om flera felaktiga koder i rad slås in kan det digitala låset bestämma sig för att blockera under en viss tid.
  • Vissa lås är känsliga för väderomslag, då till exempel dörrspringan kan ändras.
  • Ibland kan tröghet i låskolven ge en felaktig signal. Då kan låset se låst eller olåst ut, fast det kanske är tvärtom.
  • De flesta smarta lås behöver en viss temperatur. I en ytterdörr behöver det inte vara ett problem. Men ett kallgarage utan uppvärmning kan kräva speciella lås – eller mera regelbundna batteribyten.
  • Digitala lås kan upplevas som krångliga och passar inte alla användare. Då är det bättre att använda ett lås som kombinerar flera funktioner, som exempelvis nyckelbricka/kod, fingeravtryck och app.

Yale Linus är enkelt och relativt billigt. Det befintliga mekaniska låset styrs från insidan av dörren. Man kan använda nyckel, eller öppna med kod eller via appen.

4. Hur säkra är smarta lås?

Om en inbrottstjuv tar med sig rätt verktyg spelar det ingen roll vilket lås som finns i ytterdörren. Även säkerhetsdörrar går att bryta upp, med lite extra tid.

Däremot finns inga tecken på att de digitala låsen går att manipulera på något enkelt sätt. De låssmeder vi varit i kontakt med har inga exempel på att tjuvar lyckats knäcka digitala lås.

Flera experter hävdar istället att digitala lås är säkrare än konventionella, fysiska lås. En vanlig låskolv med nyckel går relativt enkelt att dyrka upp med rätt verktyg, det är för övrigt så som låssmeder arbetar när man tappat nyckeln.

Många appar som styr digitala lås har en funktion som varnar dig när ytterdörren öppnas. Då får du i realtid ett besked om att ett intrång pågår. Är ditt digitala lås kopplat till ett hemlarm kan det aktiveras.

5. Finns det nödöppning?

Alla lås till ytterdörren ska vara enkla att öppna inifrån. Så är det även med elektromekaniska lås, alltså smarta lås.

Oftast handlar det om att vredet på insidan ska vridas till höger eller vänster. Efter installation är det en god idé att gå igenom detta med alla familjemedlemmar så att det inte blir några missförstånd.

Om låset innehåller ett batteri kan det ta slut, och ska i så fall varna för detta i god tid innan det är helt slut. Flertalet smarta lås har yttre ”poler” där ett batteri kan anslutas och på det viset låsa upp ytterdörren.

Konstruktionen för anslutning av yttre strömkälla skiljer sig åt. Även här kan det vara en god idé att i förväg gå igenom proceduren med familjens tonåringar och vuxna.

Har du inte tummen mitt i handen går det att installera lås själv.

6. Kan jag installera själv?

Flera av de smarta lås som finns på marknaden är konstruerade ungefär som vanliga, mekaniska lås. Det är ganska naturligt, för annars skulle installationskostnaden bli hög.

Har du bytt exempelvis låskolv eller handtag förut så är det sannolikt att du också klarar av installationen av ett smart lås. Rätt skruvmejsel behövs liksom en kraftig avbitare (eller bågfil) för att korta skruvar till rätt längd.

I en del fall behöver man justera eller öka utrymmet i dörren, vilket kräver träverktyg och en viss händighet.

Känner du dig osäker så är det enklast att boka en låssmed. Installationen brukar inte ta så lång tid, därmed blir det heller inte så dyrt.

7. Hur dyrt blir det?

De allra enklaste kodlåsen börjar strax under tusenlappen. Behöver du fler finesser och vill styra via mobilen, ha fingeravtrycksavläsning, med mera, så räkna med minst 3.000 kronor och ibland betydligt mer än så.

De välkända varumärkena kostar kanske en extra slant men brukar i gengäld ha bra kvalitet och många återförsäljare. Då blir det lättare med installation och eventuell felsökning om något skulle gå fel.

Funderar du på att även skaffa hemlarm kan det vara anledning att titta runt bland erbjudande och kampanjer. Ibland går det att få rabatt eller till och med ett ”gratis” digitalt dörrlås om du tecknar ett hemlarm.

Glömt nyckeln? Det har nog hänt de flesta av oss någon gång.

8. Gäller hemförsäkringen?

För att hemförsäkringen ska gälla vid inbrott måste fönster och dörrar vara stängda och låsta. Om en inbrottstjuv har brutit upp en dörr är det uppenbart att det inte fanns en nyckel.

Men om det saknas yttre skador kan det bli svårare, försäkringsbolaget kan då hävda att tjuvarna haft nyckel. Här kan faktiskt smarta lås vara en fördel då ingen fysisk nyckel används och heller inte kan komma på avvägar. Det är också enklare att alltid hålla låst och se när ytterdörren öppnas.

Villkoren skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen. Vissa har inga hinder för smarta lås, andra godkänner inte fjärrstyrning via mobilen. Därför bör du alltid kontrollera vad som gäller för just ditt försäkringsbolag. Och tänk på att villkoren kan ändras, om du byter bolag.

Beroende på försäkringsvärde, självrisk och en del andra villkor kan försäkringsbolagen ha regler för säkerhetsklass, eller låsklass som det också kallas. Det kan också styra ditt val av rätt smart lås.

Fler artiklar i ämnet:

Välj bra och säkra hänglås – som lurar tjuven

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

En djupgående guide för dig som funderar på att köpa ett hemlarm

10 tips som minskar riskerna för inbrott – och minimerar skadorna

Så här enkelt blir du ID-kapad – och så förebygger du det

Svårare än så här behöver det inte vara. Låset styrs via mobilen.

Mer om Inspiration
Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia
Inspiration

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia

Som husägare är det lätt att glömma bort att ett hem, precis som vi själva, behöver vård och underhåll för att må bra.

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt
Inspiration

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt

Att ha fritidshus är förknippat med nöje och avkoppling. Men det innebär även, till skillnad från ett permanent boende, längre perioder av begränsad tillsyn...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – pani...