Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin
Smaktipset PUBLICERAD 12/1/2024

Kockens bästa recept – det här ska du laga till orange vin

Orange vin är superhett bland vinälskare, men gemene man vet fortfarande knappt vad det är och än mindre vad man ska äta till. Så Smaktipset styrde kosan till trendiga naturvinsbaren Savant Bar på Tegnérgatan i Stockholm för att testa den ädla drycken till en riktigt god middag.

Text: Christian Körner

Orange vin är som namnet antyder känt för sin distinkta färg som skapas genom en unik process där vita druvskal får ligga i kontakt med musten under jäsningen. Metoden ger förutom kulören en rik och komplex smakprofil med toner av torkad frukt, kryddor och en utpräglad tanninstruktur.

Drycken som ursprungligen kommer från Georgien har blivit ett mäkta populärt alternativ bland dem som uppskattar naturliga och hantverksmässiga viner. Och orange vin gör sig utmärkt till mat som kan vara svårt att kombinera med tradiotionellt vitt eller rött vin. Det går även prima att lagra.

Men vad ska man äta till då? Smaktipset bestämde sig för ett besök på Savant Bar, en liten krog som är specialicerad på naturviner, vegetarisk mat och allt gott som hör där till. 

Kökschefen på restaurangen, Daniel Jansfors, snor ihop en enkel men delikat middag. En sån som du kan laga hemma och imponera på gästerna med. Han berättar dessutom exakt vilket orange vin som passar allra bäst till maträtten, och redaktionen låter sig väl smaka.

Vinet som rekommenderas är Deférlante Blanche 2023 och är från Olivier Cohen i Languedoc, 45 minuter från Montpellier. Det är ett mjukt orange vin på direktpressad Cinsault och macererad Clairette. 

Aromen är mjuk, med gul tropisk frukt och balanserad syra. Lång i smaken, men en lätt pärlande känsla. Till detta serveras en utsökt gnudi med svamp confit och parmesankräm som dipp till brödet i den lilla matsalen. 

Och kökschefen Jansfors delar mer än gärna med sig av sitt recept.

Det här är vad du behöver för att laga fyra portioner av din egen gnudi med svamp confit

Till gnudin: 

  • 250 gram ricotta
  • 50 gram parmesan
  • 50+50 gram semolina

Blanda ricottan och parmesanen och 50 gram semolina. Låt vila i fem minuter och rulla 24 bollar av smeten. Lägg sen bollarna i resten av semolinamjölet och rulla så de täcks helt. Sen ska bollarna stå i kylen minst en timme så det bildas ett skal.

Till svamp confit:

  • 500 gram blandad svamp
  • 400 gram matolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 kvistar timjan
  • 1 jalapeno
  • 1 deciliter vitt vin
  • salt
  • 1 matsked smör till stekningen

Dela svampen i mindre bitar och skiva vitlöken och jalapenon. Lägg sen i en kastrull och tillsätt matolja, det vita vinet, timjan och salt. Efter det ska det sjuda i 10 minuter på svag värme. Sila av oljan och vätskan som bildas efter confiteringen och spara.

Koka gnudin i tre minuter och stek svampen med 1 matsked smör. Addera buljongen och när svampen fått sin färg lägger du upp den på tallrikarna.

Till parmesankrämen att dippa brödet i:

  • 100 gram grädde
  • 100 gram parmesan
  • 2 äggulor
  • 3 deciliter svampolja

Koka upp grädden och tillsätt parmesanen. För över till en mixer och mixa slätt. Slå i äggulorna och tillsätt olja långsamt tills det blir en majonnäsliknande konsistens.

Voilà, klart för servering!

Smaktipset sammanfattar:

Den friska syran och lätta tropiska frukten i vinet passar toppen med den feta, mjuka osten i rätten. Och den balanserade beskan och tanninstrukturen gifter sig fint med den lilla beskan från svampen. Himla gott alltså.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Energi & värme

Vad kostar julbelysningen – går det att spara?

Att lysa upp vintermörkret med elektriska ljus har blivit allt populärare och affärerna är fulla av vackra slingor, lampor och annat att pynta både hem...