Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra
Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när du fyller upp köksskåpen? Våra Hem vet!
Text: Christian Körner
Förr verkade de som preppade sina hem ofta som lite av foliehattar. Men tiderna förändras och nu rekommenderar myndigheterna att alla ska ha tillräckligt med mat och vatten hemma för att klara åtminstone en veckas kris.
Vi ska helt enkelt vara redo för att fixa minst sju dagar med bristande samhällsservice i händelse av katastrof eller krig.
När Hesa Fredrik Ljuder ska du ha mat hemma. Fyll på ordentligt.
Tidigare har vi skrivit om vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tycker att du ska preppa med, men idag ska vi precisera vilka konserver som du ska satsa på.
Rent generellt sett har konserverad frukt och grönsaker en hållbarhet på upp till ett till två år eller längre, medan konserverat kött och fisk vanligtvis kan hålla sig i flera år.
Fyll skafferiet med detta
-
Konserverad frukt: Konserverad frukt är ett perfekt val för ett snabbt och hälsosamt snacksalternativ eller som en smakfull ingrediens i efterrätter och sallader. Om det inte går att få tag i färska päron och sånt är det prima att ha på burk hemma.
-
Konserverade grönsaker: Konserverade grönsaker är ett praktiskt sätt att ha näringsrika tillbehör till hands för att komplettera måltider eller använda i olika maträtter. Köp på dig ordentligt.
-
Tonfisk: Tonfisk på burk är en utmärkt proteinkälla som kan användas i sallader, smörgåsar eller pastarätter för en snabb och hälsosam måltid. Det finns en anledning till att tonfisken är kroppsbyggarnas favorit.
-
Bönor: Konserverade bönor är mångsidiga och kan användas i allt från soppor och grytor till vegetariska rätter för att öka proteininnehållet och ge mättnadskänsla. Bra att ha i skafferiet som komplement till kött och fiskkonserverna.
-
Soppa: Konserverad soppa är ett praktiskt och snabbt alternativ för en näringsrik måltid eller som en värmande soppa på en kall dag. Du vet hur gott det är efter att ha åkt utför i skidbacken.
Allt det här håller länge. Och det ser ju inte så pjåkigt ut.
Bäst före-datum
Det är dock viktigt att noggrant kontrollera bäst före-datumet och att förvara konserverade livsmedel på en sval och torr plats för att förlänga hållbarheten och bevara kvaliteten på livsmedlet så länge som möjligt.
Men bäst före-datumet är en rekommendation och betyder inte att maten är dålig när datumet har gått ut. Tillverkaren av livsmedlet är nämligen skyldig att ange en ”minsta hållbarhet” för bästa kvalitet.
Titta, smaka och lukta för att avgöra om maten fortfarande går att äta.
Att ha en rotation av lagret genom att använda äldre konserver först och ersätta dem med nya kan också hjälpa till att säkerställa att ditt förråd är färskt och användbart när krisen kommer.
Mer läsning i ämnet: Så vill MSB att du ska preppa ditt hem