Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!
Inspiration PUBLICERAD 16/8/2024

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Skärbräda och kniv använder vi dagligen men hur hygieniska är dina redskap? Kanske smutsigare än du tror? Här är tipsen du inte får missa för att skona dina knivar och hålla skärbrädan fräsch!

Text: Pär Brandt

Ska du välja en skärbräda i plast eller trä? Ska den vara hård eller mjuk? Vad är bäst för att knivarna inte ska bli slöa?

Det finns många åsikter kring skärbrädor. Inte minst hur man håller sina redskap rena. Att skära rå kyckling eller fisk på fel skärbräda kan till och med bli farligt! 

Läs våra tips nedan för att hålla skärbrädan fräsch, knivarna vassa och undvika matförgiftning.

Ajajaj! Så här får man inte göra, rå kyckling och sallad på samma skärbräda.

Var noga med rå kyckling

Kyckling är ett väldigt vanligt livsmedel och kanske är det därför som vi inte tänker på vilka risker som finns. Det är mycket viktigt att inte blanda redskap och livsmedel – då kan det gå illa.

Salmonella är de flesta medvetna om men det sker sällan en spridning då man gör regelbundna kontroller. Campylobacter är en bakterie som är besläktad med salmonellabakterien och ger liknande besvär som magsmärtor, kräkningar och diarré.

Campylobacter finns i tarminnehållet på djur som vid slakt kan sprida sig till köttet, något som ibland händer med kycklingar. Campylobacter är den mest vanliga orsaken till magsjuka och flera tusen personer smittas årligen.

Campylobacter bryts ner vid tillagning och mest farligt blir det därför om bakterierna finns kvar på exempelvis en skärbräda där man först skär rå kyckling och sedan skär upp sallad. Rådet är att ha en lättdiskad skärbräda i plast till kycklingen – och använd inte den till salladen!

Se även till att noga diska knivar och andra redskap. Samma råd gäller för andra typer av rått kött samt fisk.

Stora fördelen med plast är den enkla rengöringen.

Plast är bra – och dåligt

Skärbrädor i plast är bra då de är lätta att hålla rena, genom att exempelvis diska i maskin. Plast kräver heller ingen skötsel och de är ofta lätta, på det viset enkla att hantera.

Men plastskärbrädor slits och i de skåror som uppstår efter knivarna kan det samlas smuts och bakterier.

Hos storkök och restauranger känner man till det här slitaget och planhyvlar regelbundet skärbrädorna i plast för att få bort reporna. Det är som regel samma person som också sköter slipningen av knivarna.

För hemmabruk är det inte lika enkelt. Börjar din skärbräda i plast se sliten ut så kan det vara dags att köpa en ny. Om du nu inte har någon snickarkompis med planhyvel?

Flera av de större knivproducenterna tillverkar även skärbrädor i plast och då är de som regel ganska mjuka – helt enkelt för att spara skärpan i knivseggen. Dessa mjuka skärbrädor slits fortare och behöver därför ersättas oftare.


Trä är bra – och mindre bra

Skärbrädor i trä har liknande för- och nackdelar som de i plast. Så länge de inte är slitna och hålls rena funkar de bra i köket.

Trä har även en viss antiseptisk förmåga som medverkar till att döda bakterier. Därmed inte sagt att man slipper rengöringen, även en skärbräda i trä måste diskas och sköljas av.

Däremot ska man inte köra en skärbräda i trä genom diskmaskinen. Det torkar ut materialet och kan ge sprickor men även leda till att skärbrädan slår sig.

Med rätt underhåll och regelbunden inoljning håller en skärbräda i trä under många år. I bästa fall kan den få ett näst intill evigt liv.

Skärbrädor i trä är som regel rätt tjocka, vilket gör att man kan planhyvla och få en helt fräsch yta utan skåror.

Vilken typ av olja man väljer är en smaksak. Men olja in din skärbräda regelbundet.

Underhåll din skärbräda

En skärbräda i plast kräver ingen skötsel men de som är i trä måste oljas in regelbundet. Då täpps träfibrerna igen och vattnet tränger inte in lika lätt.

Ibland rekommenderas paraffinolja men det är en petroleumbaserad produkt som man inte vill kombinera med livsmedel. Vanlig matolja är bättre, som rapsolja eller olivolja. Kokosolja är en favorit i många kök då den inte härsknar och tål hög värme. Vissa föredrar linolja som först hettas upp.

Smörj in i skärbrädan i rikligt med olja. Ibland behövs det flera lager. Låt brädan stå i diskhon över natten och torka av överflödet av olja med hushållspapper.

En inoljad skärbräda i trä brukar mörkna och får en fin lyster, vilket många upplever som snyggt. Har du bestick eller andra redskap i köket med skaft i trä kan du passa på att olja in dom också.

Så rengör du skärbrädan

Skärbrädor i plast rengör man med diskmedel och spolar i varmvatten. Eller ställer in i diskmaskinen.

Skärbrädor i trä kräver andra metoder. Diskmedel och spola är bra, men spola inte för längre i varmvatten då det löser upp och sköljer ur oljan i träet.

Är du lagd åt det lite mer ekologiska hållet finns det miljöskonsamma medel. Ett gammalt knep är att skrubba träytan med en halv citron och strö grovsalt på ytan samtidigt. Ättika är bakteriedödande och rengör också. Även bikarbonat rengör effektivt.

Låt stå i 10–15 minuter i samtliga fall, sedan sköljer man med varmvatten. Och varför inte avsluta med en inoljning?

Till vänster en skärbräda tillverkad av ändträ, med sitt typiska rutmönster. Till höger en skärbräda i limträ, mer stabil och mindre benägen att spricka eller slå sig.

Skärbräda i ändträ

Många skärbrädor man hittar i handeln ser ut som en snidad planka. Träfibrerna ligger horisontalt. Nackdelen med dessa är att de förvisso är enkla och billiga att tillverka men kan spricka eller slå sig.

De mer påkostade skärbrädorna är gjorda av limträ. Mindre bitar har limmats och pressats ihop. Då blir skärbrädan mera stabil, samt spricker inte eller slår sig.

Många kockar och glada hemmaproffs föredrar skärbrädor i trä där själva ändträet utgör skärytan. Även dessa är limmade av mindre bitar.

Stående träfibrer sägs vara mera skonsamma mot knivarna, men det beror förstås på träslag också. Stående träfibrer tar åt sig av vätska och sväller upp, kan upplevas som att de närmast självläker sin skäryta.

Skärbrädor i ek eller teak är gjorda av ”kompakta” och hårda träslag, vilket gör dom slitstarka. Men myntet har två sidor, ett hårt träslag är också tuffare mot knivarna.

Ändträ kan vara vanskligt att hyvla, om nu någon kommer på idén att snygga till sin skärbräda med denna metod. Man kan även släta ut skärytan med en oscillerande träslipmaskin. Avsluta med finare korn på slippappret och olja in, givetvis.

Skärbräda i marmor?

En del skärbrädor är gjorda i glas, marmor eller något annat stenmaterial. Eller rättare sagt – de ser ut som skärbrädor.

Dessa är mera att betrakta som ett uppläggningsfat. Möjligtvis kan man använda en slö ostkniv. Vanliga knivar tappar snabbt sin skärpa om man använder dom på ”skärbrädor” av glas eller sten.

En gammal vindbiten skärbräda i trä har sin rustika charm. Men använd den inte till rå kyckling, då kan det bli farligt.
 

Liknande artiklar:

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Mer om Inspiration
Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia
Inspiration

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia

Som husägare är det lätt att glömma bort att ett hem, precis som vi själva, behöver vård och underhåll för att må bra.

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt
Inspiration

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt

Att ha fritidshus är förknippat med nöje och avkoppling. Men det innebär även, till skillnad från ett permanent boende, längre perioder av begränsad tillsyn...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – pani...