Så får du bort de äckliga banan- och fruktflugorna
Sommaren älskar vi – men inte bananflugorna! Tyvärr är flugor vanliga när det blir varmt. Flugorna lägger ägg i frukt och larverna utvecklas på bara några dagar. Följ våra tips för att få ett fräscht kök utan flugor.
Text: Pär Brandt
Under sommaren kan banan- och fruktflugor bli en plåga. Egentligen är de inte ”farliga” men det känns inte speciellt fräscht att ha köket fullt med flygande flugor.
Det finns några enkla tips som gör att du slipper bananflugor, eller åtminstone reducerar antalet kraftigt. Följ vår guide nedan så får du snabbt bort flugorna.
En flugfälla är enkel att göra med ett glas, lockbete, plastfolie och ett gummiband.
1. Gör en flugfälla
Banan- och fruktflugor har ett fantastiskt luktsinne. Häller du upp ett glas vin är de där efter bara några minuter. Mindre kul att under fredagsmyset upptäcka att det flyter döda flugor i vinglaset …
Bananflugor dras till sura och söta dofter, eller en blandning av båda. Därför kan du använda vinäger, vin, frukt eller honung för att göra en fälla.
Lägg blandningen i ett rent glas, häll på lite vatten och två droppar diskmedel. Rör runt i blandningen.
Dra plastfolie över toppen på glaset och täta med ett gummiband. Ta en tandpetare och gör några små hål i plasten.
Flugorna dras till doften, kryper in genom hålen (men har svårt att komma ut) och hamnar i vätskan. Diskmedlet har tagit bort ytspänningen och därför drunknar insekterna.
Blandningen är färskvara och flugfällan fungerar sämre redan efter 1–2 dagar. Töm i en plastpåse, förslut och gör en ny doftfälla.
2. Köp en flugfälla
Tycker du att det är jobbigt eller äckligt att göra flugfällor så finns det olika varianter att köpa i handeln.
Flera av dessa fällor fungerar på alla typer av flugor, inte bara bananflugor. Bor man i närheten av en häst- eller kohage så kan det vara skönt att även bli kvitt andra typer av flugor och mygg.
De flesta fällor lockar med en doft och har någon typ av klister som insekterna fastnar i. En fördel med dessa fällor är att de är verksamma länge, i flera veckor.
Kokande vatten tar död på ägg och larver som kan finnas i rören under diskhon.
3. Häll kokande vatten i avloppet
Som du nog upptäckt samlas bananflugor runt diskhon. Där finns vatten, matrester (håll rent!) och framför allt möjlighet att lägga nya ägg.
I vattenlåset och rören under diskhon brukar det samlas fett och smuts. Där lägger honflugorna sina ägg.
Den ”grymma” (men effektiva) metoden att sätta stopp för äggen att utvecklas till larver – och det gör de på bara fyra dagar – är att hälla kokande vatten ner i diskhon. Gör det minst en gång om dagen.
Var envis. Det räcker inte att hälla kokande vatten en gång utan man får göra det tills inga flugor finns kvar.
4. Förvara frukt i kylskåpet
Sannolikt fraktar du själv hem bananflugorna via exempelvis frukt. Även om det inte finns några synbara flugor så kan de lagt ägg i frukten. Äggen är mindre än en millimeter och syns inte för blotta ögat.
En förutsättning för att flugorna ska utvecklas är en tillräckligt hög temperatur. Därför är det en god idé att sommartid ställa in frukten i kylskåpet.
Under 15 grader utvecklas inte banan- och fruktflugor. Honorna lägger inga ägg och därmed avstannar reproduktionen. Om temperaturen sjunker under 15 grader dör flugorna efter ett par timmar. Däremot kan äggen överleva betydligt lägre temperaturer.
Bananflugor trivs bäst i en temperatur kring 25–30 grader.
5. Stäng diskmaskinen
Banan- och fruktflugor gillar fukt och matrester. En enkel metod är att hålla rent och torrt i köket samt stänga luckan till diskmaskinen.
Matresterna inne i diskmaskinen är rena himmelriket för blomflugorna. Vilket märks om man skulle glömma att stänga luckan.
6. Ha ett lock på ditt sopkärl
Flugor har ett väl utvecklat luktsinne och de hittar snabbt alla godsaker som finns i soporna. Där kan de även lägga ägg och larverna utvecklas på bara 4 dagar.
Därför är det bra att ha ett tätslutande lock till sopkärlet. Att få det helt tätt och flugsäkert är dock svårt. Att slänga soporna ofta, helst varje dag, är en bra metod för att minska antalet bananflugor.
Tänk också på att städa ordentligt runt sopkärlet. Flugorna gillar till exempel att lägga ägg mellan påsen och sopkärlet, där kan man hitta larver.
7. Använd plastfolie över frukt
En del frukt, som bananer, mår inte bra av att förvaras i ett kallt kylskåp. Då svartnar de och mognar väldigt fort.
Den frukt som du trots allt väljer att ha framme – exempelvis i en fruktskål – kan du skydda genom att dra över ett lager med plastfolie.
Det är svårt att få helt tätt och en del flugor kan hitta in till frukten. Men plasten gör att de inte kommer ut.
Apropå frukt som mår bra av att stå framme så är också tomater en frukt, även om många skulle sortera in tomater under begreppet grönsaker. Bananflugor gillar tomater!
8. Håll rent i köket
De flesta frukt- och bananflugor hittar du runt diskbänken. Där finns fukt, kanske matrester och en ”barnkammare” för äggläggning i avloppet.
En bra metod att hålla flugorna borta är att ha ett rent och torrt kök. Ett fräscht kök är ju dessutom är väldigt trevligt!
Och glöm inte att då och då hälla kokande vatten ner i diskhon, så att eventuella flugägg och larver dör.
9. Bananflugor är inte farliga
Att man skulle bli sjuk på grund av banan- och fruktflugor är osannolikt. De kan vara nog så irriterande, men direkt hälsofarliga är de inte.
Däremot utgör husflugor och spyflugor en betydligt större, potentiell fara. De vistas och äter på kadaver och spillning, och kan sen föra bakterier från dessa vidare till människor. Vilket i värsta fall kan leda till livsfarliga sjukdomar orsakade av salmonella och campylobakter. Sannolikheten för att det ska hända i Sverige är dock mycket låg.
De bakterier som bananflugor sprider via sina ben gör att fruktsaft syras, blir till vinäger. Då undviks mögel och på ett sätt kan man säga att bananflugan därmed är ”nyttig”.
10. Lever bara en månad
En tröst i sammanhanget kan vara att bananflugor lever ett kort liv på cirka 30 dagar. Förhindrar du tillväxten så är de alltså borta efter en månad.
Eftersom bananflugor utvecklas så snabbt används de inom forskning, bland annat för att genmanipuleras. Bananflugor har ett starkt immunsystem för att klara av bakterier och virus, vilket forskarna kan använda för att testa nya teorier om hur celler fungerar.
Bananflugans ursprung tros vara södra Afrika. Men den unikt snabba förmågan att reproducera sig har gjort att bananflugan nu är spridd över hela världen. Fast helst inte i ditt kök!