Livsmedel du inte ska lägga i frysen – men detta kan frysas
Inspiration PUBLICERAD 14/9/2022

Livsmedel du inte ska lägga i frysen – men detta kan frysas

”Allting går att frysa” hävdar en del, men det är inte riktigt sant. Vissa livsmedel kan tappa både konsistens och smak. Detta samtidigt som annat går alldeles utmärkt att frysa in. Missa inte våra tips!

Text: Pär Brandt

Vill du spara pengar, minska matsvinnet och förenkla vardagen så är frysen din bästa vän. Den och kylskåpet.

Men tvärt emot vad en del hävdar så kan man inte frysa allt. Vissa livsmedel skadas av frysgrader. De behöver inte bli hälsofarliga, men kan tappa både smak och konsistens.

Samtidigt är det andra livsmedel – kanske lite oväntat – som går alldeles utmärkt att frysa. Läs våra tips, det finns säkert något som är nytt även för dig.

Färska ägg

Har du råkat köpa för många färska ägg så är det ingen bra idé att lägga överskottet rakt in i frysen. Det blir inte kul att tina upp ...

Däremot går det att knäcka äggen och vispa upp gulan och äggvitan, för att sedan frysa.

Men oftast finns det inget större behov av att frysa ägg. De håller väldigt länge i ett kylskåp med temperatur kring 4 grader, ofta flera veckor efter bäst före-datum.

Som riktmärke brukar man säga att ägg håller sig 6 veckor efter värpning i rumstemperatur. I kylskåp upp till 3 månader!

Grön gurka

Som de flesta vet består gurka av vatten, mer vatten och ännu mera vatten. Vatten expanderar när det fryser och då blir gurkan svampig och konstig när den tinat.

Livsmedel med en stor andel vatten funkar som regel inte bra att frysa. Motsatsen gäller för livsmedel med hög fetthalt, de går oftast utmärkt att frysa.

Potatis

Av samma skäl som man inte ska frysa in gurka så brukar inte heller potatis bli så aptitlig när man tinat upp den.

Men varför frysa potatis? Förvara svalt och framför allt mörkt, till exempel i en papperspåse. Kylskåpet funkar, men potatis måste inte förvaras så kallt för att ändå ha en lång hållbarhet.

Blir potatisen grön så ska man absolut inte äta den. Det kan vara glykoalkaloider (solanin, i potatis) som bildats och det kan leda till diarré och illamående.

Majonnäs

Det finns en del specialknep för att frysa majonnäs men vi ska inte gå in på det utan regeln är ”nej, frys inte in majonnäs”. Den skär sig när man tinar upp.

Majonnäs är en emulsion (två delar som egentligen inte är lösliga med varandra).

Av samma skäl är det heller ingen bra idé att frysa crème fraiche, yoghurt, filmjölk eller gräddfil.

Pasta

Även pasta innehåller mycket vatten och när man tinar upp kan konsistensen försämras. Lasagne brukar dock inte påverkas så mycket.

Då kan det vara smartare att frysa in enbart tomat- eller köttfärssåsen och sedan koka upp ny pasta.

Har du köpt färsk pasta och inte hinner använda den innan bäst före-datum så går den utmärkt att frysa in (utan att koka). Ett bättre alternativ som minskar ditt matsvinn.

Friterad mat

Den krispighet som friterad mat har går helt förlorad om man fryser in den. Dina tinade pommes frites blir rätt mjuka och sladdriga när du tinar upp dem, men de är fullt ätliga.

Varm mat

Det är en generell regel att inte ställa in varm mat direkt i frysen. Det tinar upp annan mat i frysen och kan försämra kvaliteten.

Låt maten svalna utomhus, eller ställ maten på den rostfria diskbänken som hjälper till att sprida ut värmen och snabbt sänka temperaturen.

Men det här går att frysa:

• Mjölk – ju fetare desto bättre brukar det gå.
• Ost – upp till tre månader i frysen. Utmärkt till gratäng.
• Färska grönsaker – om du kokar (blanchera) först.
• Vindruvor – funkar även som festliga ”isbitar” i en drink
• Banan – skiva och använd till smoothie
• Kyckling – upp till 12 månader.
• Mager fisk – upp till 6 månader.
• Fet fisk – upp till 2 månader.
• Skaldjur – upp till 3 månader.
• Nötkött – upp till 12 månader.
• Fläskkött – upp till 3–6 månader.
• Bacon – högst 1 månad.
• Grönsaker – upp till 12 månader.
• Kakor och bakverk – upp till 8 månader.
• Bröd – upp till 3 månader.
(Lista från Aftonbladet)

Läs mer i samma ämne:

Guide: Minska ditt matsvinn och spara pengar – 10 smarta tips

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

Därför har du alltid druckit champagne ur fel glas

Mer om Inspiration
Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Inspiration

Tinder listar de bästa öppningsreplikerna för varje stjärntecken

När det kommer till dejting idag, spelar stjärntecken en allt viktigare roll. Faktum är att en stor andel unga människor ser på stjärntecken som en avgörande...

Mest lästa
Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...