Spara tusenlappar med minskat matsvinn – massor av tips
I dessa dyrtider gäller det att se över alla utgifter, inte minst på mat. Här finns många tusenlappar att spara för den som minskar sitt matsvinn. Dessutom är det klimatsmart också!
Visst kan det vara frestande med erbjudanden som ”Tag 3 – betala för 2”. Men då är det lätt att lura sig själv.
Bästa sättet att vara sparsam är att skära ner på antalet köpta produkter. Gör en veckoplanering av familjens måltider, skriv en inköpslista och håll dig till denna.
Skulle man hitta ett bra erbjudande i butiken går det att stryka en måltid och planera om.
Stora förpackningar kan vara ett bra sätt att spara pengar. Men då får inte hälften stå oanvänt efter några veckor och kanske bli så dåligt att det måste slängas.
Pasta, ris, potatismos och liknande livsmedel går att köpa i storpack, utan att oroa sig över sista förbrukningsdag. Men köper man en jättestor burk med krossade tomater så gäller det att ha en plan, annars riskerar delar av innehållet att bli förstört. Till exempel pastasås, som är lätt att frysa in.
Tusenlappar att spara
Enligt Livsmedelsverket så slänger varje person nästan 20 kilo ätbar mat per år. Ytterligare 26 kilo spolas bort i slasken (mjölk, yoghurt, med mera).
Det här är ju snittsiffror och varierar mycket mellan person och hushåll. Men omsätter vi den mängden mat till kronor så kan det för en familj på fyra personer handla om 3.000–6.000 kronor som slängs bort varje år.
Det finns alltså stora belopp att spara in med bättre planering och ett minskat matsvinn. Kan man dessutom fixa lunchlådor och tillreda maten mera ekonomiskt finns det ännu mera att spara.
10 värdefulla tips
För att minska ditt matsvinn finns de flera saker att tänka på. Bara en sådan enkel sak som att ha rätt temperatur i kylskåpet kan fördubbla vissa livsmedels livslängd.
Minskar du matsvinnet agerar du också klimatsmart. Varför förbruka resurser på något som bara slängs bort?
Av dessa två skäl vill vi påminna om vår artikel ”Guide: Minska ditt matsvinn och spara pengar – 10 smarta tips”
Artikeln kan förhoppningsvis inspirera dig till att ta bättre hand om maten, minska matsvinnet och spara pengar. Följande ämnen tas upp:
1. Planera dina inköp.
2. Bäst-före-datum.
3. Undvik höga temperaturer.
4. Ha koll på matens datum.
5. Fintrimma kylskåpet.
6. Ta bild av kylskåpet.
7. Frys in mat i små portioner.
8. Släng inte det trista.
9. Kyl ned lagad mat snabbt.
10. Rotera innehållet i frysen.
Läs artikeln ”Guide: Minska ditt matsvinn och spara pengar – 10 smarta tips”
Läs även dessa spartips:
Livsmedel du inte ska lägga i frysen – men detta kan frysas
Bolåneräntan fördubblas – nu gäller det att spara
Bolåneräntan kan fördubblas – så förbereder du dig