Hjälp igelkotten att övervintra i din trädgård – 5 viktiga tips
Trädgård PUBLICERAD 3/10/2023

Hjälp igelkotten att övervintra i din trädgård – 5 viktiga tips

Under hösten äter igelkottarna upp sig och söker ett lämpligt ställe för sin vintersömn. Med några få enkla åtgärder kan du hjälpa den hotade igelkotten att trivas bättre i din trädgård.

Text: Pär Brandt

Igelkotten är ett av våra mest älskade vilda djur. Men tyvärr hotas igelkotten av många faror vilket gjort att arten numera är rödlistad som ”nära hotad”. På bara 12 år har antalet igelkottar minskat med 40 procent.

Det behövs bara några få, enkla åtgärder i din trädgård för att öka igelkottens chanser att överleva. Flera av dessa kan du göra nu i höst, när igelkottarna ska gå i vinteride.

Med lite tur kan du locka till dig fler igelkottar och kanske se nya kullar växa upp som grannar. Följ våra 5 tips nedan för att göra livet lättare för igelkottarna.

Lämna en hög med grenar och ris, lägg löv ovanpå. Sen fixar igelkotten inredningen själv.

1. Gör löv- och rishögar

Gör ett ”ostädat” hörn av trädgården där igelkotten trivs och kan söka skydd. Samla ihop ris och grenar på ett ställe, fyll på med fallna höstlöv ovanpå.

Du kan även kratta in löv under buskarna, då skapas ett naturligt och skyddat rum. Lövhögar gillar även insekter, sniglar och maskar, som igelkotten äter.

Några överblivna brädbitar är allt som behövs för att bygga igelkotthus.

2. Bygg ett igelkottshus

Även med tummen mitt i handen kan du bygga ett igelkotthus. Det behöver inte alls vara snyggt, utan bara funktionellt. 

Har du en överbliven trälåda kan den bli ett bra vinteride. Hos Rikare trädgård finns det en ritning för dig som vill bygga själv (klicka för att öppna i nytt fönster).

Allt som behövs är några brädbitar som blivit över. Tänk på att inte använda impregnerat virke. Det finns även färdiga igelkottshus att köpa.

Igelkottar gillar inte att dela bo. Har du flera igelkottar i trädgården kan det alltså behövas mer än ett hus.

Mat kan vara motiverat på hösten, när igelkottarna behöver äta upp sig.

3. Ställ ut mat

Vilda djur söker sin egen föda så oftast finns det inga skäl att ge extra mat. Men det kan ju finnas anledning till att du vill ge mat till just igelkottar.

På hösten behöver igelkottarna äta upp sig inför vintern. Om du vet att det finns igelkottar i trädgården kan du ställa ut mat som hjälper dom att bygga upp ett fettlager.

Att ställa ut mat kan också vara ett sätt att få syn på dina små taggiga grannar. Igelkottar är mest aktiva på natten och då är de av naturliga skäl svåra att upptäcka.

Katt- eller hundmat fungerar till igelkottar, våt- eller torrfoder. Ge inte mjölk, det tål inte deras magar.

Man kan även ställa fram en vattenskål. Vatten är viktigast på sommaren då speciellt igelkottungar kan ha svårt att hålla rätt vätskebalans.

Klipp gräsmattan dagtid, då är risken minimal att skada en igelkott.

4. Klipp gräset dagtid

Igelkottar är nattaktiva djur. På dagen är de stilla och söker skydd.

Därför är det säkrast att klippa gräset dagtid. Har du en robotgräsklippare går den förmodligen att programmera till att bara klippa dagtid, exempelvis 10–16.

En vetenskaplig studie visar att det är stor skillnad mellan robotgräsklippare när det gäller deras förmåga att inte skada igelkottar. Läs mer i ett nytt fönster genom att klicka på länken.

Elda inte, gör lövkompost istället.

5. Elda inte lövhögar

Att elda i en villaträdgård, i tättbebyggt område, är i de flesta kommuner inte tillåtet av miljö- och hälsoskäl.

Speciellt våta löv kan alstra väldigt mycket rök. Något som sällan förbättrar grannsämjan.

Dessutom riskerar du att skada eller döda igelkottar som sökt skydd i lövhögen. Gör en lövkompost istället, det blir en utmärkt jordförbättrare och även ett ställe som igelkotten gillar och kan hitta föda (maskar).

Igelkottar är trevliga grannar som hjälper dig, till exempel med att äta upp mördarsniglar.

Liknande artiklar:

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

 

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...