Hög tid att börja förodla och tjuvstarta sommaren!
Trädgård PUBLICERAD 23/3/2023

Hög tid att börja förodla och tjuvstarta sommaren!

Äntligen är det dags att förbereda dina härliga odlingar – i trädgården eller balkongen! Börja med att plantera frön och förodla inomhus. Följ våra tips för att snabbt och enkelt komma i gång.

Dagarna blir allt längre och snart är det dags börja odla i trädgården – eller på balkongen. Men för att få en flygande start bör du starta redan nu, genom att sätta frön och förodla inomhus.

Lite längre fram i vår kan du ställa ut dina små plantor så de står svalt och väl ventilerat samtidigt som de fortsätter att växa till sig. När temperaturen utomhus är tillräckligt hög är det dags att plantera i jorden, eller i de stora krukorna på balkongen.

Som odlare är man alltid extra stolt när plantorna börjat sitt liv på fönsterbrädan hemma. Livet får en extra dimension när man skär upp en solmogen tomat eller smakrik gurka till frukostmackan – med vetskapen att just den grönsaken startade som ett frö i den egna handen. Livskvalitet, som många kallar det!

Läs på påsen

På fröpåsen finns information som hjälper dig att lyckas med försådden. En del fröer ska blötläggas innan de hamnar i jorden, andra ska ligga ytligt och gror av ljuset.

Timing är viktigt för att lyckas med förodlingen, man ska inte vara för tidig eller för sen. Detta beror förstås väldigt mycket på var man bor i vårt avlånga land.

Se förodlandet som en lärorik process. Du har sannolikt några växter och blommor som är speciellt kära, som följer med varje år. Efter en säsong vet du om timingen var bra, eller behöver justeras.

Gör gärna minnesanteckningar hur du jobbat med sådden och påminn dig själv genom att lägga in händelser i din digitala kalender för nästa år.

Du kan också välja att sprida ut riskerna. Förodla i två eller flera omgångar, då har du bättre chans att lyckas rent tidsmässigt och kan skörda grönsaker i omgångar.

Företag som riktar sig till Våra Hems läsare:

GardenStore SE

Granngården

Outl1.se

Wexthuset

Såjord och blomjord är olika – välj rätt när du handlar.

Välj rätt jord

Att förodla hemma i lägenheten ger alldeles utmärkta förutsättningar. Då vill nämligen de flesta frön ha det varmt och ljust, runt 18–22 grader.

Lite senare när de små plantorna växer till sig är det bra med något lägre temperatur, kring 15–18 grader. Tänk på att hålla jorden fuktig, men inte sur. För mycket vatten gör att syret inte når rötterna, då avstannar tillväxten och i värsta fall dör växten.

Bäst förutsättningar får man med så kallad ”såjord”, som är relativt näringsfattig. Att tillföra extra näring behövs som regel inte, under de första veckorna. Men om plantorna ska stå i samma jord fyra veckor eller mer kan den behöva extra näring.

Här börjar sommaren! Små frön som får växa till sig inomhus.

Välj rätt storlek på krukan

Rent ekonomiskt är det en lysande affär att börja med frön, istället för att köpa plantor hos trädgårdsmästeriet. Om du gillar att planera är det en god idé att redan under hösten och vintern shoppa runt för att hitta rätt fröpåsar. När vårsolen kommer fram så har de en tendens att ta slut.

Har du ett stort behov av vissa grönsaker eller blommor går det utmärkt att använda relativt stora krukor eller plastbehållare. Du kan till exempel spara olika plastförpackningar, så kommer de till nytta innan återvinningen. En större mängd jord gör det enklare att hålla en jämn fuktighet. Tänk också på att sprida ut fröna så att inte alla hamnar på samma punkt i jorden.

På marknaden finns det flera produkter som hjälper dig att förså i små ”krukor”, eller odlingspluggar (minidrivhus) som de ibland kallas. De gör det sen lätt att lyfta ut de små plantorna i trädgården eller balkongen. En del har genomskinliga lock över sig, vilket gör det enklare att hålla en jämn fuktighet.

En populär metod är att man själv tillverkar sina ”krukor” av smala remsor av tidningspapper, som rullas och pressas ihop samt fylls med jord. När plantan växer till sig är det enkelt att lyfta ut i jorden och pappret förmultnar. Enkelt och billigt.

När rätt storlek uppnåtts behöver dina växter en större kruka. Var försiktig vid flytten.

Gröna fingrar

Är du nybörjare är det säkrast att satsa på säkra kort, som grönsaker och sommarblommor. När du blir lite mer varm i kläderna som odlare finns det gott om spännande utmaningar att testa.

När man lyfter de små plantorna från sina behållare till större så är det en fördel att låta jorden runt rötterna följa med. Var försiktig så att inte stjälken skadas, då dör växten.

Odlar man flera olika fröer så är det lätt hänt att glömma vilken växt det är i behållarna. Organisera din odling och hjälp minnet med de små platta pinnar, i trä eller plast, som du kan skriva på. De finns på samma ställe som du hittar jord, frö och redskap.

När du planterat ut dina små växter i trädgården är de extra känsliga. För att undvika starkt solljus och även stora temperaturskiftningar kan du täcka över växterna med fiberduk. När växterna satt rötter rejält klarar de sig bra på egen hand, utan fiberduk.

Lite tur kan behövas när man är nybörjare och väldigt gärna vill lyckas med sina odlingar. Men skulle det gå fel så försök se det som en lärdom. Nästa gång går det bättre!
 

Vissa frön ska ned i jorden, andra ska ligga ytligt. Följ instruktionerna på fröpåsen.

Företag som riktar sig till Våra Hems läsare:

GardenStore SE

Granngården

Outl1.se

Wexthuset

Engagera barnen i odlingarna, de brukar tycka att det är kul att följa förloppet. För att inte tala om katten!

Fler artiklar om växter och odling:


Vattna krukväxterna rätt – då växer de och trivs

Odla egna tomater på balkongen – så gör du för att lyckas

Som man sår får man skörda

Så lyckas du med trädgårdslandet

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...