Höstens checklista: Skydda ditt hem mot vinterkylan
Inspiration PUBLICERAD 7/10/2024

Höstens checklista: Skydda ditt hem mot vinterkylan

Hösten är en perfekt tid att ge ditt hem lite extra omsorg. Med rätt insatser nu kan du förebygga både stora och små problem när vinterns kyla tränger sig på. Här delar vi med oss av våra bästa råd för att hålla både hus och trädgård i toppform.

Skydda huset mot höstens ovälkomna gäster

När temperaturen sjunker, börjar många smådjur som möss och råttor att söka värme inomhus. Gå en runda runt huset och leta efter små sprickor eller öppningar – speciellt vid husgrunden och runt rör. Tät alla små hål för att hålla oönskade gäster ute.

Gör eldstaden redo för vintermyset

En ren och välskött eldstad är inte bara trevligare, den är också säkrare. Se till att ta bort gammal aska och kontrollera om det är dags för en sotning. Eldstaden bör kontrolleras och underhållas regelbundet, särskilt om den används som huvudsaklig värmekälla.

Mossa på taket kan leda till frostsprängningar och skador under vintern. Rensa bort det i tid för att skydda ditt hus.

Ta hand om taket innan snön faller

Mossa och smuts kan orsaka problem på taket när kylan kommer. Se till att ta bort detta innan frosten slår till, för att minska risken för skador under vintern.

Skörda det sista från trädgården

Hösten är tiden att plocka in den sista frukten och de sista grönsakerna innan frosten tar dem. Ta även bort fallfrukt som ligger kvar på marken för att hålla trädgården snygg och djurfri.

Skydda trädgårdens känsliga delar

Innan frosten kommer, glöm inte att ta in växter, möbler och trädgårdsredskap som inte tål kylan. På så sätt skyddar du dem och kan använda dem nästa säsong.

Kratta bort löven från gräsmattan för att undvika fukt och mossbildning – ett enkelt sätt att hålla trädgården frisk inför vintern

Rensa bort löven för att undvika vattenproblem

Löven samlas snabbt i hängrännor och avlopp under hösten, vilket kan leda till att vatten inte rinner undan som det ska. Genom att rensa bort löven regelbundet ser du till att regnvatten och smält snö kan rinna fritt och minskar risken för både fuktskador och översvämningar. Samtidigt kan en del av löven användas i rabatter och odlingsland för att skydda växterna under vintern.

Löven på gräsmattan – kratta smart

Löven som ligger kvar på gräsmattan kan kväva gräset och skapa fukt, vilket ger mossan en chans att ta över. Kratta bort dem och använd dem till komposten, eller varför inte lägga dem som ett skyddande lager i rabatterna? Löven fungerar som en naturlig isolering mot kyla och hjälper till att förbättra jorden inför nästa odlingssäsong.

En snabb koll på krypgrunden

Det kan vara klokt att ta en titt i krypgrunden och hålla utkik efter tecken på fukt eller mögel. Om du märker något ovanligt, kan det vara läge att rådgöra med en expert för att förebygga större problem.

Se till att värmesystemet fungerar

Innan vinterkylan är här, se över värmesystemet och boka eventuell service. Att lufta elementen och säkerställa att de fungerar optimalt kan göra stor skillnad för värmekomforten i hemmet.

Med dessa tips kan du känna dig lugn och förberedd inför vintern. Genom att ta hand om ditt hus och din trädgård nu, kan du undvika många onödiga problem och istället njuta av en varm och trygg höst och vinter.

Läs också:

Mossan tar över din gräsmatta – inspireras av naturen

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Mer om Inspiration
Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Inspiration

Tinder listar de bästa öppningsreplikerna för varje stjärntecken

När det kommer till dejting idag, spelar stjärntecken en allt viktigare roll. Faktum är att en stor andel unga människor ser på stjärntecken som en avgörande...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...