Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet
Inspiration PUBLICERAD 24/2/2023

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Känns ditt badrum alltid smutsigt även efter du har städat? Då kan det vara kalkavlagringar som är boven. Här får du några billiga och miljövänliga tips på hur du knäcker kalkavlagringar en gång för alla.

Vattnet i Sverige innehåller olika mängd kalk. Platser med hög kalkhalt kan ställa till med stora problem i våra hem och framförallt badrum. När vattnet torkar uppstår beläggningar som ofta är svåra att ta bort och kan orsaka rost, missfärgningar och fläckar. Kalk kan även minska glansen på porösa ytor och göra dem mörkare.

Hur bildas kalkavlagringar?

Kalkavlagringar består av kalcium och magnesium. Då tänker du kanske att de alltid borde ha vit färg. Men avlagringarna är oftast bruna. Anledningen är att oxiderade järnpartiklar bäddas in i avlagringen. Kalkavlagringar är ofta hårda och svåra att ta bort, men det finns en rad smarta sätt du kan ta till.

Hur tar man bort kalkavlagringar?

Det finns ingen anledning att köpa dyra rengöringsmedel som dessutom är dåliga för miljön. Att ta bort kalkavlagringar från badrumsskivor, golv, toalett eller köksapparater behöver inte gräva hål i plånboken. Ett av knepen är dessutom ett riktigt mirakelmedel. Här är några tips:

  • Skrubba med en svamp eller borste tillsammans med citronsaft. Låt sedan verka i 5–10 minuter innan du sköljer av.
  • Ättika är ett mirakelmedel som tar bort dålig lukt, löser upp stopp i handfat och avlägsnar kalkfläckar. Spraya lite ättika direkt på de drabbade områdena och låt sedan stå i 5–10 minuter. Skölj sedan av ordentligt med vatten.
  • Vanlig Coca Cola innehåller fosforsyra som fräter bort kalk. Häll bara på, låt verka och borsta rent.

Gör köket skinande rent

Tekokare, grytor, glas och kastruller blir lätt utsatta för kalkavlagringar och förstörs om du inte håller dem rena. Så här gör du för att ge dem längre liv:

  • Skippa dyra rengöringstabletter till kaffebryggaren. Häll istället i en bandning av 2,5 dl vitvinsvinäger och 5 dl vatten och brygg som vanligt, fast utan kaffe och filter. Brygg sedan med bara vatten ett par gånger så har du en fräsch bryggare igen. OBS! Ta reda på om just din kaffebryggare kräver eget avkalkningsmedel.
  • Har du en vattenkokare som börjar se kalk-trist ut? Prova samma blandning som du gav kaffebryggaren.
  • Diskmaskiner som matas med diskmedelsalt har ett bra grundskydd. Men om du skulle glömma att fylla på under en längre tid kan dålig lukt uppstå. Häll då 1 dl ättika i botten på diskmaskinen och kör ett program utan innehåll. Glöm inte att fylla på salt!
  • Var försiktig med vinäger på pläterade kranar, där speciellt guld är känsligt för vinäger som kan skada ytan.

Här gillar kalk att gömma sig

Det är inte bara synliga ytor som samlar på sig kalkavlagringar. Glöm inte att ta en titt på kranar, silar och munstycken. Här kan det sitta tjocka avlagringar som hindrar vattenflödet.

Slipp kalkfläckar i framtiden

Som du ser kan du bekämpa kalkavlagringar på en mängd sätt som både är kostnadseffektiva och miljövänliga. För att förebygga kalkavlagringar i badrummet, bör du:

  • Skrubba och torka badkaret efter varje dusch.
  • Spola duschdörrarna med kallt vatten, då varmt vatten dunstar fortare och lämnar kalkfläckar efter sig.
  • Skrapa av vatten från glasväggar med en gummiskrapa.
  • Håll badrummet ventilerat så att fuktigheten inte stannar kvar.
  • Installera ett avhärdningsfilter som reducerar kalk i vattnet.

Liknande artiklar:

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Mer om Inspiration
Inspiration

Höstens checklista: Skydda ditt hem mot vinterkylan

Hösten är en perfekt tid att ge ditt hem lite extra omsorg. Med rätt insatser nu kan du förebygga både stora och små problem när vinterns kyla tränge...

Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

När hösten blir kallare söker sig möss och råttor till värmen inomhus. Därför gäller det att stoppa de oönskade skadedjuren i tid! Följ våra tips och råd...