Ny teknik stoppar bedragare på telefon – men polisen fortsätter varna
Ekonomi PUBLICERAD 23/7/2024

Ny teknik stoppar bedragare på telefon – men polisen fortsätter varna

Antalet telefonbedrägerier ökade kraftigt under 2023 men kanske ser vi ett trendbrott i år, tack vare ny teknik. Polisen varnar ändå för bedragare som ständigt uppfinner nya sätt att lura till sig pengar – har du koll?

Text: Pär Brandt

Telefonbolagen Telia och Telenor har hittills i år stoppat 50 miljoner (!) bedrägeriförsök. Det har kunnat ske genom ny teknik som lanserats.

Tidigare har bedragare i utlandet kunnat ringa till Sverige och med speciella metoder fått det att se ut som att samtalet kommer från bank, polis eller någon myndighet. Nummerpresentatören har alltså visat fel telefonnummer – men det går nu att stoppa.

Eftersom vi bara är halvvägs igenom 2024 är det för tidigt att säga något om det totala antalet bedrägerier. Men fortsätter den positiva trenden kan 2024 bli det första året då antalet telefonbedrägerier minskar.

Som jämförelse så ökade antalet anmälda telefonbedrägerier med 36 procent under 2023, jämfört med fjolåret. Nästan 30.000 bedrägerier anmäldes förra året och många av dessa blev en personlig tragedi för de drabbade.

Telefonbedrägerier, bedrägeriförsök, vishing, wangiri, bluffsamtal, BankID, trendbrott, teknik, Polisen, råd, bedragare.Var försiktig med dina kortuppgifter.

Ständigt nya knep

Bedragarna är tyvärr uppfinningsrika och hittar ständigt på nya metoder att för att kunna lura till sig pengar.

Polisen uppdaterar kontinuerligt sin information om hur telefonbedrägerier går till och hur man ska bete sig. Polisens råd kring telefonbedrägeri, så kallad vishing, finns samlad på den här sidan (klicka på länken för att öppna sidan).

Det generella rådet är att alltid kontakta polisen och anmäla om det finns en misstanke om att man blivit utsatt för ett bedrägeriförsök.

Telefonbedrägerier, bedrägeriförsök, vishing, wangiri, bluffsamtal, BankID, trendbrott, teknik, Polisen, råd, bedragare.Inga myndigheter, banker eller företag ringer upp och begär uppgifter om ditt kreditkort.

Polisens råd

Polisens råd – när man misstänker att man blir utsatt för telefonbedrägeri – är raka och enkla:

  • Lägg på luren direkt om du blir osäker. Behövs inga artigheter, bara lägg på.
  • Identifiera dig aldrig med BankID om du blivit uppmanad på telefon att göra så. Inga banker eller företag ber om sådana tjänster via telefon. Lägg på.
  • Lita inte på någon som försöker stressa dig, exempelvis påstår att ditt bankkonto är på väg att tömmas. Lägg på.
  • Förebygg brott genom att prata med andra personer i din närhet, sprid kunskapen om hur man ska agera.

De här råden gäller för både telefonsamtal och sms.

Telefonbedrägerier, bedrägeriförsök, vishing, wangiri, bluffsamtal, BankID, trendbrott, teknik, Polisen, råd, bedragare.Konstiga samtal från utlandet? Ring inte tillbaka!

Dyra bluffsamtal

En annan metod som används av internationella ligor kallas för wangiri. Ofta brukar uppringningen bara pågå i några sekunder, sedan bryts förbindelsen.

Telefonnumret är okänt och kan komma från en mängd olika länder. Vanliga länder är Albanien, Tunisien, Nicaragua, Guatemala, Ghana, Nigeria och Afghanistan.

Att svara på samtalet första gången kostar ingenting, även om det förekommit skrönor om att så är fallet. Men om man ringer tillbaka – då kan det bli dyrt. Ibland kan samtalskostnaden bli flera hundra kronor.

Det är därför den första uppringningen är så kort, själva avsikten är att mottagaren ska bli nyfiken och ringa tillbaka.

Samma nummer används många gånger och de större mobiloperatörerna spärrar nummer som används för wangiri-bedrägerier.

 
Fler artiklar i ämnet:

Bluffsamtal från utlandet – så skyddar du dig

Skydda dig mot ID-kapning och nätbedrägerier

Bedrägerierna ökar med nya metoder – så här skyddar du dig

10 tips som minskar riskerna för inbrott – och minimerar skadorna

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Mer om Ekonomi
Ekonomi

Så lurar du tjuven – 7 enkla tips för att skydda bilen

Att få inbrott i bilen – eller hela bilen stulen – är en mardröm som tyvärr drabbar många. Men det finns några enkla knep för att minska sannolikhete...

Ekonomi

Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att...

Ekonomi

Så fixar du fattiga januari

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Mest lästa
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...