Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!
Smaktipset PUBLICERAD 22/2/2024

Sant och falskt om rött vin – så här ligger det till!

Det finns många som tror sig veta allt rödvinets mysterier. När och hur det ska drickas, vid vilken temperatur det ska serveras, och om man verkligen blir mer bakis på rödvin än annan alkohol. Men hav förtröstan, Smaktipset reder ut begreppen.

Text: Christian Körner

Så vad gäller då egentligen runt vårt älskade röpang? Redaktionen har staplat de vanligaste föreställningarna och snokat reda på facit.

Gott rött vin, vad är de vanligaste myterna om den ädla drycken?Det här är gott det.

Rött vin är bra för hjärtat

Detta är faktiskt i viss mån sant. En liten konsumtion av rödvin tros ha en hälsofrämjande effekt på grund av att det innehåller antioxidanter som resveratrol. Men kom ihåg att man ska ha roligt med måtta. Överdrivet intag av alkohol är aldrig bra. Det kvittar vilken färg drickat har.

Behöver de flesta röda vinerna luftas? Sant och falskt om rött vin.Det här är oftast inte nödvändigt.

Rött vin blir bättre med åren

Nja. Vissa röda viner är avsedda för att åldras och kan bli bättre över tid. Men de flesta är faktiskt bäst när de är unga och friska. Allt hänger på druva, region, tillverkning och personliga preferenser.

Rött vin ska serveras vid rumstemperatur

Det är alldeles rätt och riktigt. Nästan i alla fall. Det rekommenderade är nämligen att rödvin ska hällas i glasen vid 15–18 grader, och det är ju lite kallare än vad de flesta har hemma. Temperaturen påverkar vinets arom och om det dricks för varmt kan dess komplexitet och smakupplevelse lida.

Rött vin är starkare än vitt

Nej, det är det inte alls. Alkoholhalten styrs inte enbart av kulör utan handlar mer om val av druvsort, tillverkningsprocess och var vinet producerats. Nu vet du det.

Rött vin ska luftas

Jodå. Rödvinet kommer smaka bättre om du dekanterar det. När drycken utsätts för syre startar en oxideringsprocess som utvecklar ungdomligheten till mer mogenhet. Flera aromer frigörs och doften blir godare.

Men att bara ta av korken ett par minuter innan vinet ska förtäras gör inte mycket nytta. Mynningen är helt enkelt för liten. Så häll upp rödvinet i en karaff minst en halvtimme innan mat- och dryckdags. Snurra ett par varv också. Ju strävare och fylligare vin – ju längre ska det luftas.

Tänk på att man ska vara mycket försiktig när man luftar äldre och lagrat vin. Du vill inte att fällningen ska hänga med ner i karaffen. Den ska stanna i botten av buteljen.

Skallebang vanligt efter rötjut?

Rött vin ger alltid huvudvärk

Nähädu. Gå inte på den lätte. Betongkepsen är ett resultat av flera olika saker. Det kan handla om allergier mot sulfiter eller annat som din kropp inte gillar.  Men framför allt beror det tråkiga troligen på att du har druckit för mycket. Man kan bli bakis av all alkohol. Tänk dig för.

Slutningsvis:

Rött vin är spännande och kan avnjutas och utforskas på både längden och tvären. Att veta vad som är sant och falskt är dock ett utmärkt sätt att få ut det maximala av denna ädla dryck! 

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Sval sommarmat för varma dagar

Det är 28 grader ute. Fläkten går varm. Och tanken på att stå över en spis känns orimlig. Tur då att sommaren bjuder på något ännu bättre; mat du int...

Smaktipset

Sommarens bästa grillrecept

Sommaren är här och med den kommer doften av grillat. Oavsett om du är en kolgrillskonservativ purist, gasolvänlig effektivist eller nyfrälst elgrillare...

Smaktipset

Spara sommarens smaker

Sommaren är skördetid för sött och syrligt, friskt och färgstarkt. Och du behöver inte ha ett växthus eller en stor trädgård för att kunna fylla skafferiet...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...