Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten
Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – panik! Men det finns lösningar, läs våra tips som räddar middagen.
Text: Pär Brandt
Ni vet hur det kan vara, båda föräldrarna turas om vid spisen och plötsligt så har köttfärssåsen fått dubbelt med peppar och salt. Och barnen hatar kryddstark mat …
Ibland måste man kasta in handduken och äta pizza istället. Då blir barnen glada. Men ofta går det att rädda situationen.
Ge inte upp direkt utan prova våra tips nedan. Inte sällan blir man förbluffad över hur väl det går att balansera kryddorna och lura smaklökarna.
Nymald peppar ska läggas till på slutet. Men var försiktig, överdriv inte utan provsmaka.
1. För mycket peppar
Med peppar inkluderar vi även andra kryddor som tillför hetta, som exempelvis chili.
När eldsflammorna slår ut ur munnen gäller det att krishantera. Är det möjligt kan du reducera mängden mat, om tiden medger det, och blanda upp den.
Om exempelvis köttfärsen blev hopplöst för stark kan du dela upp den i fyra portioner. Frys in tre och köp mer köttfärs som kan få smak av den sista fjärdedelen. En bättre metod än att allt blir matsvinn.
Om maten har för mycket hetta – inom rimliga gränser – finns det andra knep. Fett kan mildra hettan och här får du tänka efter om det går att tillföra olja, smör eller kanske grädde. Crème fraiche eller gräddfil går också bra.
Tappat saltkaret i kastrullen? Det går att rädda situationen!
2. För mycket salt
Vi är olika känsliga för salt och här är det verkligen högst personligt hur man upplever salthalten i maten. Många tycker att sältan är helt nödvändig – andra gillar det inte.
Väntar man middagsgäster kan det vara klokt att vara försiktig med saltet. Det är ju trots allt enkelt att tillföra mer, efter tycke och smak, i efterhand.
För mycket salt i en färdig rätt är svårare. Ett gammalt husmorsknep är att skiva rå potatis i tjocka skivor och lägga ned i grytan eller soppan. Låt koka i 15 minuter, då har förhoppningsvis potatisen tagit upp en hel del av saltet. Glöm inte att ta bort potatisen innan den blir allt för mjuk.
Ett annat husmorsknep är att blanda i 2–3 matskedar med lingonsylt. Sötman neutraliserar sältan något och märkligt nog så ger inte sylten smak av lingon.
Sista chansen är att tillföra små mängder med citronsaft och socker – eller ännu hellre honung. Men här gäller det att gå försiktigt fram, provsmaka och ta det stegvis.
Om du ska servera exempelvis potatis eller ris till din rätt så ska du låta bli att salta dessa. Då blir den sammanlagda smaken mindre salt.
Lite för mycket vitlök? Då går det att dämpa smaken.
3. För mycket vitlök
Vitlök är knepigt att neutralisera, nära på omöjligt. Men pratar vi om en måttlig övervikt av vitlök så går smaken att dämpa.
Äpple mildrar vitlökssmaken och handlar det om en gryta eller sås kan du skära ner några klyftor under uppvärmning. Fiska upp äpplena innan de är sönderkokta och provsmaka. Bättre? Äppelmos funkar också, underligt nog så ger mosen nästan ingen smak av äpple.
En mindre mängd citronsaft kan också vara värt att prova på. Men överdriv inte, då har du inte ett problem utan två!
Ett tredje knep är att överväga om maträtten kan fungera med grädde. En köttfärsröra kan ju exempelvis funka alldeles utmärkt ihop med grädde. Då absorberar fettet i grädden en del av vitlökssmaken.
Blev det surt? Behöver inte vara någon katastrof.
4. För syrligt
Det är relativt sällan som man får in för mycket syrlighet, om det nu är från citron, lime eller annan källa. Det gör problemet hanterbart, för det mesta.
Motsatsen till syrligt är sött men vräk inte på stora mängder strösocker, då kan det slå över fullständigt. Prova istället små mängder av flytande honung, steg för steg. Provsmaka ofta.
Honung ger en mera mångsidig och komplex sötma som kan fungera riktigt bra ihop med lite syrlighet. Här kanske du lärde dig något nytt?
Prova flytande honung istället för strösocker, ger en mildare sötma.
5. För sött
Även för mycket sötma är något som man relativt sällan stöter på inom matlagning. Kanske oftare när det gäller bakverk eller bröd.
Som i tidigare punkter får vi börja med motsatsen – alltså salt i det här fallet. Lite mer salt kan göra att pannkakssmeten blir godare. Men prova även att tillföra en mindre mängd med citronjuice.
Precis som förut gäller det att gå fram i små steg. Du vill uppnå en balans, inte gå från ett problem till två problem.
Soya är gott, men ibland kan smaken dominera för mycket.
6. För mycket umami
Den femte grundsmaken som vi pratar allt mer om är umami. Lite svår att beskriva men en del skulle säga en salt/söt, fyllig och nötig smakupplevelse. Andra skulle använda begreppet rökig.
Ett sätt att tillföra umami är att använda en produkt som exempelvis Hickory Liquid Smoke. Problemet med denna är att det bokstavligen bara behövs 2–4 droppar för att du ska uppnå rätt effekt i en gryta. 5–10 droppar kan göra att umami helt tar över smaken. Ett annat sätt att tillföra umami är med soja.
Här är goda råd dyra. Det är nämligen väldigt svårt att dämpa umamismaken. Sötma och fett är två vägar man kan gå.
Men om inte detta funkar så är reducering sista utvägen, om tiden medger detta. Dela upp grytan, soppan eller såsen i flera delar och frys in. Börja om, laga rätten utan kryddor och blanda upp med en mindre del av det som blir för kryddigt.
Prova med några kryddmått kanel i köttfärssåsen. Tar bort den bittra bismaken från tomatkross.
7. För mycket beska
I begreppet beska lägger vi även in ordet bittert. De två står kanske inte för riktigt samma smak, för alla. Men åtgärderna liknar varandra.
Även i det här fallet är det sällan som man råkar ut för en besk eller bitter smak som tar överhanden. Men det kan uppstå med tomatpuré eller konserverade krossade tomater, till exempel i köttfärssås.
Beska i tomatprodukter kan man dämpa och dölja med några kryddmått malen kanel. Konstigt nog smakar det inte kanel, men det blir mindre beskt och smakar inte längre ”konservburk”.
Två andra sätt är att tillsätta sötma och en aning umami. Men var försiktig, provsmaka och ta små steg.