Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem
Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln. Det gäller att agera snabbt!
Text: Pär Brandt
Du är förmodligen inte speciellt mordisk i normala fall. Men att se grönsakslandet bli förstört av mördarsniglar kan väcka starka känslor.
Här har vi samlat 10 tips, knep och fakta för att du ska kunna bekämpa mördarsniglarna effektivt.
Var dock försiktig när du går fram med saxen, både leopardsnigel och svart skogssnigel är nyttiga kompisar i din trädgård.
Mördarsniglarna fortplantar sig snabbt, under en säsong kan 1 snigel bli 400.
1. Börja tidigt
Mördarsniglar kan bli aktiva ganska tidigt på våren, hur tidigt beror på temperaturen. Men de lägger inte ägg och börjar fortplanta sig förrän i juni.
Därför är det en stor fördel om du kan reducera antalet mördarsniglar under vår och tidig sommar – så många som möjligt. Då är det färre individer kvar som kan fortplanta sig.
Äggen är stora nog att se med blotta ögat.
2. Från 1 till 400
Varje mördarsnigel kan lägga ungefär 400 ägg under sin livstid. Mördarsnigeln är dessutom tvåkönad, så alla sniglar lägger ägg.
Äggen är cirka 3,5 millimeter i diameter, läggs i grupper om 10–30 stycken och kläcks efter cirka 4 veckor. Sedan växer sniglarna i ytterligare 4 veckor innan de blir könsmogna.
Sent på hösten dör de könsmogna mördarsniglarna. Det är de yngre sniglarna som övervintrar till nästa år.
Använd en sax vid avlivningen, det är mest humant.
3. Sax är mest humant
Det går att avliva mördarsniglar med salt eller kalk. Men det är inte så bra att sprida salt och kalk i trädgården, dessutom är det en långsam och plågsam död.
Mest humant är att göra pinan kort. Använd en sax och klipp av huvudet. Då dör snigeln direkt.
Samla upp resterna och lägg i soptunnan (alternativt gräv ner), annars blir de mat till andra sniglar. Det är därför de fått namnet mördarsnigel – de äter upp sina egna.
Mördarsniglarna kan inte motstå öl, och drunknar när de faller ner i vätskan.
4. Locka med öl
Öl utgör en oemotståndlig lockelse för många – även mördarsniglar. Därför kan du tillverka en fälla med öl som lockbete.
Fällan med öl kan göras på många sätt. En plastförpackning, exempelvis. Googla på mördarsnigel+fälla+öl så får du massor av tips. Det finns även färdiga snigelfällor, som inte är allt för dyra.
Huvudprincipen är enkel: doften lockar till sig sniglarna och när de trillar ned i fällan drunknar de i ölen.
Svart och röd skogssnigel kan på sikt hotas av mördarsnigelns utbredning.
5. Invasiv art = ska bort
Mördarsniglarna etablerade sig i Sverige redan på 70-talet. Man tror att de kommer från Spanien eller södra Frankrike.
Eftersom mördarsniglar äter andra sniglar utgör de ett hot mot våra egna, svenska sniglar. Exempelvis svart skogssnigel (Arion ater).
Under närmare 50 år har mördarsniglarna utvecklats och de klarar vårt klimat ganska väl. Eftersom de fortplantar sig så snabbt får de ett övertag och kan på sikt utgöra ett hot mot andra arter. Därför är det både rätt och viktigt att bekämpa mördarsniglarna.
6. Snigelmedel
Salt är inte lämpligt för att bekämpa mördarsniglar, av flera orsaker. Men det finns ”snigelmedel” av järnfosfat som dessutom är godkända för ekologisk odling.
Snigelmedel äts upp av mördarsniglar och framkalla en falsk mättnadskänsla som gör att de svälter ihjäl.
Så här vill man inte ha det i tomatlandet.
7. Dödliga nematoder
Sedan 2008 finns det en ny, godkänd metod att bekämpa mördarsniglar: nematoder.
Nematoder är små ringmaskar som tar sig in i mördarsniglar och utsöndrar en bakterie. Snigeln slutar då äta och dör efter cirka 3 dygn.
Nematoder levereras nedkylda i larvstadie och görs aktiva genom att blandas i ljummet vatten. Sedan vattnar man de områden där mördarsniglarna brukar finnas.
Behandlingen behöver upprepas och görs med fördel under hösten, då dödas de yngre mördarsniglarna som annars skulle övervintrat.
Aska kan stoppa sniglar, men det räcker med en regnskur för att bryta den här barriären.
8. Gör barriärer
Mördarsniglar trivs bäst där det är fuktigt och jordigt, då kan de krypa fram på sitt slem. För att stoppa mördarsniglarna kan man skapa barriärer.
Salt och kalk, eller aska, är inte så effektivt som barriär då de sköljs bort av regn. En del husmorstips rekommenderar kaffesump, bark och äggskal men inte heller dessa är effektiva.
Torra ytor kan däremot stoppa sniglar, som sand eller sten. Men även de blir ibland blöta och ”farbara” för en mördarsnigel.
Odlar du i pallkrage eller har en träsarg runt grönsakslandet kan man använda takpapp som spikas eller skruvas på kanten. Vik sedan takpappen utåt/nedåt, då klarar inte snigeln att krypa runt utan trillar ner.
En annan, och ofta ganska dyr, metod är att skapa en elektrisk barriär. Googla så hittar du många sådana produkter. Det finns även koppartejp som sägs stöta bort sniglar.
Leopardsniglar är lätta att känna igen med fläckarna som gett namnet.
9. Leopardsnigel
Även leopardsnigel är en invasiv art som anpassat sig till svenskt klimat. Sannolikt etablerade den sig i Sverige redan på 1800-talet.
Leopardsnigel anses vara en nyttig snigel som äter det mesta, även mördarsniglar och deras ägg.
Leopardsnigeln kan bli upp till 20 centimeter lång och kan uppfattas som aggressiv, då den letar upp och äter andra sniglar. Men så länge det inte blir väldigt många leopardsniglar i din trädgård så kan du betrakta den som en allierad stridskamrat i kampen mot mördarsniglar.
En mördarsnigel, eller en röd skogssnigel? Inte helt lätt att veta.
10. Vilken snigel är det?
Svart skogssnigel är en art som vi vill ha kvar, till skillnad mot den invasiva mördarsnigeln. Men tyvärr kan de ibland vara väldigt svåra att skilja från varandra, även experter kan behöva göra en ”obducering” för att säkert artbestämma en snigel.
Ett skiljetecken är att svart skogssnigel inte har så mycket slem under sig. Mördarsnigeln är däremot väldigt ”slemmig” och får man det på händerna är det extremt klibbigt och svårt att få bort.
Även en svensk skogssnigel kan ibland vara roströd i kulören (röd skogssnigel), ungefär som mördarsnigeln. En mördarsnigel är generellt större än en svensk skogssnigel, men storleken beror förstås på åldern. En snigel som är större än 7 centimeter är (nästan) alltid en mördarsnigel.