Dags att köpa högtryckstvätt – detta måste du ha koll på
Ska du investera i en högtryckstvätt är det rätt mycket att tänka på. Tryck, flöde, storlek, smarta funktioner och inte minst pris. Läs vår guide innan du bestämmer dig så får du full koll på läget.
Text: Pär Brandt
En högtryckstvätt står högt upp på många villaägares önskelista. Den är mångsidig och rätt använd sparar du tid och tråkiga arbetsuppgifter blir betydligt roligare att utföra med högtryckstvätten.
Det finns en uppsjö av olika högtryckstvättar på marknaden och frågan är vilken du ska välja. I den här guiden ska vi hjälpa dig att fatta ett genomtänkt, bra beslut.
Läs igenom Våra Hems 10 punkter och fundera ut vad som passar just dig bäst. Sen är det bara att slå till!
1. Vilket behov?
Det här är den absolut viktigaste punkten att fundera igenom innan du köper högtryckstvätt. Vilka arbeten vill du utföra? Och hur ofta?
Tvätta bilen? Städa rent trädäcket till verandan? Spola rent marksten och/eller asfalten på uppfarten?
Ska du ”bara” tvätta bilen så är det bättre att köra till en gör-det-själv tvätthall där det finns högtryckstvätt. Det kostar inte så mycket och den smuts du blåser av hamnar i en oljeavskiljare, istället för att rinna ut i dagvattnet. Kallavfettning ska du till exempel inte använda hemma.
Ska du spola rent hemma eller utföra andra åtgärder så gör ett överslag på hur ofta det behovet uppstår. Om det handlar om ett par gånger per år så innebär det sannolikt att du inte behöver investera i en dyr högtryckstvätt. Välj istället något billigare.
Men om du ser flera och olika uppgifter varje månad under sommarhalvåret? Då behöver du en kraftfull högtryckstvätt av bra kvalitet som håller i många år. Kostar lite mer men är väl investerade pengar.
Ett trefas-uttag (röda) är bra att ha i en villa de gånger det behövs mycket effekt. Det blå uttaget på sidan är för 16 ampere 230 volt.
2. Hur många watt?
En kraftfull högtryckstvätt har en elmotor som behöver mycket effekt. Räcker dina säkringar till? Effektbehovet blir en högst konkret begränsning i ditt val av högtryckstvätt.
Ett vanligt vägguttag brukar som regel ha en säkring på 10 ampere. Växelspänningen är 230 volt. 10 x 230 = 2.300 watt.
Om ditt vägguttag inte kan leverera den effekt som högtryckstvätten behöver löser säkringen ut. De flesta högtryckstvättar behöver dessutom en del extra kraft vid starten, så en viss säkerhetsmarginal kan behövas för att säkringen inte ska lösa ut.
Räcker inte säkringen till får du ringa en elektriker och beställa installation av ett vägguttag som klarar 16 ampere. Det innebär som regel att en kraftigare kabel måste dras från elcentralen till vägguttaget.
Med 16 ampere kan vägguttaget leverera 16 x 230 = 3.680 watt. Det räcker med marginal för de allra flesta högtryckstvättar.
Riktigt stora, professionella högtryckstvättar behöver en trefasanslutning. Med 16 ampere kan uttaget leverera 11.000 watt, eller 11 kW.
Det finns även högtryckstvättar som drivs av en bensinmotor. Då behövs bara vatten och ingen anslutning till elnätet.
Kraftig, ingrodd smuts kräver ett högt arbetstryck på minst 130–140 bar.
3. Hur högt tryck behövs?
Vattentrycket mäts i enheten bar och den brukar alltid anges på högtryckstvätten. Högt vattentryck behövs för att få en bra, rengörande förmåga.
Tyvärr används två begrepp för tryck, max pumptryck (en skrytsiffra) och arbetstryck. Det sistnämnda är det som man får ut ur spolröret.
Räkna med att det behövs ett arbetstryck på 100–140 bar, för ”normalt” bruk. Vid mer krävande uppgifter kan det behövas ännu högre tryck.
Ett högt arbetstryck kräver dock en kraftfull pump som sannolikt drar mycket effekt. Se till att ditt vägguttag kan leverera tillräckligt många watt.
En halvtums vattenslang med Gardena-koppling brukar räcka mer än väl till "vanliga" högtryckstvättar.
4. Vilken vattenmängd?
Pumptryck i bar brukar alltid lyftas fram i marknadsföringen av högtryckstvättar. Men minst lika viktigt är vattenflödet.
En ”vanlig” högtryckstvätt brukar ha ett vattenflöde på 5–10 liter per minut. De för professionellt bruk har ännu högre, upp till 20 l/min.
Sträva efter att högtryckstvätten ska ha så högt vattenflöde som du kan hitta.
Marknaden domineras av gula och blå högtryckstvättar.
5. Vilket pris?
Om du nu har tänkt igenom punkt 1–4 så blir prisfrågan mycket enklare att besvara. En kraftfull maskin av bra kvalitet, från någon av de kända tillverkarna, kostar en rejäl slant.
Men ett högre pris ger dig också en mera robust högtryckstvätt som tål att användas många gånger. Dessa maskiner brukar ligga på 3.000–6.000 kronor. Proffstvättar kostar mycket mer än så.
Använder du inte högtryckstvätten så många gånger varje år fungerar det med ett lägre pris. Det går att hitta prisvärda maskiner mellan 1.000–3.000 kronor. De mindre tvättarna har också fördelen att klara sig med ett vanligt vägguttag med 10 A säkring.
En terasstvätt är mera skonsam mot trädäcket vid rengöring.
6. Praktiska tillbehör
Som regel finns det flera olika typer av spolrör till de mera välkända varumärkena. De kan ha variabel stråle, eller en roterande stråle som ökar effektiviteten.
Här är några av de vanligaste tillbehören:
- Terasstvätt. Mera skonsamt för trädäcket än att tvätta med den hårda vattenstrålen. Ett bra tillbehör när du ska olja verandan på våren.
- Tvättborste. Praktiskt vid biltvätt och tar bort den tunna smutshinnan som alltid brukar bita sig fast på lacken.
- Skummunstycke. Brukar även kallas för skumlans. Ger ett tjockt skum som inte rinner av så snabbt vid biltvätt. Rengöringen blir därmed effektivare.
- Underspolningsrör. Ett bockat rör som används för att skölja rent bilen underifrån från salt och smuts.
- Förlängningsskaft. Ovärderligt om man till exempel ska tvätta en husbil eller något annat högt fordon.
- Rörspolningsslang. En smal slang med bakåtriktad stråle som används för att rengöra avloppsrör.
En bil är 4–5 meter lång, vilket innebär att du måste ha en minst 7 meter lång slang.
7. Lång slang är alltid bra
Slangen från högtryckstvätten till spolröret – det som du håller i händerna – får gärna vara lång. Minst 7 meter och ännu hellre 10 meter eller längre.
Kortare slang innebär att du hela tiden måste flytta högtryckstvätten. Har man en mindre och relativt lätt högtryckstvätt så är kanske flyttandet ett mindre problem.
Men kom ihåg att du alltid släpar med dig både vattenslang och förlängningssladd samtidigt. Det blir rätt tungjobbat i längden med kort slang.
En finess som du lär dig uppskatta är vridbara anslutningar mellan slang och spolrör. Då trasslar inte slangen till sig lika lätt. Ibland originalmonterat, ibland ett tillval.
Här kopplas kemtanken på handtaget, en så kallad skumlans. Men kemtanken kan även vara inbyggd i högtryckstvätten.
8. Separat kemtank
De flesta högtryckstvättar har möjligheten att lägga på tvättmedel eller bilschampo vid ett lägre tryck.
Ibland är det en behållare som man får koppla på istället för spolröret. Men det finns även maskiner som har en separat behållare, en så kallad kemtank.
Separat kemtank, en eller två, gör det smidigare och enklare att exempelvis tvätta bilen.
Fördelen med de stora varumärkena är att det finns gott om tillbehör och reservdelar.
9. Välkända varumärken
Marknaden för högtryckstvättar domineras av två stora varumärken: tyska Kärcher (gula) och danska Nilfisk (blå). Namnet Nilfisk är en sammanslagning av grundarna Nielsen och Fisker.
Förutom dessa två giganter säljs det en hel del högtryckstvättar under andra varumärken men då brukar själva tillverkningen utföras av ett externt företag – inte sällan i Kina.
Fördelen med större varumärken är att det som regel går att hitta reservdelar, även flera år efter att modellen gått ur produktion. Tillgången på tillbehör är också större.
Är då Kärcher och Nilfisk i alla lägen bättre än en ”no-name-produkt”? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Även Kärcher/Nilfisk säljer enklare högtryckstvättar som inte är tänkta att användas så många gånger om året.
Var rädd om både syn och hörsel!
10. Akta hörseln
En högtryckstvätt bullrar en hel del och i längden blir det jobbigt. Var rädd om hörseln och använd bullerkåpor.
Det kan även vara bra att använda skyddsglasögon eftersom smuts och mindre stenar kan fara i väg och studsa tillbaka.
Gummistövlar är också en bra idé, annars brukar man bli väldigt blöt om fötterna efter ett tag.