Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt
PUBLICERAD 16/1/2023

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Inspiration En kristallkrona kan bokstavligen lysa upp ett rum med sina tjusiga prismor. Men om kristallkronan är dammig är det inte lika kul. Följ våra tips för att enkelt och säkert få tillbaka lystern.

Text: Pär Brandt

En kristallkrona är aldrig fel och som inredningsdetalj går den utanpå alla trender. Med sitt klassiska ljussken blir kristallkronan ett smycke i varje rum.

Kristallkronor har många fördelar och egentligen bara två nackdelar: högt pris och svåra att rengöra. Fast det behöver inte vara så svårt att få ren kristallkronan om man använder rätt metoder.

Följ våra tips och råd nedan så har du snart återställt lystern i din kristallkrona!

1. Damma på rätt sätt

Beroende på hur och var man bor kan det finnas mer eller mindre damm i luften. Matlagning eller en eldstad i rummet kan ge en osynlig hinna som binder damm – och damm syns!

En kristallkrona har en sådan komplicerad form att den blir svår att våttorka, som är det mest effektiva sättet att binda dammet. Speciellt större kristallkronor tar en evighet att torka manuellt. Möjligtvis kan det funka på en mindre kristallkrona.

Traditionella dammvippor, ibland gjorda av strutsfjädrar, är tveksamma. De flyttar mest runt dammet och gör det luftburet för en stund, men sedan faller dammet ner på andra ytor i rummet.

Det finns moderna dammvippor gjorda i olika syntetmaterial som är bättre på att binda dammet. En del är förbrukningsvara, så man behöver ersätta ”vippan” med en ny när den blivit mättad med damm. Kan vara värt att testa.

En annan metod är att duscha ett lätt moln av fönsterputsmedel på dammvippan och sedan försiktigt damma av kristallkronan. Fönsterputsmedlet binder dammet och lämnar inga torkfläckar. Efteråt får man tvätta och/eller skaka av dammvippan.

I alla lägen gäller det att vara försiktig så att dammvippan inte fastnar i kristallkronan och kanske rycker av en eller flera prismor. I värsta fall går de sönder om de hamnar på ett hårt golv.

En mindre kristallkrona går att putsa ren med mikrofiberduk, om man är försiktig.

2. Skölj bort dammet

Förr eller senare räcker det inte med att damma kristallkronan. Det krävs en ordentlig rengöring.

En mindre kristallkrona kan torkas av med mikrofiberduk och en försiktig dusch med fönsterputsmedel. Undvik dock fönsterputs som innehåller ammoniak, det kan skada metalldelar på kristallkronan.

En större kristallkrona tar för lång tid att putsa för hand. Då är det betydligt smidigare att skölja av hela kristallkronan. Rekommendationen är att använda ett speciellt framtaget rengöringsmedel för kristallkronor. De brukar finnas i sprayförpackningar.

Spraya på rengöringsmedlet och låt det rinna av. Efter några timmar är prismorna torra och det går att hänga tillbaka kristallkronan igen.

Visst går det att blanda rengöringsmedel själv men det kan vara svårt att experimentera fram rätt blandning. Då är det enklare att köpa en färdig och utprovad produkt som rengör effektivt och inte lämnar torkfläckar efter sig.

Finns det elektriska ljus i kristallkronan ska de skyddas så att inte rengöringsvätska skapar en kortslutning. Säkrast är att dra ut lampsladden ur sin takkontakt.

3. Rätt arbetsställning

Att klättra på en stege och försöka jobba på ett säkert sätt med kristallkronor är inte så lätt. Då är det enklare att lyfta ner kristallkronan för att få en bättre arbetsställning.

Innan du lyfter ner kristallkronan från sin takkrok är det klokt att ha en plan för nästa steg. Var ska kristallkronan hänga? Lägga den på golvet brukar inte vara lyckat, prismorna kan haka av sig eller bli tilltrasslade.

Ett ställe som kan funka är hatthyllan i hallen, höjden brukar räcka. Ska man skölja av kristallkronan är det relativt lätt att samla upp droppet som hamnar på golvet, exempelvis med gamla tidningar eller handdukar.

Tänk också på att en större kristallkrona är tung och alla prismorna väger sammanlagt en hel del kilon. Den är inte så lätt att manövrera med precision.

Haka av och ta ner brukar gå bra, men det kan vara betydligt svårare att hänga tillbaka kristallkronan i taket. Att vara två i ett sådant läge underlättar alltid.

En kristallkrona är ett smycke i vilket rum som helst. Och bortom alla trender.

4. Se över det elektriska

Kristallkronor kan vara riktigt gamla och inte sällan går de i arv. När du tagit ner kristallkronan är det ett bra tillfälle att göra en inspektion.

Äldre varianter av kristallkronor lystes upp av stearinljus. Många av dessa byggdes om till elektriska glödlampor. Tyvärr åldras gamla elledningar, isoleringen spricker eller faller isär och det kan leda till kortslutning.

Som lekman är det inte så lätt att bedöma skicket på det elektriska. Men det borde gå att se om något är uppenbart trasigt och behöver åtgärdas.

Andra kristallkronor har ingen egen belysning utan har kanske en plafond i taket som lyser ner på prismorna. Kontrollera glödlamporna, någon är kanske trasig? Gamla glödlampor kan med fördel bytas ut till moderna med LED-teknik.

Ta även tillfället att se om allt mekaniskt ser korrekt ut. Antika kristallkronor kan vara reparerade, ibland på ett mindre bra sätt. Det kan till exempel handla om lödningar som släppt eller prismor som hänger på en skör ståltråd.

5. Paraply-tricket

Om du känner dig osäker på om det går att lyfta ner kristallkronan på ett säkert sätt finns det ett sista knep: paraplytricket.

Häng ett paraply upp och ner under kristallkronan. Häng inte i prismorna, de är ganska sköra, utan på ett stabilt ställe. Bästa är att använda ett snöre från takkroken.

Stoppa lite hushållspapper längst ner och sedan går det att spraya på rengöringsmedlet på prismorna. Spraya med en viss måtta, annars blir det mycket vätska i paraplyet.

Låt kristallkronan droppa klart, sen kan du ta ut paraplyet i duschen och spola rent.

Artiklar i samma ämne:


Så tvättar du duntäcke och dunjackor på rätt sätt

Oj, jag krympte min tröja – men så här får du tillbaka formen

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

 

 

Mer om Inspiration
Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare
Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare
Inspiration

Vill du göra dina Ikea-möbler snyggare, bättre och mera personliga? Klart att du gör! Här är några enkla tips och knep som verkligen gör stor skillnad.

Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Så gick jag ner 15 kilo och byggde muskler samtidigt
Inspiration

Är du man över 40 vill tappa vikt samtidigt som du ökar i styrka? Utan att tvingas ge upp allt som är gott och dessutom kunna ta ett par öl …

Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Kyckling med quinoasallad och avokado – kanonkäk efter gymmet!
Inspiration

Du har redan insett att det är dags att börja styrketräna nu när du glidit in i medelåldern. Och det är ju steg 1. Men för att få optimal utväxling …