Så får du din lavendel tät och fin
PUBLICERAD 28/3/2024

Så får du din lavendel tät och fin

Trädgård Lavendeln är en lättskött väldoftande favorit i trädgården som även älskas av humlor, bin och fjärilar. Men utan beskärning blir din lavendel snart risig och tråkig.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Lavendel trivs som bäst om den får stå soligt – då doftar och blommar den villigt. Men minst lika viktigt är att det är väldränerat. Om lavendeln står blött, särskilt över vintern, trivs den inte och kan i värsta fall dö.

Bra att känna till när du ska beskära är att lavendel är en halvbuske där den nedre delen är förvedad och grov medan den övre delen, där nytillväxten sker, är örtartad och mjuk.

Lavendel mår bra av att beskäras varje år. Om du inte beskär din lavendel alls så kommer den ganska snart att bli gles och spretig med dålig blomning allteftersom den förvedade delen tar över. Genom beskärningen uppmuntrar du tillväxten av nya fina skott och gör den tätare och mer kompakt.

När ska jag beskära min lavendel?

På våren är det dags, men beskär inte för tidigt – du vill att den värsta nattfrosten ska vara förbi. Om du vill vara på den säkra sidan så vänta tills du ser att det kommer lite grönt i botten och lämna lite grönt när du beskär så att du vet att den orkar skjuta nya skott.

Rekommendationen brukar vara att du klipper ner så du har ungefär en tredjedel kvar. En variant är också att klippa hårdare vartannat år. Det viktigaste är att du faktiskt beskär din lavendel.

Efter beskärning kommer lavendeln att se tråkig och nästan död ut. Men när värmen kommer så skjuter den nya friska skott och blir tät och fin.

Några tips vid beskärningen

  • Klipp så du får en rundad, kompakt form
  • Ta ett fång lavendel i handen och klipp med en vass och ren sekatör.
  • Har du mycket lavendel, exempelvis en häck, kan det vara enklare att använda en häcksax för en första beskärning och därefter putsa med en sekatör.

På sensommaren när lavendeln har blommat över så torkar blomställningarna och ger fortsatt en fin struktur över vintern och du behöver inte göra något mer med din lavendel förrän nästa vår. Men om du vill kan du ansa och skapa en mjuk, rund form genom att klippa bort blomställningarna när dom blommat över.

Här kan du läsa om hur du enkelt förökar din lavendel för att få fler plantor

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …