Guide: Så klipper du gräsmattan
PUBLICERAD 5/5/2024

Guide: Så klipper du gräsmattan

Trädgård Har du koll på var tillväxtpunkten sitter på ett grässtrå eller hur du använder grästrimmern på rätt sätt? Här får du viktiga tips på hur du sköter din gräsmatta i sommar.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

För att få en frodig och grön gräsmatta behöver du klippa den regelbundet. Och det finns några saker som är bra att ha koll på.

Så klipper du gräsmattan

Klipp gräsmattan i så raka rader som möjligt. Överlappa något när du vänder så att du inte lämnar något oklippt och för att undvika ränder. Variera riktningen på dina rader mellan klippningarna så uppmuntrar du gräsmattan att breda ut sig och den blir grönare och tätare.

Klipp gräsmattan i raka linjer

En tumregel är att inte ta bort mer än en tredjedel varje gång du klipper. Detta för att inte skada gräset och få sämre tillväxt då tillväxtpunkten på ett grässtrå sitter ungefär halvägs upp på strået.

Har du varit bortrest eller helt enkelt inte orkat och gräset fått växa sig för högt är det därför bättre att klippa flera gånger med några dagars mellanrum.

Undvik helst att klippa när det är blött eftersom resultatet då kan bli ojämt och gräsklippet fastnar under gräsklipparen och klumpar sig.

Hur mycket ska jag klippa?
När gräset växer som mest är det bra om du klipper en eller två gånger per vecka och håller en höjd mellan 3–5 centimeter. Genom att klippa regelbundet så hjälper du till att hålla undan mossan och du stimulerar gräset att sprida sig. 

Klipp inte för kort – då riskerar du att skada gräsrötterna och är det varmt och torrt ute riskerar du att få bruna fläckar i gräsmattan.

Guide: Välj rätt gräsklippare

Kantskär för ett prydligt intryck

Genom att kantskära där gräsmattan möter rabatter eller gångar så undviker du att gräs och ogräs vandrar in där du inte vill ha det. På samma sätt kan du göra kring träd och buskar för att hålla ytan kring stammen fri från gräs. 

Kantskär gräsmattan mot rabattEn tydligt markerad kant ger ett städat intryck och skapar ett lugn i trädgården.

Det går bra att kantskära när som helst under sommarhalvåret men på våren är att föredra och gärna en extra gång på hösten.

Spänn ett snöre ungefär 1,5 centimeter ovan mark så har du en rak kant att skära efter. Luta kantskäraren något mot dig och skär med den vassa eggen intill snöret. 

Ytorna du inte kommer åt med gräsklipparen

När du använder grästrimmern finns alltid en risk att det skjuter iväg stenar, så se till att inga barn eller husdjur finns i närheten. Och var försiktig kring bilar och fönster. Ta på dig skyddsglasögon och rejäla skor för att skydda dig själv.

Grästrimmer är bra där du inte kommer åt med gräsklipparenGrästrimmer är bra där du inte kommer åt med gräsklipparen och för att finputsa vid kanter och runt buskar och träd.

 

  • Använd ytterkanten på tråden – om du skjuter in hela trimmerhuvudet i gräset riskerar du att skjuta iväg stenar och du sliter på linan.
  • Sväng grästrimmern i en halvcirkel framför dig
  • Jobba från höger till vänster (om den roterar medsols) så lägger sig gräset snällt där det redan är klippt.
  • Vid träd och buskar – använd skyddet. För det längs stammen och rör dig runt.

 

Gödsla med gräsklipp

Gräsklipp innehåller mycket kväve och är utmärkt för att gödsla gräsmattan, rabatter, träd och buskar. 

När du låter gräsklipp ligga kvar på gräsmattan är det viktigt att inte låta klumpar med gräs ligga kvar då det kan kväva gräset under och lämna fula fläckar.

Läs mer om att gödsla med gräsklipp här

Gödsla med gräsklipp

Fler artiklar i ämnet:

 

Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?

Gräsklipp – trädgårdens gröna guld

Mossan tar över din gräsmatta – dags att tänka nytt?

Från grön öken till grönskande oas

 

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …