Dela dina perenner och få fler plantor
PUBLICERAD 26/3/2024

Dela dina perenner och få fler plantor

Trädgård Många plantor av samma sort som gärna får återkomma på flera platser skapar ett lugn i trädgården. Och genom att dela dina perenner får du enkelt och billigt fler plantor.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Perenner är fleråriga växter som vissnar ner på hösten (vissa vintergröna undantag finns) och endast rotsystemet övervintrar. Nästa år skjuter de nya blad och blommor ur marken. Hit räknas även gräs, ormbunkar och kryddväxter.

Genom att dela dina perenner så föryngrar du plantan vilket gör att du får friskare plantor med rikligare blomning. Och du får fler plantor av samma sort att plantera eller ge bort till vänner och bekanta.

Dela funkia med spadeFunkia är enkel att dela om den har blivit kal i mitten eller om du vill ha fler plantor.

De allra flesta perenner mår bra av att delas men vissa är tåligare och lättare än andra. Kärleksört, solhatt, kransveronika, många nävor och kantnepeta är exempel på växter som är enkla att dela. Även prydnadsgräs och marktäckare som vintergröna och silverarv.

Dela höstasterHöstaster kan behöva delas vartannat eller vart tredje år för att hålla sig fin.

Tuvbildande perenner blir med åren kala i mitten då tillväxten sker i ytterkanterna och behöver därför föryngras genom delning med några års mellanrum. 

Växter med en pålrot (som växer rakt ner i jorden under stammen) kan däremot inte delas. Hit hör exempelvis akleja och jättevallmo – som i gengäld frösår sig villigt.

När ska jag dela?

Bästa är att dela växten när den är i vila – vilket är tidig vår eller sensommar-höst. Fördelen med att dela växterna på hösten är att du (oftast) inte behöver vattna lika mycket. Men för att inte gå miste om blomningen kan du tänka att du delar senblommande plantor på våren och tidigblommande på hösten.

  1. Börja med att vattna igenom den växt du vill dela ordentligt.
  2. Förbered den nya planteringsgropen med en lucker jord som gör det lättare för plantan att rota sig.
  3. Gräv runt om plantan du vill dela med en spade eller grep och lyft upp. Försök få med så stor del av rotsystemet som möjligt.
  4. Vissa plantor faller naturligt isär i två eller fler delar. Andra behöver du ta hjälp av en spade eller kniv för att dela. Eller så kan du försiktigt dra isär rotklumpen. Läs gärna på innan vad som är bästa sättet för den växt du vill dela, men med lite erfarenhet lär du dig snart vilken metod du ska använda. 
  5. Plantera i samma nivå, fyll på med jord, tryck till lätt och vattna ordentligt.

Försök att plantera så snart som möjligt så att plantorna inte torkar ut. Behöver du vänta innan du kan plantera så kan du jordslå i en kruka eller på en tillfällig plats. Glöm inte att vattna.

Dela pionerÄven pioner kan delas – men var beredd på att blomningen kan utebli något år. Se till att varje rotbit har 3-5 tillväxtpunkter, så kallade "ögon".

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …