Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?
Aktuellt PUBLICERAD 30/3/2024

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs och lär!

Text: Christian Körner

Nu är det ju inte bara i Sverige som man ställer fram klockan en timme när det blir ljusare tider. Det gör man även i många andra länder. Idag kollar de flesta tiden digitalt och då ställs den om automatiskt.

Men förr om åren, när folk hade analoga klockor på handleder och nattygsbord, kunde det bli kaos och för sena ankomster till jobbet. Och fler än en har missat tandläkaren och besök hos frissan.

Stressad ung kvinnaUjuj, vad struligt det var när man skulle vrida om klockorna själv.

Så vad kommer påhittet ifrån?

Idén om att klockan ska justeras handlar om att använda dagsljuset bättre. En energibesparing. Och det var redan på 1800-talet som tyskarna började undersöka och diskutera saken.

Men tankarna hamnade i malpåse och det var först när första världskriget bröt ut som de omsattes i praktiken. Flera länder, inklusive Tyskland och Storbritannien införde sommartid för att spara kol, som var en viktig energikälla när det begav sig. Även andra resurser var det brist på. Det skulle ske genom minskad konstgjord belysning på kvällarna. 

Kol var en bristvara under världskrigen. Under båda världskrigen ville man spara energin. Kolet var en stor källa.

I Sverige blev sommartiden verklighet 1916, som en del av en internationell insats för att hålla nere på kolförbrukningen. Dagsljuset skulle utnyttjas bättre och så var det med det.

Sen struntade vi härhemma i det hela när kriget var över och skrotade sommartiden. Och det var inte förrän 1940 som det var dags för sommartider i Sverige igen. Det handlade om krigsansträngningar eftersom Tyskland startat andra världskriget genom att invadera Polen den 1 september 1939.

Och så körde vi på till 1949, ett par år efter att Adolf Hitler besegrats och tagit livet av sig med en pistol i sin bunker i Berlin. 

1980 var sommartiden tillbaka i Sverige på nytt. Orsakerna var två: oljeprischockerna på 1970-talet som höll på att utlösa en energikris och en anpassning till andra länder.

Svenskt frimärke från 1980.Så här såg frimärkena ut när Sverige återinförde sommartiden.

Huvudsyftet var återigen energibesparingar, men man ville även harmonisera med den gemensamma tidzonen för att underlätta handel och kommunikation över landsgränserna. Många av grannländerna hade nämligen återinfört reformen flera år tidigare.

Det var det historiska det.

Så när är det dags 2024 då?

I Sverige ställer vi om till sommartid varje år den sista söndagen i mars. Exakt 02:00 vrids klockorna om till 03:00 och vi blir snuvade på en timmes sömn. I år inträffar det den 31:a.

Den sista söndagen i oktober går vi tillbaka till det som kallas normaltid och allt blir som vanligt igen. Men tvärtemot vad många tror finns det inget som heter vintertid. Normaltid är alltså den korrekta termen och den infördes i hela Sverige 1879.

Innan dess var var det olika tider beoende på var i landet man befann sig. Det skiljde tillexempel 24 minuter mellan Stockholm och Göteborg. Det kan låta otroligt idag men är hårda fakta.

EU-komissionen.Två av EU:s viktigaste institutioner vill ha normaltid året om.

Klockorna i framtiden

Då och då föreslås det att man ska avskaffa sommartiden. Både EU-kommissionen och Europaparlamentet tycker att det är vägen att gå.

Argumenten är många både hit och dit från alla håll och kanter. Men varken ministerrådet eller Sveriges regering har fattat några beslut.

Så fram tills de som bestämmer kommer med nya besked får vi fortsätta resa i tiden två gånger om året. Och det är ju faktiskt både högtidligt och trevligt när uret matchar våren!

Glatt ungt par i solen.Den där känslan när sommartiden inträffar är rätt skön ändå!

Mer om Aktuellt
Aktuellt

Preppa rätt – det här är konserverna du ska bunkra

Att du ska ha ett matlager i skafferiet så att det räcker vid en kris vet du. Att konserver är prima vet du också. Men hur ska du tänka när du fyller upp...

Aktuellt

Översvämningarnas tid snart här – så undviker du katastrofen

Att få huset översvämmat är en mardröm för de flesta villaägare. Och på grund av klimatförändringarna finns det risk att översvämningarna blir både fler...

Aktuellt

Så räddar du alla hjärtans dag – Våra Hems sista minuten-tips!

Har du fullkomligt glömt bort att alla hjärtans dag står för dörren? Eller har du rent av inte ens koll på att det faktiskt är nu? Inga problem, vi kommer...

Mest lästa
Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...