Så får du växterna att överleva under semestern
Trädgård PUBLICERAD 5/7/2023

Så får du växterna att överleva under semestern

För många växtälskare kan semestern vara en källa till oro då krukväxterna kanske inte överlever. Men oroa dig inte! Vi har samlat några enkla och effektiva tips och testat produkter som sköter bevattningen medan du är borta.

Artikeln innehåller annonslänkar från SmartaSaker

1. Vattna ordentligt innan du åker

En av de viktigaste sakerna du kan göra är att se till att dina växter är ordentligt vattnade innan du åker. Vattna dem noga och se till att jorden är genomfuktad. Detta kommer att ge dem en bra start och hjälpa dem att klara sig längre utan vatten.

2. Använd självbevattningsprodukter

En smart lösning för att hålla dina växter hydrerade under semestern är att använda självbevattningsprodukter som finns i olika varianter. Då får växterna en balanserad fuktighetsnivå i jorden vilket minskar risken för att de torkar ut eller övervattnas. 

Vi har testat flera bevattningsprodukter för att se vilka som fungerar bäst för att hålla dina växter fräscha och välmående. Här är en sammanfattning av våra recensioner:

Bevattningssnöre

Smarta bevattningssnören som är prisvärda och dessutom kommer i 5-pack. Blötlägg snöret innan du använder det, gärna under natten. Lägg sedan ena änden i krukan och den andra änden i en behållare med vatten.

Mängden vatten du behöver varierar beroende på växtens storlek och hur länge du ska vara borta. Det är en väl fungerande produkt och det enda minuset är att den inte har så lång hållbarhet, samt att behållaren med vatten tar upp extra utrymme. Betyg: 3,5/5.

Till bevattningssnöret här

Justerbar droppbevattning för petflaska

Vattenförsörjningen sker från en vanlig pet-flaska i storleken mellan 0,5 l till 2 l. Genom reglaget kan du välja på olika inställningar för att mängden vatten motsvarar storleken på växten. Denna produkt är bäst till större växter då vi upplevde det svårt att placera den i mindre krukor på grund av det stora munstycket. Plus på priset, endast 84 kr! Sammantaget får denna produkt betyget 4/5.

Till droppbevattning för PET-flaska här

Bevattningsmatta

Genom att blötlägga denna produkt och sedan ställa växterna ovanpå får växterna sin vattenförsörjning. Storleken är ett plus då flera växter kan rymmas. Minus är att vattnet i mattan sögs upp snabbt, dessutom ett högt pris. Betyg: 3/5.

Till bevattningsmattan här

Justerbar droppbevattning

Likt PET-flaskan har denna också ett justerbart munstycke som låter dig kontrollera mängden vatten som doseras. Det ger dig smidighet och flexibilitet att anpassa vattendoseringen baserat på växtens storlek. Denna behållare rymmer 70 cl vatten, vilket passar bra om du är borta under en kortare period eller har mindre växter att vattna.

Om du däremot ska vara borta en längre tid eller har större växter rekommenderar vi PET-flaskan eftersom reglaget tillåter upp till 2 liter vatten. Vi gillar designen på denna då den är snyggare än en PET-flaska. Betyg: 4/5

Till justerbar droppbevattning här


3. Flytta växterna till skuggiga områden

Om möjligt, flytta dina växter till skuggiga områden under semestern. Direkt solljus kan öka avdunstningen och torka ut jorden snabbare. Genom att placera dem i skuggan minskar du risken för uttorkning och hjälper dem att bevara fuktigheten längre.

4. Be om hjälp från grannar eller vänner

Om du har vänliga grannar eller vänner som kan hjälpa till, be dem att ta hand om dina växter under din frånvaro. Be dem att vattna växterna regelbundet och se till att de mår bra. Du kan också erbjuda att göra något trevligt för dem som tack, som att vattna deras växter när de är bortresta.

5. Minska växternas vattenbehov

Innan du åker kan du minska dina växters vattenbehov genom att ta bort eventuella vissna blommor eller blad. Genom att eliminera dessa delar minskar du den fuktighet som växterna behöver och hjälper dem att överleva längre utan vatten.

Genom att följa dessa enkla tips kan du säkerställa att dina växter överlever och frodas under semestern. Kom ihåg att olika växter har olika behov, så se till att anpassa bevattningen efter dina specifika växter. Nu kan du koppla av och njuta av din semester med vetskapen om att dina gröna vänner är i goda händer.
 

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...