Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?
Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv. Har du gjort fel – eller rätt – hela tiden?
Text: Pär Brandt
De flesta av oss marscherar nog lydigt ut i trädgården med krattan i högsta hugg. Höstlöven ska bort – vartenda ett!
Men är det egentligen rätt? Okej, ditt ordningssinne gillar en trädgård som är befriad från alla löv. Fast egentligen mår kanske både gräsmatta och trädgårdsland bättre av andra metoder?
I den här artikeln ska vi ge dig argument för att se lite annorlunda på höstlöven. Trädgården behöver städas ändå, men du kanske ska prioritera om arbetet under hösten?
Kratta inte – klipp sönder
När höstlöven förmultnar blir de en bra jordförbättrare som ger rätt struktur i jorden. Därför ska man inte kratta bort löven.
Men hjälp till med förmultningen genom att först klippa sönder löven, vilket man enklast gör med gräsklipparen. Snabbt går det också. Torra löv är enklare att klippa än blöta.
Har du väldigt stora mängder löv kan det med fördel fördelas runt i rabatter och trädgårdsland som lövkompost. Har din gräsklippare en uppsamlare förenklar det, då slipper du kratta upp lövklippet.
En stadig kratta är guld värd. De med tänder i stål brukar hålla längre.
Kratta lagom på gräsmattan
Lämnar man ett lager av löv på gräsmattan, utan att kratta, har de en tendens att klibba ihop av regn och fukt. Det här täta täcket av löv leder bort vatten och släpper inte in luft i gräsmattan.
Gräsmattan trivs bäst med ett tunt lager klippta höstlöv som kan förmultna över vintern. Vid sista klippningen ska inte gräset bli för kort, kanske 5–6 centimeter.
Det finns speciell höstgödning för gräsmattan med låg kvävehalt. Behöver gräsmattan kalkas ska det också ske på hösten.
Kör över löven med gräsklipparen, då multnar det snabbare.
Kratta gångar
På gångar och asfalt vill man inte ha högar av höstlöv. De förmultnar och när snön försvinner på våren kan det ligga rester av mull där du inte vill ha jord. Kratta rent gångarna på hösten, eller blås bort med en lövblås.
Kratta bort eklöven
Löv förmultnar olika snabbt. Vissa träd, som asp, har löv som ”försvinner” på några veckor.
Eklöv är motsatsen, de tar flera år på sig att förmultna helt och bildar garvsyra. Därför bör man aldrig lämna eklöv på gräsmattan, de ska krattas bort.
Stora ekar är relativt ovanligt i trädgårdar men har man väldigt mycket eklöv så behöver de samlas ihop och köras iväg. En mindre mängd eklöv går att blanda med andra löv.
Lämna kvistar och täck över med löv i ett lugnt hörn av trädgården. Med lite tur får du en ny granne nästa vår.
Lövhögar till djuren
Samla några rejäla lövhögar i trädgården, gärna i ett avlägset och ”lugnt” hörn. Där trivs igelkottar och groddjur, fjärilslarver och andra insekter. Så här hjälper du igelkottar i din trädgård (klicka för att läsa artikeln i nytt fönster).
En prydligt städad trädgård är trevligt men det gäller att tänka på djuren också. Börja med ett par kvistar och häll löven över i ett tjockt lager. Har du tur så får du en igelkotte som granne nästa vår.
Blås bort höstlöven
Tycker du att det är jobbigt att kratta bort höstlöven är en lövblås ett alternativ. De behöver inte kosta så mycket och kan användas till mer än löv.
På våren är en lövblås utmärkt för att städa upp garageuppfarten och blåsa bort skräp i rabatter och under buskar.
En lövblås får dock användas med en viss försiktighet. Risken är att dina omsorgsfullt uppbyggda lövhögar försvinner i ett nafs. Och grannarna uppskattar förmodligen inte att du blåser över dina löv till deras tomt …
En elektrisk lövblås underlättar. Torra löv är mycket enklare att blåsa iväg än blöta.
Löv isolerar mot kyla
Snön isolerar mot kyla och gör det väldigt effektivt. När det är 15 minusgrader en kall vintermorgon så kan det under snötäcket, mellan gräsmattan och snön, vara nollgradigt.
Denna isolering skyddar både växter, djur och insekter. Men i södra Sverige blir det ofta långa perioder utan snö. Då kan man förbättra skyddet genom att kratta upp lövhögar som marktäcke runt växter som är känsliga mot kyla.
Växter som inte gillar långvarig kyla är exempelvis rosor, unga fruktträd, nyplanterade växter och till viss del även vintergröna buskar. Vintergröna växter kan också behöva skyddas mot solen på våren, så att de inte torkar ut innan tjälen gått ur marken.
Med ett marktäcke av löv går inte frosten så djupt ner i jorden, vilket underlättar för maskar och insekter som hjälper till med förmultningen.
Slänga på tippen? Nej – gör lövkompost istället! Fungerar som ersättare till torvmull.
Gör din egen lövkompost
Förmultnade löv innehåller inte mycket näring, men är mineralrik. Lövmull är framför allt en mycket bra jordförbättrare som ger rätt struktur på jorden.
Lövmull ersätter torvmull och är vanligt i Storbritannien, men i Sverige är det fortfarande vanligast att kratta bort löven utan att ta till vara på det ”bruna guldet”.
Ett enkelt sätt att göra lövkompost är att ta vanliga, stora plastsäckar. Välj gärna säckar av återvunnen plast, runt 150–250 liter. Skär några mindre hål i botten med en vass kniv och fyll sedan plastsäckarna med löv.
Lövkomposten går snabbare om löven är sönderklippta med gräsklipparen. Har gräsklipparen en uppsamlare slipper du räfsa upp utan kan fylla plastsäckarna direkt.
Man kan även bygga högar med lövkompost genom att bygga en ”låda” med hönsnät eller överblivna lastpallar. Välj gärna en skuggig plats.
Vattna med trädgårdsslangen ner i löven och ställ plastsäckarna på en skuggig plats för att behålla fuktigheten.
Lövkomposten går att använda redan nästa säsong, blanda ner den i jorden så fortsätter maskar och insekter att göra mull av löven. Men låter man förmultningen pågå ytterligare ett år (ibland två år) är den ”färdig” och kan läggas i rabatter och trädgårdslandet.
Blanda upp mullen med kompost och/eller lämplig gödning. Sen är det bara att invänta våren och se hur växandet tar fart!