Så fixar du fattiga januari
Ekonomi PUBLICERAD 3/1/2024

Så fixar du fattiga januari

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Text: Christian Körner

Klappar och festligheter – att fira högtiderna får pengarna att rulla för de flesta. Och när jul och nyår är över och januari är här, är det många som har avgrundsdjupa hål i plånböckerna. Men ta det lugnt, redaktionen vet hur du grejar finanserna i utmaningarnas tid.

Gör en månadsbudget

Börja med att lägga upp en noggrann budget. Det betyder att du ska lista dina inkomster och utgifter. Det ger dig en helhetsbild av din ekonomi. Kolla sedan var du kan kapa dina kostnader så är mycket vunnet.

Att storhandla är en bra idé. Åk till en lågpriskedja.

Minska på allt onödigt

Fundera på alla regelbundna kostnader. Kanske kan du skippa några prenumerationer just i januari? Och du. Inga skidköp inför sportlovet eller annat onödigt som kan vänta tills lönen har kommit.

Ta till vad du har i ladan

Har du pengar som du sparat för att ha vid oförutsedda utgifter är det läge att använda en del av dem nu. Det är ju det dem är till för. Samma gäller om du har en nödfond.

Gå inte på restaurang – käka hemma

Planera dina måltider och ät inte ute. Till jobbet tar du med lunchlåda, du sparar avsevärda kostnader på det. Kika även efter extrapriser och rabatter när du veckohandlar i din matbutik.

Laga din egen lurre eller köp en riktigt billig. Man kan faktiskt komma undan med femtio spänn.

Sälj sånt som du inte behöver

Har du kvar din gamla stereo i källaren efter nyinköpet? Eller har du något annat att kränga? Ut med en annans på Blocket. Det kan ge sköna slantar och ett tillskott i budgeten.

Ta inga nya lån

Försök att undvika lån och att använda kreditkortet. Det är en sak att låna till investeringar, men till vanlig konsumtion är det inte bra. Håll dig till vad du har.

Nej. Plocka inte fram kreditkortet för att kunna spendera som vanligt. Vänta tills februari.

Försök att dryga ut kassan

Kan du arbeta extra på jobbet? Gör det. Om inte kanske du ska leta efter ett tillfälligt jobb eller sidouppdrag?

Prioritera det viktigaste

Betala de nödvändigaste räkningarna först. Du vill ju inte missa att betala hyran eller elen. Och mat måste alla ha, passa på att storhandla och fyll skafferi, kyl och frys.

Sök ekonomisk rådgivning

Om allt känns överväldigande och ogripbart – ta hjälp av ett ekonomiskt proffs för att planera situationen. Det är inte pinsamt, utan bara sunt att våga om man behöver det.

Till sist

Tänk på att det handlar om en tillfällig ekonomisk stress. Åtminstone om du har turen att ha ett jobb att gå till. Hanterar du januari med förstånd så undviker du att få problem med resten av årets finanser.

Lita på Våra Hem. Det löser sig.

Mer läsning i ämnet:  Redaktionens tips för tuffa tider.

Mer om Ekonomi
Ekonomi

Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att...

Ekonomi

Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad

Det är lätt att bli fartblind när årets stora rea sätter igång. Black Friday och Black Week erbjuder unika fynd men också risk för att bli lurad. Läs vår...

Spara försäkringspengar på ett klick
Ekonomi

Spara försäkringspengar på ett klick

I dessa tider kan det vara bra att se över och sänka kostnader. Ett sätt är att ta reda på hur mycket du betalar för din bilförsäkring. Med Compricer får...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Smaktipset

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept...