Guide: Så klipper du gräsmattan
Trädgård PUBLICERAD 5/5/2024

Guide: Så klipper du gräsmattan

Har du koll på var tillväxtpunkten sitter på ett grässtrå eller hur du använder grästrimmern på rätt sätt? Här får du viktiga tips på hur du sköter din gräsmatta i sommar.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

För att få en frodig och grön gräsmatta behöver du klippa den regelbundet. Och det finns några saker som är bra att ha koll på.

Så klipper du gräsmattan

Klipp gräsmattan i så raka rader som möjligt. Överlappa något när du vänder så att du inte lämnar något oklippt och för att undvika ränder. Variera riktningen på dina rader mellan klippningarna så uppmuntrar du gräsmattan att breda ut sig och den blir grönare och tätare.

Klipp gräsmattan i raka linjer

En tumregel är att inte ta bort mer än en tredjedel varje gång du klipper. Detta för att inte skada gräset och få sämre tillväxt då tillväxtpunkten på ett grässtrå sitter ungefär halvägs upp på strået.

Har du varit bortrest eller helt enkelt inte orkat och gräset fått växa sig för högt är det därför bättre att klippa flera gånger med några dagars mellanrum.

Undvik helst att klippa när det är blött eftersom resultatet då kan bli ojämt och gräsklippet fastnar under gräsklipparen och klumpar sig.

Hur mycket ska jag klippa?
När gräset växer som mest är det bra om du klipper en eller två gånger per vecka och håller en höjd mellan 3–5 centimeter. Genom att klippa regelbundet så hjälper du till att hålla undan mossan och du stimulerar gräset att sprida sig. 

Klipp inte för kort – då riskerar du att skada gräsrötterna och är det varmt och torrt ute riskerar du att få bruna fläckar i gräsmattan.

Guide: Välj rätt gräsklippare

Kantskär för ett prydligt intryck

Genom att kantskära där gräsmattan möter rabatter eller gångar så undviker du att gräs och ogräs vandrar in där du inte vill ha det. På samma sätt kan du göra kring träd och buskar för att hålla ytan kring stammen fri från gräs. 

Kantskär gräsmattan mot rabattEn tydligt markerad kant ger ett städat intryck och skapar ett lugn i trädgården.

Det går bra att kantskära när som helst under sommarhalvåret men på våren är att föredra och gärna en extra gång på hösten.

Spänn ett snöre ungefär 1,5 centimeter ovan mark så har du en rak kant att skära efter. Luta kantskäraren något mot dig och skär med den vassa eggen intill snöret. 

Ytorna du inte kommer åt med gräsklipparen

När du använder grästrimmern finns alltid en risk att det skjuter iväg stenar, så se till att inga barn eller husdjur finns i närheten. Och var försiktig kring bilar och fönster. Ta på dig skyddsglasögon och rejäla skor för att skydda dig själv.

Grästrimmer är bra där du inte kommer åt med gräsklipparenGrästrimmer är bra där du inte kommer åt med gräsklipparen och för att finputsa vid kanter och runt buskar och träd.

  • Använd ytterkanten på tråden – om du skjuter in hela trimmerhuvudet i gräset riskerar du att skjuta iväg stenar och du sliter på linan.
  • Sväng grästrimmern i en halvcirkel framför dig
  • Jobba från höger till vänster (om den roterar medsols) så lägger sig gräset snällt där det redan är klippt.
  • Vid träd och buskar – använd skyddet. För det längs stammen och rör dig runt.

Gödsla med gräsklipp

Gräsklipp innehåller mycket kväve och är utmärkt för att gödsla gräsmattan, rabatter, träd och buskar. 

När du låter gräsklipp ligga kvar på gräsmattan är det viktigt att inte låta klumpar med gräs ligga kvar då det kan kväva gräset under och lämna fula fläckar.

Läs mer om att gödsla med gräsklipp här

Gödsla med gräsklipp

Fler artiklar i ämnet:

Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?

Gräsklipp – trädgårdens gröna guld

Mossan tar över din gräsmatta – dags att tänka nytt?

Från grön öken till grönskande oas

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...