Vattna krukväxterna rätt – då växer de och trivs
Somliga av oss lyckas aldrig med krukväxter. Förmodligen för att vi alltid vattnat fel. Därför ska du läsa den här artikeln och ta till dig av våra 5 viktiga tips – de får krukväxterna att stortrivas!
Text: Pär Brandt
Måste man vara expert för att lyckas med sina krukväxter? Nej, det är inget krav. Du kommer långt med våra 5 tips.
Vattna lagom, anpassa efter behov och visste du att man ska vattna krukväxterna på morgonen? Glöm sedan inte växtnäring – då får du ”gröna fingrar”.
Vattna inte för mycket, då får rötterna inget syre.
1. Lagom är bäst
Det typiskt svenska ”lagom” är det första tipset för dina krukväxter. Många fler krukväxter dör av övervattning än för lite vatten – möjligtvis med undantag på sommaren då stark sol och hög värme snabbt kan torka ut en växt.
Vattna måttligt och låt jorden torka upp. Ständigt fuktig jord låter inte syret komma fram till rötterna och då kan växten vissna, i värsta fall dö.
Känn med fingrarna om jorden är lätt fuktig, då ska du förmodligen avvakta en eller ett par dagar med att vattna på nytt. När jorden blir torr sträcker rötterna iväg och letar efter fukt, det är bra för att både rötter och växt ska utvecklas.
Tänk på att i ett soligt fönster kan jorden torka på ytan, men nere i djupet av krukan kan det ändå vara för mycket fukt. Om du lyfter på innerkrukan ska det inte stå vatten i botten, då har det blivit för blött. Häll då ut vattnet.
I tveksamma fall kan du behöva lyfta upp jord och växt ur innerkrukan för att se om jorden är fuktig. Krukans tyngd kan också avslöja om jorden är blöt.
Vattna på morgonen, det är bäst för krukväxterna. Gärna med rumstempererat vatten.
2. Anpassa efter säsong
På våren och sommaren sker tillväxten hos de flesta krukväxter. Mer sol och värme gör också att du behöver vattna oftare.
Höst och vinter är en lugnare period. Då behövs en mindre mängd vatten och du bör inte vattna lika ofta.
Varje krukväxt behöver ”sin” mängd vatten med ett visst intervall. Att lära känna sina krukväxter är en del av nöjet och när du förstår deras behov blir du rikligt belönad.
Ett fönster i söderläge släpper in betydligt mer solljus än de andra (söder, öster och norr). Men även årstiden spelar in, därför kan man behöva reglera solmängden genom att flytta krukväxterna.
Osäker på väderstrecken? Din mobiltelefon har sannolikt en kompass, eller så kan du ladda hem en app som visar väderstreck.
Barn brukar tycka att det är roligt med vattenkannan. Kanske lite för roligt ibland ...
3. Vattna på morgonen
Bästa tiden att vattna är på morgonen. Då är du kanske mitt uppe i morgonstressen men varför inte låta bevattningen bli en mindfulnessövning? Ta några djupa andetag och prata med krukväxterna när du vattnar, det mår både du och dom bra av.
Bladen reglerar vattenmängden i växten med sina mikroskopiskt små klyvöppningar. De är mindre aktiva under senare delen av dagen och då hinner inte växten självreglera bort ett överskott av vatten.
Står dina krukor utomhus på sommaren gäller samma regel, vattna på morgonen. När solen kommer upp ökar avdunstningen markant och en stor del av vattnet försvinner innan det hinner tränga ner i jorden.
4. Läs på om växten
Alla växter har sina egna behov och är mer eller mindre tåliga. Placeringen är ofta viktig, en del gillar sol och andra trivs bäst i halvskugga.
När du köper nya krukväxter brukar det följa med kortfattade råd. Eller så tar du chansen att fråga personalen. Är du nybörjare är ett gott råd att starta med lättskötta och tåliga växter.
Skriv upp namnen på växterna så kan du i ett senare läge repetera skötselråden. Googla på namn + vattning.
När du planterat i ny jord behövs ingen extra växtnäring.
5. Glöm inte växtnäringen
Sol och vatten är nödvändigt, men även näring. Gödsel kan lämpligen tillföras som flytande växtnäring men det finns även ”pinnar” och granulat (små korn).
Planterar du i ny jord finns det redan tillräckligt med näringsämnen. Men efter en tid behöver näringen fyllas på. Framför allt kväve, fosfor och kalium.
Under vår och sommar, när växterna växer som snabbast, behövs det mer näring. Följ doseringsråden och överdriv aldrig, det mår krukväxterna inte bra av.
Vissa växter, som exempelvis orkidéer, behöver speciell gödning och även här är det viktigt att inte överdriva.
Många tycker att det är viktigt med ekologisk näring och den innehåller samma grund (kväve, fosfor och kalium) men är framställd på organisk väg.
Företag som som riktar sig till Våra Hems läsare:
GardenStore SE
Granngården
Outl1.se
Wexthuset
Tjockbladiga växter är som regel tåliga och behöver inte vattnas så ofta.
Fler artiklar om växter och odling:
Hög tid att börja förodla och tjuvstarta sommaren!
Odla egna tomater på balkongen – så gör du för att lyckas
Som man sår får man skörda
Så lyckas du med trädgårdslandet