Livsmedel du inte ska lägga i frysen – men detta kan frysas
”Allting går att frysa” hävdar en del, men det är inte riktigt sant. Vissa livsmedel kan tappa både konsistens och smak. Detta samtidigt som annat går alldeles utmärkt att frysa in. Missa inte våra tips!
Text: Pär Brandt
Vill du spara pengar, minska matsvinnet och förenkla vardagen så är frysen din bästa vän. Den och kylskåpet.
Men tvärt emot vad en del hävdar så kan man inte frysa allt. Vissa livsmedel skadas av frysgrader. De behöver inte bli hälsofarliga, men kan tappa både smak och konsistens.
Samtidigt är det andra livsmedel – kanske lite oväntat – som går alldeles utmärkt att frysa. Läs våra tips, det finns säkert något som är nytt även för dig.
Färska ägg
Har du råkat köpa för många färska ägg så är det ingen bra idé att lägga överskottet rakt in i frysen. Det blir inte kul att tina upp ...
Däremot går det att knäcka äggen och vispa upp gulan och äggvitan, för att sedan frysa.
Men oftast finns det inget större behov av att frysa ägg. De håller väldigt länge i ett kylskåp med temperatur kring 4 grader, ofta flera veckor efter bäst före-datum.
Som riktmärke brukar man säga att ägg håller sig 6 veckor efter värpning i rumstemperatur. I kylskåp upp till 3 månader!
Grön gurka
Som de flesta vet består gurka av vatten, mer vatten och ännu mera vatten. Vatten expanderar när det fryser och då blir gurkan svampig och konstig när den tinat.
Livsmedel med en stor andel vatten funkar som regel inte bra att frysa. Motsatsen gäller för livsmedel med hög fetthalt, de går oftast utmärkt att frysa.
Potatis
Av samma skäl som man inte ska frysa in gurka så brukar inte heller potatis bli så aptitlig när man tinat upp den.
Men varför frysa potatis? Förvara svalt och framför allt mörkt, till exempel i en papperspåse. Kylskåpet funkar, men potatis måste inte förvaras så kallt för att ändå ha en lång hållbarhet.
Blir potatisen grön så ska man absolut inte äta den. Det kan vara glykoalkaloider (solanin, i potatis) som bildats och det kan leda till diarré och illamående.
Majonnäs
Det finns en del specialknep för att frysa majonnäs men vi ska inte gå in på det utan regeln är ”nej, frys inte in majonnäs”. Den skär sig när man tinar upp.
Majonnäs är en emulsion (två delar som egentligen inte är lösliga med varandra).
Av samma skäl är det heller ingen bra idé att frysa crème fraiche, yoghurt, filmjölk eller gräddfil.
Pasta
Även pasta innehåller mycket vatten och när man tinar upp kan konsistensen försämras. Lasagne brukar dock inte påverkas så mycket.
Då kan det vara smartare att frysa in enbart tomat- eller köttfärssåsen och sedan koka upp ny pasta.
Har du köpt färsk pasta och inte hinner använda den innan bäst före-datum så går den utmärkt att frysa in (utan att koka). Ett bättre alternativ som minskar ditt matsvinn.
Friterad mat
Den krispighet som friterad mat har går helt förlorad om man fryser in den. Dina tinade pommes frites blir rätt mjuka och sladdriga när du tinar upp dem, men de är fullt ätliga.
Varm mat
Det är en generell regel att inte ställa in varm mat direkt i frysen. Det tinar upp annan mat i frysen och kan försämra kvaliteten.
Låt maten svalna utomhus, eller ställ maten på den rostfria diskbänken som hjälper till att sprida ut värmen och snabbt sänka temperaturen.
Men det här går att frysa:
• Mjölk – ju fetare desto bättre brukar det gå.
• Ost – upp till tre månader i frysen. Utmärkt till gratäng.
• Färska grönsaker – om du kokar (blanchera) först.
• Vindruvor – funkar även som festliga ”isbitar” i en drink
• Banan – skiva och använd till smoothie
• Kyckling – upp till 12 månader.
• Mager fisk – upp till 6 månader.
• Fet fisk – upp till 2 månader.
• Skaldjur – upp till 3 månader.
• Nötkött – upp till 12 månader.
• Fläskkött – upp till 3–6 månader.
• Bacon – högst 1 månad.
• Grönsaker – upp till 12 månader.
• Kakor och bakverk – upp till 8 månader.
• Bröd – upp till 3 månader.
(Lista från Aftonbladet)
Läs mer i samma ämne:
Guide: Minska ditt matsvinn och spara pengar – 10 smarta tips
Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott