Livsmedel du inte ska lägga i frysen – men detta kan frysas
Inspiration PUBLICERAD 14/9/2022

Livsmedel du inte ska lägga i frysen – men detta kan frysas

”Allting går att frysa” hävdar en del, men det är inte riktigt sant. Vissa livsmedel kan tappa både konsistens och smak. Detta samtidigt som annat går alldeles utmärkt att frysa in. Missa inte våra tips!

Text: Pär Brandt

Vill du spara pengar, minska matsvinnet och förenkla vardagen så är frysen din bästa vän. Den och kylskåpet.

Men tvärt emot vad en del hävdar så kan man inte frysa allt. Vissa livsmedel skadas av frysgrader. De behöver inte bli hälsofarliga, men kan tappa både smak och konsistens.

Samtidigt är det andra livsmedel – kanske lite oväntat – som går alldeles utmärkt att frysa. Läs våra tips, det finns säkert något som är nytt även för dig.

Färska ägg

Har du råkat köpa för många färska ägg så är det ingen bra idé att lägga överskottet rakt in i frysen. Det blir inte kul att tina upp ...

Däremot går det att knäcka äggen och vispa upp gulan och äggvitan, för att sedan frysa.

Men oftast finns det inget större behov av att frysa ägg. De håller väldigt länge i ett kylskåp med temperatur kring 4 grader, ofta flera veckor efter bäst före-datum.

Som riktmärke brukar man säga att ägg håller sig 6 veckor efter värpning i rumstemperatur. I kylskåp upp till 3 månader!

Grön gurka

Som de flesta vet består gurka av vatten, mer vatten och ännu mera vatten. Vatten expanderar när det fryser och då blir gurkan svampig och konstig när den tinat.

Livsmedel med en stor andel vatten funkar som regel inte bra att frysa. Motsatsen gäller för livsmedel med hög fetthalt, de går oftast utmärkt att frysa.

Potatis

Av samma skäl som man inte ska frysa in gurka så brukar inte heller potatis bli så aptitlig när man tinat upp den.

Men varför frysa potatis? Förvara svalt och framför allt mörkt, till exempel i en papperspåse. Kylskåpet funkar, men potatis måste inte förvaras så kallt för att ändå ha en lång hållbarhet.

Blir potatisen grön så ska man absolut inte äta den. Det kan vara glykoalkaloider (solanin, i potatis) som bildats och det kan leda till diarré och illamående.

Majonnäs

Det finns en del specialknep för att frysa majonnäs men vi ska inte gå in på det utan regeln är ”nej, frys inte in majonnäs”. Den skär sig när man tinar upp.

Majonnäs är en emulsion (två delar som egentligen inte är lösliga med varandra).

Av samma skäl är det heller ingen bra idé att frysa crème fraiche, yoghurt, filmjölk eller gräddfil.

Pasta

Även pasta innehåller mycket vatten och när man tinar upp kan konsistensen försämras. Lasagne brukar dock inte påverkas så mycket.

Då kan det vara smartare att frysa in enbart tomat- eller köttfärssåsen och sedan koka upp ny pasta.

Har du köpt färsk pasta och inte hinner använda den innan bäst före-datum så går den utmärkt att frysa in (utan att koka). Ett bättre alternativ som minskar ditt matsvinn.

Friterad mat

Den krispighet som friterad mat har går helt förlorad om man fryser in den. Dina tinade pommes frites blir rätt mjuka och sladdriga när du tinar upp dem, men de är fullt ätliga.

Varm mat

Det är en generell regel att inte ställa in varm mat direkt i frysen. Det tinar upp annan mat i frysen och kan försämra kvaliteten.

Låt maten svalna utomhus, eller ställ maten på den rostfria diskbänken som hjälper till att sprida ut värmen och snabbt sänka temperaturen.

Men det här går att frysa:

• Mjölk – ju fetare desto bättre brukar det gå.
• Ost – upp till tre månader i frysen. Utmärkt till gratäng.
• Färska grönsaker – om du kokar (blanchera) först.
• Vindruvor – funkar även som festliga ”isbitar” i en drink
• Banan – skiva och använd till smoothie
• Kyckling – upp till 12 månader.
• Mager fisk – upp till 6 månader.
• Fet fisk – upp till 2 månader.
• Skaldjur – upp till 3 månader.
• Nötkött – upp till 12 månader.
• Fläskkött – upp till 3–6 månader.
• Bacon – högst 1 månad.
• Grönsaker – upp till 12 månader.
• Kakor och bakverk – upp till 8 månader.
• Bröd – upp till 3 månader.
(Lista från Aftonbladet)

Läs mer i samma ämne:

Guide: Minska ditt matsvinn och spara pengar – 10 smarta tips

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

Därför har du alltid druckit champagne ur fel glas

Mer om Inspiration
Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia
Inspiration

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia

Som husägare är det lätt att glömma bort att ett hem, precis som vi själva, behöver vård och underhåll för att må bra.

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt
Inspiration

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt

Att ha fritidshus är förknippat med nöje och avkoppling. Men det innebär även, till skillnad från ett permanent boende, längre perioder av begränsad tillsyn...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – pani...