Dahlia – dags att väcka sensommarens drottning
PUBLICERAD 4/3/2024

Dahlia – dags att väcka sensommarens drottning

Trädgård Från juli fram till första frosten kan du njuta av en riklig blomning från denna lättodlade skönhet. Och det är nu, någon gång i mars–april som tiden är inne att väcka dahliaknölarna ur sin vintervila.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Det finns verkligen en dahlia för alla smaker. Imponeras av dahlior med blommor stora som tallrikar. Eller förundras över de små pompondahliorna som trots att de inte är större än fem centimeter i diameter är som små konstverk.

Det finns höga, låga eller mittemellan och i en stor variation av färger. Välj mellan enkelblommande, anemoneblommande, pionblommande, fransade, stjärnformade, bollformade och många fler.

Dahlia cafe au laitPopulära Café au lait – en högvuxen dahlia som är praktfull och otroligt vacker med sina tallriksstora aprikosrosa blommor.

Dahlia är lättodlad och passar lika bra i rabatten som i en stor kruka på uteplatsen eller balkongen. Ge den sol, vatten och näring. Och plocka bort blommorna innan de vissnar så kommer du kunna njuta av en helt fantastisk blomsterprakt ända tills frosten kommer.

Förkultivera för tidig blomning

Det går bra att plantera dahliaknölarna direkt ut i sin kruka eller rabatt senare i vår. Men genom att förkultivera dahlian så får du en tidigare blomning och förlänger därmed säsongen.

Och har du mycket sniglar och snäckor i trädgården är det bra att plantera ut lite större plantor så att de inte mumsar i sig de späda skotten. Eller så väljer du dina strider och har dahlian i kruka istället för rabatten.

  1. Ungefär fyra veckor innan sista frosten är det dags att väcka dina dahliaknölar. Det brukar vara i mars–april och gäller både om du övervintrat dahliaknölar eller köpt nya.
  2. Kontrollera knölarna så de känns friska och spänstiga. De kan se skrumpna ut och fortfarande ha liv i sig, men är knölarna mjuka och svampiga har de troligtvis ruttnat och är tyvärr bara att slänga. Men om det bara är någon enstaka knöl som är dålig går det att klippa bort.
  3. Plantera ner knölen ungefär 10 centimeter i välgödslad jord i en kruka. Du kan även bottna en genomskinlig plastpåse med jord, lägga ner knölen och täcka med ytterligare jord. Fördelen med en plastpåse är att du lättare kan se när det börjar bildas finrötter.
  4. Du behöver inte vattna i början utan den fuktiga jorden räcker för att väcka knölen. Blir det för blött är risken att knölen ruttnar. Det tar en vecka eller två innan tunna vita sugrötter börjar bildas och nu kan du börja vattna försiktigt.
  5. När plantan börjar skjuta små skott ökar du på vattningen. Nu vill plantan stå ljust och gärna lite svalare, runt 10–15 grader för att den inte ska sticka iväg på höjden och bli ranglig.

Toppa för en buskigare planta

När plantan är ungefär 15–20 centimeter så kan du toppa den genom att klippa ovanför ett bladpar så att den förgrenar sig. Det försenar blomningen något men i gengäld får du en buskigare planta med rikligare blomning.

Den avklippta toppen kan du använda som en stickling och plantera ner i en ny kruka. Ta bort bladen som sitter under de två översta bladparen. Här kommer det att bildas nya rötter när du planterar ner den i jorden.

Dahlia älskar sol, vatten och näring

När risken för frost är över är det dags för din dahlia få komma ut. Börja med att avhärda den genom att vänja plantan vid de förhållanden som råder ute med sol, vind, regn och skiftande temperaturer.

Ställ plantan i skugga och lä några timmar per dag eller skydda med en fiberduk. Det tar ungefär en vecka för plantan att vänja sig vid utomhusklimatet. Därefter vill dahlian ha mycket sol.

Näckros-dahliaNäckrosdahlia är en riktig skönhet med sina eleganta blommor, ofta med flera nyanser i samma blomma

Om du planterar dahlia i rabatten är ett planteringsavstånd på ungefär 50 centimeter lagom. Lite mindre för lågvuxna och lite större för högvuxna sorter.

Planterar du din dahlia i kruka så behöver lågvuxna sorter en kruka på minst 30 liter och högvuxna 40 liter. Ju större jordvolym i krukan, desto enklare blir vattningen.

För dahlian älskar vatten och vill inte torka ut. Då är risken större att den drabbas av mjöldagg som lägger sig som en vit pudrig beläggning på plantan. Vattningen är extra viktig vid torrt och varmt väder då mjöldaggen trivs som bäst.

Passa på att gödsla när du vattnar så blommar dahlian villigt. Du behöver inte köpa något specialgödsel utan ta det du har hemma. I september kan du sluta gödsla för att låta plantan avmogna inför vintervilan.

Ju mer du plockar desto fler blommor

Genom att hela tiden plocka blommor till buketter och putsa bort överblommat så uppmuntrar du dahlian till att producera nya knoppar. Och du får fler blommor.

Dahlior är fantastiskt vackra i buketter och håller sig i ungefär en vecka. Plocka helst på morgonen eller sen eftermiddag och ta bort blad som sitter långt ner på stjälken. Byt vatten ofta så att du alltid har friskt vatten i vasen.

Fyll ett fat med vatten och dahliorDahliablommor i olika former och färger arrangerade på ett stort fat med vatten blir väldigt effektfullt.

 

Några extra dahlia-tips

  • Höga dahlior behöver stöd annars riskerar de att lägga sig ner och i värsta fall gå av. Enklast är att sätta stöd vid planteringen för att inte riskera att skada knölen.
  • Efter första frosten och innan den riktiga kylan kommer kan du gräva upp dahliaknölarna. Förvara dom svalt men frostfritt och plantera igen nästa vår.
  • Forma en boll av hönsnät och tryck ner i en vas så blir det enkelt att skapa ett vackert blomsterarrangemang med dina dahlior.

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …