Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
PUBLICERAD 14/3/2024

Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt

Inspiration Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl på helgen? Då ska du läsa nu.

Text: Christian Körner

Jag heter Christian Körner, är 51 år gammal, och har styrketränat sen gymnasiet. Det betyder förstås att jag har en i grunden ganska stark kropp. Jag skriver här på Våra Hem om varför du som medelålders man ska köpa gymkort.

Det är kul att styrketräna. Och det blir viktigare ju äldre du blir.

För saker och ting förändras med åren. Med åldern kommer kaggen och det är plötsligt hopplöst att hålla vikten. Trots att man tränar lika mycket och äter som man alltid har gjort. Dessutom skadar man sig lättare och behöver mer återhämtning mellan passen. 

Uppvaknandet

När jag för inte ens ett år sen såg min profil i en pikétröja i en spegel på jobbet fick jag nog. Matchvikten låg på 102 kilo och magen såg ut som en spärrballong. Det är inte precis fjäderlätt när man är 176 centimeter lång. Trots en redig ram.

Åsynen av min egen mage utlöste paniken. Det var bara att byta livsstil. Samma dag.

Så där och då la jag om kosten och resultatet lät inte vänta på sig. 15 pannor försvann puts väck på tre månader och de har inte kommit tillbaka. Tyvärr åkte lite muskler ut med badvattnet eftersom jag hade en lättare ryggskada som omöjliggjorde träning.

Men snart var jag tillbaka på gymmet, fast besluten att få tillbaka hela min muskulatur utan att lägga på ett endaste gram fett. Och det lyckades. Vågen visar fortfarande på 87 och jag är hårdare i kroppen än någonsin. Fettet fortsätter att rinna av mig samtidigt som musklerna växer.

Så vad är det jag gjort och gör som funkar så bra för mig?

Det är faktiskt inga konstigheter alls. Många sätter upp mål för sin träning, det och det datumet ska jag ha gått ner så och så många kilon, och det ska jag klara i bänkpress. Och magrutorna ska förstås vara på plats till sommaren.

För mig är det enklare: Träningen i sig är målet och det är fyra dagar i veckan som gäller. 30–45 minuter per pass. Att fettprocenten går ner och att skjortärmarna spänner är en trevlig bonus. 

Kabelrodd och latsdrag är utmärkta ryggövningar. Jag kör dem varje vecka.

Att hålla i

Min strategi handlar om konsekvens. Jag har inga träningsuppehåll och för att inte riskera skador kör jag inte för tungt. Jag vill inte ha de avbrott som muskelbristningar och annat som man kan råka ut för innebär. Även om jag inte får riktigt den effekt som stora vikter ger.

När det kommer till mat så är jag inte överdrivet noga heller. Jag ser bara till att äta tre måltider om dagen med fokus på protein och undviker kolhydrater av dålig kvalitét. För det är precis som med skrotlyftandet. Det ska funka varje dag och inte vara nån slags ständigt kalorijagande plåga. 

Avslutningsvis

Summa summarum passar inga extrema träningsscheman och kostupplägg för mig. Jag har inte tid eller lust att ägna mig åt träning eller leverne på kroppsbyggarnivå. Dessutom gillar jag att äta på Donken mellan varven och ta ett par öl både en och två gånger i veckan.

Det ska helt enkelt vara roligt och gott att komma i form – häng med!

Christian Körner om styrketräning.Det lönar sig att ta i. Även efter 40.

Mer av mina träningstips:

Kom in i matchen – börja styrketräna efter 40

Våra Hems styrketräningsprogram för medelålders män

Mer om Inspiration
Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare
Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare
Inspiration

Vill du göra dina Ikea-möbler snyggare, bättre och mera personliga? Klart att du gör! Här är några enkla tips och knep som verkligen gör stor skillnad.

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …

Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Våra Hems styrkeprogram för nybörjande män i medelåldern!
Inspiration

Så. Det har blivit dags för dig att börja lyfta skrot. Det är ju därför du läser det här. Redaktionen har tagit fram ett program som är perfekt för dig …