Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet
Inspiration PUBLICERAD 24/2/2023

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Känns ditt badrum alltid smutsigt även efter du har städat? Då kan det vara kalkavlagringar som är boven. Här får du några billiga och miljövänliga tips på hur du knäcker kalkavlagringar en gång för alla.

Vattnet i Sverige innehåller olika mängd kalk. Platser med hög kalkhalt kan ställa till med stora problem i våra hem och framförallt badrum. När vattnet torkar uppstår beläggningar som ofta är svåra att ta bort och kan orsaka rost, missfärgningar och fläckar. Kalk kan även minska glansen på porösa ytor och göra dem mörkare.

Hur bildas kalkavlagringar?

Kalkavlagringar består av kalcium och magnesium. Då tänker du kanske att de alltid borde ha vit färg. Men avlagringarna är oftast bruna. Anledningen är att oxiderade järnpartiklar bäddas in i avlagringen. Kalkavlagringar är ofta hårda och svåra att ta bort, men det finns en rad smarta sätt du kan ta till.

Hur tar man bort kalkavlagringar?

Det finns ingen anledning att köpa dyra rengöringsmedel som dessutom är dåliga för miljön. Att ta bort kalkavlagringar från badrumsskivor, golv, toalett eller köksapparater behöver inte gräva hål i plånboken. Ett av knepen är dessutom ett riktigt mirakelmedel. Här är några tips:

  • Skrubba med en svamp eller borste tillsammans med citronsaft. Låt sedan verka i 5–10 minuter innan du sköljer av.
  • Ättika är ett mirakelmedel som tar bort dålig lukt, löser upp stopp i handfat och avlägsnar kalkfläckar. Spraya lite ättika direkt på de drabbade områdena och låt sedan stå i 5–10 minuter. Skölj sedan av ordentligt med vatten.
  • Vanlig Coca Cola innehåller fosforsyra som fräter bort kalk. Häll bara på, låt verka och borsta rent.

Gör köket skinande rent

Tekokare, grytor, glas och kastruller blir lätt utsatta för kalkavlagringar och förstörs om du inte håller dem rena. Så här gör du för att ge dem längre liv:

  • Skippa dyra rengöringstabletter till kaffebryggaren. Häll istället i en bandning av 2,5 dl vitvinsvinäger och 5 dl vatten och brygg som vanligt, fast utan kaffe och filter. Brygg sedan med bara vatten ett par gånger så har du en fräsch bryggare igen. OBS! Ta reda på om just din kaffebryggare kräver eget avkalkningsmedel.
  • Har du en vattenkokare som börjar se kalk-trist ut? Prova samma blandning som du gav kaffebryggaren.
  • Diskmaskiner som matas med diskmedelsalt har ett bra grundskydd. Men om du skulle glömma att fylla på under en längre tid kan dålig lukt uppstå. Häll då 1 dl ättika i botten på diskmaskinen och kör ett program utan innehåll. Glöm inte att fylla på salt!
  • Var försiktig med vinäger på pläterade kranar, där speciellt guld är känsligt för vinäger som kan skada ytan.

Här gillar kalk att gömma sig

Det är inte bara synliga ytor som samlar på sig kalkavlagringar. Glöm inte att ta en titt på kranar, silar och munstycken. Här kan det sitta tjocka avlagringar som hindrar vattenflödet.

Slipp kalkfläckar i framtiden

Som du ser kan du bekämpa kalkavlagringar på en mängd sätt som både är kostnadseffektiva och miljövänliga. För att förebygga kalkavlagringar i badrummet, bör du:

  • Skrubba och torka badkaret efter varje dusch.
  • Spola duschdörrarna med kallt vatten, då varmt vatten dunstar fortare och lämnar kalkfläckar efter sig.
  • Skrapa av vatten från glasväggar med en gummiskrapa.
  • Håll badrummet ventilerat så att fuktigheten inte stannar kvar.
  • Installera ett avhärdningsfilter som reducerar kalk i vattnet.

Liknande artiklar:

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Mer om Inspiration
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Inspiration

Resa utomlands med din hund – regler och kom-ihåg-lista

Att ta med hunden på semestern kan vara underbart, men också rätt krångligt. Det är många regler att hålla i huvudet, beroende på vilket land du ska besöka...

Uppgradera din sömn: Varför kvalitet är nyckeln till god återhämtning
Inspiration

Uppgradera din sömn: Varför kvalitet är nyckeln till god återhämtning

Sömn är inte bara vila - det är grundläggande för din hälsa. Men hur övergår man från orolig till djup och återhämtande sömn? TEMPUR® kan vara svaret...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Bygg & renovera

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

En vacker uteplats står nog högst upp på önskelistan hos de flesta husägare. Ska du bygga själv är det mycket att planera och tänka på. Följ våra 10 tips...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...