Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet
PUBLICERAD 24/2/2023

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Inspiration Känns ditt badrum alltid smutsigt även efter du har städat? Då kan det vara kalkavlagringar som är boven. Här får du några billiga och miljövänliga tips på hur du knäcker kalkavlagringar en gång för alla.

Vattnet i Sverige innehåller olika mängd kalk. Platser med hög kalkhalt kan ställa till med stora problem i våra hem och framförallt badrum. När vattnet torkar uppstår beläggningar som ofta är svåra att ta bort och kan orsaka rost, missfärgningar och fläckar. Kalk kan även minska glansen på porösa ytor och göra dem mörkare.

Hur bildas kalkavlagringar?

Kalkavlagringar består av kalcium och magnesium. Då tänker du kanske att de alltid borde ha vit färg. Men avlagringarna är oftast bruna. Anledningen är att oxiderade järnpartiklar bäddas in i avlagringen. Kalkavlagringar är ofta hårda och svåra att ta bort, men det finns en rad smarta sätt du kan ta till.

Hur tar man bort kalkavlagringar?

Det finns ingen anledning att köpa dyra rengöringsmedel som dessutom är dåliga för miljön. Att ta bort kalkavlagringar från badrumsskivor, golv, toalett eller köksapparater behöver inte gräva hål i plånboken. Ett av knepen är dessutom ett riktigt mirakelmedel. Här är några tips:

 • Skrubba med en svamp eller borste tillsammans med citronsaft. Låt sedan verka i 5–10 minuter innan du sköljer av.
 • Ättika är ett mirakelmedel som tar bort dålig lukt, löser upp stopp i handfat och avlägsnar kalkfläckar. Spraya lite ättika direkt på de drabbade områdena och låt sedan stå i 5–10 minuter. Skölj sedan av ordentligt med vatten.
 • Vanlig Coca Cola innehåller fosforsyra som fräter bort kalk. Häll bara på, låt verka och borsta rent.

Gör köket skinande rent

Tekokare, grytor, glas och kastruller blir lätt utsatta för kalkavlagringar och förstörs om du inte håller dem rena. Så här gör du för att ge dem längre liv:

 • Skippa dyra rengöringstabletter till kaffebryggaren. Häll istället i en bandning av 2,5 dl vitvinsvinäger och 5 dl vatten och brygg som vanligt, fast utan kaffe och filter. Brygg sedan med bara vatten ett par gånger så har du en fräsch bryggare igen. OBS! Ta reda på om just din kaffebryggare kräver eget avkalkningsmedel.
 • Har du en vattenkokare som börjar se kalk-trist ut? Prova samma blandning som du gav kaffebryggaren.
 • Diskmaskiner som matas med diskmedelsalt har ett bra grundskydd. Men om du skulle glömma att fylla på under en längre tid kan dålig lukt uppstå. Häll då 1 dl ättika i botten på diskmaskinen och kör ett program utan innehåll. Glöm inte att fylla på salt!
 • Var försiktig med vinäger på pläterade kranar, där speciellt guld är känsligt för vinäger som kan skada ytan.

Här gillar kalk att gömma sig

Det är inte bara synliga ytor som samlar på sig kalkavlagringar. Glöm inte att ta en titt på kranar, silar och munstycken. Här kan det sitta tjocka avlagringar som hindrar vattenflödet.

Slipp kalkfläckar i framtiden

Som du ser kan du bekämpa kalkavlagringar på en mängd sätt som både är kostnadseffektiva och miljövänliga. För att förebygga kalkavlagringar i badrummet, bör du:

 • Skrubba och torka badkaret efter varje dusch.
 • Spola duschdörrarna med kallt vatten, då varmt vatten dunstar fortare och lämnar kalkfläckar efter sig.
 • Skrapa av vatten från glasväggar med en gummiskrapa.
 • Håll badrummet ventilerat så att fuktigheten inte stannar kvar.
 • Installera ett avhärdningsfilter som reducerar kalk i vattnet.

Liknande artiklar:

 

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Mer om Inspiration
Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare
Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare
Inspiration

Vill du göra dina Ikea-möbler snyggare, bättre och mera personliga? Klart att du gör! Här är några enkla tips och knep som verkligen gör stor skillnad.

Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …