Odla egna tomater på balkongen – så gör du för att lyckas
Smaktipset PUBLICERAD 1/3/2023

Odla egna tomater på balkongen – så gör du för att lyckas

Att odla egna tomater balkongen är ett bra sätt att njuta av färska och smakrika tomater samtidigt som du lägger till lite grönska till ditt utomhusutrymme. Det kan även vara en rolig och givande upplevelse, men det kräver viss planering och engagemang för att lyckas. Här får du tips och råd som kan hjälpa dig att lyckas!

Hur lång tid tar det att odla tomater?

Den tid det tar att odla tomater från frö till skörd kan variera beroende på flera faktorer, som exempelvis vilken sort du har, odlingsförhållandena och den omsorg som ges till plantorna. I genomsnitt tar det cirka 6 till 8 veckor för tomatplantor att nå mognad och vara redo att flyttas till en större behållare. Efter detta tar det vanligtvis ytterligare 8 till 10 veckor för plantorna att börja producera frukt.

Vissa sorter, som körsbärstomater, kan producera frukt snabbare än större sorter som exempelvis bifftomater. Att ge plantorna optimala odlingsförhållanden, såsom tillräckligt med solljus, vatten och näringsämnen, kan dessutom hjälpa till att påskynda odlingsprocessen.

Här är några tips som hjälper dig att framgångsrikt odla tomater på din balkong:

Välj rätt sort: Alla tomatsorter är inte väl lämpade för odling på balkongen. Leta efter kompakta sorter som busktomater och körsbärstomater. 

Rätt behållare: Tomater behöver mycket utrymme att växa, så se till att du väljer en behållare som är minst 40 cm djup och bred. En 5-liters behållare är idealisk för en tomatplanta.

Använd kvalitetsjord: Använd en krukjord av hög kvalitet som är speciellt framtagen för trädgårdsodling. Denna typ av jord är väldränerad och innehåller de nödvändiga näringsämnena som tomaterna behöver för att växa.

Tillräckligt med solljus: Tomater behöver minst 6 timmars direkt solljus per dag. Se till att din balkong får tillräckligt med solljus för att uppfylla detta krav. Om den inte gör det rekommenderar vi att du använder odlingslampor för att komplettera det naturliga ljuset.

Vattna regelbundet: Håll jorden genomgående fuktig utan att dränka den. Var noga med att kontrollera jordens fuktnivå med några dagars mellanrum och vattna vid behov.

Gödsla regelbundet: Gödsla dina tomatplantor varannan eller var tredje vecka med ett balanserat, vattenlösligt gödningsmedel.

Ge plantorna stöd: När dina tomatplantor växer kommer de att behöva stöd för att kunna stå rakt. Använd exempelvis bambupinnar för att förhindra att de ramlar omkull.

Tjuva tomaterna: Detta begrepp innebär att man tar bort tjuvskotten (små skott som bildas mellan stjälken och bladen). Tjuvskotten stjäl kraft och energi från plantan och gör tomatplantan mer buskig vilket i sin tur gör att solen har svårt att komma åt de tomater som ska mogna fram.

Se upp för skadedjur: Håll utkik efter vanliga skadegörare som bladlöss, tomathornmask och vitflugor. Vidta åtgärder så snart du märker några tecken på angrepp. 

Skörda regelbundet: Håll ett öga på dina tomater och skörda dem så fort de är mogna. Detta kommer att uppmuntra växten att fortsätta producera frukt.

Genom att följa dessa tips bör du framgångsrikt kunna odla läckra, smakrika tomater på din balkong. Njut av dina egna – och närodlade tomater!
 

Företag som ger rabatt till Våra Hems läsare:

GardenStore SE

Granngården

Outl1.se

Wexthuset

Fler artiklar från Smaktipset:

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Fredagsmys: chili con carne med tortillachips och guacamole

Till helgen vill man gärna lyxa till maten och då ska ni testa vårt recept för chili con carne. Snabblagat och passar lika bra till middagsgäster som i...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...