Rengör, olja in och ta hand om dina utemöbler – tips och metoder
Trädgård PUBLICERAD 22/5/2023

Rengör, olja in och ta hand om dina utemöbler – tips och metoder

Härligt med sol och värme – men usch vad tråkiga trädgårdsmöblerna ser ut! Du behöver dock inte köpa nytt, lite omsorg och kärlek är det som behövs för att återställa den ursprungliga lystern hos dina trämöbler. Följ våra tips för ett bra resultat!

Text: Pär Brandt

När man tar fram utemöblerna inför sommarsäsongen kan de se rätt tråkiga ut. Smuts och solsken sätter sina spår. Kanske finns det även mögel- och svampangrepp.

Men det behöver inte vara så svårt att underhålla dina utemöbler och få tillbaka den ursprungliga lystern. Det finns flera olika vägar du kan välja mellan, beroende på vilket slutresultat du vill uppnå.

1. Rengör noga

Ett korrekt utfört förarbete lägger grunden för ett bra slutresultat. Så även med trädgårdsmöbler, oavsett träslag.

Det är lätt att ta i för mycket när man ska rengöra utemöbler i trä. Därför gäller det att börja försiktigt, förslagsvis med en tvättsvamp. Nästa steg är en mjuk borste. Man kan även testa med trollull för envis smuts.

I handeln finns det flera specialprodukter för rengöring av trä, exempelvis målartvätt. Vanlig tvättsåpa funkar också, i de flesta fall. Vilket rengöringsmedel som är mest effektivt beror förstås på vilken typ av smuts det handlar om. Använd plasthandskar för att skydda huden.

Mögel eller svamp kan skrubbas bort med ättika. Spola av med trädgårdsslangen efteråt.

En slipdyna är mjuk och lätt att slipa med för att få mjuka hörn och jämna ytor.

2. Fiberresning

När trä blir fuktigt, av vatten eller olja, sker som regel en fiberresning. Det är helt naturligt och går nästan aldrig att undvika.

Tittar man riktigt noga, eller känner med fingertopparna, så syns det att ådringen i träytan ”rest sig upp”. För att få bort träresningen kan man sandpappra ytan.

Mest aktuellt är att sandpappra de ytor som man rör vid, som stolkarmen där man vilar underarmarna. Eller de ytor som verkligen syns, som bordsskivans ovansida.

Små ytor kan man sandpappra för hand, antingen med eller utan slipkloss. På större ytor använder man lämpligen en oscillerande, elektrisk slipmaskin. Slipa i träets längdriktning.

Du kan börja slipa med ett sandpapper som har kornstorleken 100–120 och avsluta med finare sandpapper kring 220–240. Damma av slipdammet med en borste och skölj med trädgårdsslangen.

Fiberresningen avstannar efter ett par omgångar med slipning och oljning. Då kan du njuta av riktigt mjuka, jämna trämöbler med fin patina i ådringen.

Gå inte för nära med munstycket, trämöblerna kan skadas.

3. Högtryckstvätt?

Många villaägare har en högtryckstvätt och den är onekligen effektiv när det gäller att få bort smuts. Men var försiktig!

Vattenstrålen i en högtryckstvätt är så stark att den kan slå sönder träfiber. En liten spricka eller skada kan bli mycket större, om man är oförsiktig.

Stålull, sandpapper och tvättsvamp är mera skonsamt. Om du ändå använder högtryckstvätt så låt möblerna torka i ett par dagar innan det är dags för inoljning. Luftfuktigheten i träet stiger då en högtryckstvätt bokstavligen skjuter in vatten i fibrerna.

Av samma anledning ska man inte högtryckstvätta en träpanel, exempelvis på ett hus, innan målning. Undantaget är om man sänker trycket och håller munstycket på minst 30 centimeters avstånd. 

Enklast är om man stryker på oljan i fiberriktningen.

4. Dags att olja in

Låt gärna trädgårdsmöblerna stå i solen och torka, minst ett dygn, innan det är dags för att stryka på oljan.

En vanlig, färglös olja är väldigt lätt att stryka på. Ganska snabbt lär man sig hur mycket olja som behövs på penseln för att kunna jobba snabbt och ändå inte låta överflödet droppa bort.

Stryk penseln i träets fiberriktning, då går det lättast. Var speciellt noga med ändträ (den sågade ytan) eftersom den brukar suga i sig mycket olja. Har du möjlighet så upprepa gärna 1–3 extra omgångar med olja på ändträet.

Tänk på att droppande olja kan ge fläckar på sten och betong. Eller andra ytor också, för den delen.

Låt oljan torka in och arbeta inte i direkt solsken, då dunstar oljan för snabbt. När oljan torkat in och inte kladdar vid beröring kan man gå en runda och torka bort eventuella droppar med en bomullstrasa. Dropparna kan annars ge tråkiga fläckar på kläder och dynor.

Här ser vi exempel på vaxolja som dessutom har färgpigment.

5. Vaxolja och specialolja

Förutom vanlig träolja finns det en hel uppsjö av specialprodukter. Exempelvis träolja som är anpassad till teak eller andra typer av ädelträ.

Vaxolja är ett mellanting av vax och olja, främst tänkt för inomhusbruk men går förstås att använda utomhus också. Exempelvis en bordsskiva.

Vaxolja ger en halvmatt och len yta. Vaxolja som är avsedd för inomhusbruk är luktfri.

En viktig detalj att titta efter när man väljer träolja är oljans torrhalt, vilket är ett mått (i procent) på hur koncentrerad oljan är. En lägre torrhalt innebär att träoljan är utspädd med lösningsmedel. Och då krävs det fler strykningar för ett bra skydd.

Leta efter en träolja som har minst 30-50 procent i torrhalt.

6. Träolja med kulör

När man rengör och oljar in ädelträ, som teak, brukar det bli en rödaktig kulör. Det ger träet en speciell karaktär och lyster.

Men givetvis går det att välja andra kulörer också. Sök upp din lokala byggmarknad eller färgbutik och be om råd. Det finns en uppsjö av träoljor som inte bara skyddar utan också tillför en kulör. 

Alternativen är många, från ljusgrått till olika starka kulörer och hela vägen till mörkgrått. Kombinera dessa kulörer med matchande stolsdynor och du kan uppnå en helt ny mysfaktor på uteplatsen!

Ett sådant här resultat vill man ha. Ytbehandlingen gör att vattnet inte tränger ner i träet.

7. Lasyrkulör

Vill du ge dina trädgårdsmöbler i trä en ny kulör så är alltså färgsatt träolja en väg att gå. Men en mera beständig metod är att måla trämöblerna med lasyrfärg.

Lasyrfärg kan liknas vid vattenfärg i sin karaktär. Färgen täcker inte, men kan med upprepade målningar bli mer och mer mättad. Träets struktur syns fortfarande, men får en tydlig förstärkning med den kulör du väljer.

Lasyrfärg lämpar sig bäst på en helt ny trämöbel. Har dina utemöbler blivit väldigt slitna och tråkiga så kan en mörk trälasyr bli den sista ”räddningen”. Under den mörka ytan syns inte skavankerna.

Om det är gamla trädgårdsmöbler som du ska måla med lasyrfärg så måste det ske efter en noggrann rengöring. Gärna också slipning med sandpapper, se punkt 1 och 2.

Torka bort de droppar av olja som finns på undersidan av möbeln, annars kan det bli fläckar på kläder och dynor.

8. Rengör i halvtid

När du rengjort och oljat dina trädgårdsmöbler kan du njuta efter ett väl utfört arbete. Men tyvärr kan luftföroreningar, pollen, mögel och nedfall från träden göra att lystern försämras.

Därför kan det vara en god idé att göra en eller två rengöringar under sommarhalvåret. Hur ofta avgörs förstås av hur de lokala förhållanden är.

Här fungerar vanlig tvättsåpa utmärkt. Om du inte oljat dina möbler utan vill att de ska åldras med en ljusgrå patina är ”fet” såpa eller linoljesåpa utmärkt och ska inte spolas av efteråt.

Har du envisa fläckar av mögel som inte vill lossna kan du gå på med ättika och en skurborste. Fördelen med att göra en rengöring ”i halvtid” är att det går snabbt. Det tar inte många minuter att skrubba över en trädgårdsstol. Och varför inte passa på när det regnat och möblerna ändå är blöta?

Konstrotting brukar vara i plast och kräver inget underhåll, mer än rengöring ibland.

9. Rengöra konstrotting

Konstrotting är vanligt på trädgårdsmöbler med stomme i aluminium. Det gör möblerna näst intill underhållsfria.

Men givetvis går det inte att undvika att det blir en del smuts ändå, via regn och luft. Skrubba med en mjuk borste och spola med trädgårdsslangen. 

Vid behov kan man använda ett fettlösande rengöringsmedel. Använd inte starka alkaliska medel eller lösningsmedel med petroleumgrund (som avfettningsmedel), då de kan fläcka både rotting och aluminium.

Rengöringen bör gå relativt lätt. Undvik högtryckstvätt då den kan slå sönder rottingen.

Vita plastmöbler kan bli rejält smutsiga från nedfall.

10. Rengöring plastmöbler

Utemöbler i plast har fördelen att vara helt underhållsfria. Och rätt billiga. Men de blir smutsiga och speciellt vita plastmöbler kan se riktigt tråkiga ut efter en utesäsong.

Det är uppenbarligen stora skillnader i plastens kvalitet. Vissa plastmöbler försämras snabbt av UV-strålningen från solen. Vilket förstås är väldigt svårt att förutse vid inköpstillfället.

På marknaden finns det flera specialprodukter som sägs vara effektiva på att ta bort smuts på plastmöbler. Några jämförande tester är svårt att hitta, därför vågar vi inte uttala oss om hur effektiva de är.

Plastmöbler tål högtryckstvätt och skulle det finnas kvar några envisa smutsfläckar så rekommenderar vi en favorit från städskrubben: Mirakelsvamp. Läs gärna vår specialartikel om mirakelsvamp och hur man använder den (klicka för att öppna i nytt fönster).

Ett gammalt knep för att inte smutsen ska fastna på plastmöbler är att använda bilvax (eller båtvax, ungefär samma produkt). Använder du ett polishvax så finns det även en rengörande förmåga.

Vill du spara tid så rekommenderar vi snabbvax, som kan läggas direkt på blöt yta. Låt torka och polera blankt med en mikrofiberduk.

Liknande artiklar:

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

Skapa den perfekta uteplatsen

Maxa din uteplats!

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...