Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!
Smaktipset PUBLICERAD 19/3/2024

Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!

Granola är en härlig och näringsrik frukost eller ett finfint mellanmål. Och tänka sig – Smaktipset har ett recept som hjälper dig att ordna din alldeles egen. Snacka om kanonstart på dagen!

Text: Christian Körner

Den populära granolan kan antingen ätas torr, likt ett knaprigt snacks, eller serveras med mjölk, yoghurt, eller som topping på olika rätter som till exempel smoothie bowls.

Och genom att sno ihop den för egen maskin kan du både spara pengar och få koll på exakt vad målet innehåller!

Härligt recept på granolaGranola rikt på fiber, proteiner och hälsosamma fetter. Det är ju prima!

Det här behöver du

  • 3 deciliter råa havregryn
  • 1 deciliter hackade nötter (valfritt: mandlar, valnötter, cashewnötter)
  • 1/2 deciliter frön (valfritt: solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön)
  • 1/2 deciliter hackade torkade frukter (valfritt: russin, tranbär, aprikoser, dadlar)
  • 1/4 deciliter olja (till exempel kokosolja eller olivolja)
  • 1/4 - 1/2 deciliter sötning (till exempel honung, lönnsirap eller agavesirap)
  • En nypa salt
  • 1/2 tesked vaniljextrakt (valfritt)
  • Kryddor efter smak (valfritt: kanel, kardemumma, muskot)

Så här gör du

Börja med att förvärma ugnen till 150 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda sen de torra ingredienserna i en stor skål. Det är dock inte dags för de torkade frukterna än.

Efter det lägger du de våta godsakerna i en annan skål. Här pratar vi sånt som olja, sötning och vaniljextrakt. Salta en smula och tillsätt eventuella kryddor.

Sen blandar du alltsammans och sprider ut det på bakplåten. Nu har det blivit dags för gräddning i ugnen. 20–30 minuter är lagom. Rör om var tionde minut så att allt blir ordentligt gräddat. Efter det ska granolan ha fått en gyllenbrun färg.

Ta sedan ut granolan ur ugnen och låt den svalna helt. Som final tillsätter du de torkade frukterna och njuter av din goda frukost!

Recept på granolaFörslut burkarna noga. Det här blir många sköna frukostar!

Receptet räcker till cirka tio portioner och granolan ska förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Snabblagad och fräsch chimichurri – perfekt till sommarens grillning

Med sin kryddstarka hetta är den argentinska chimichurrin det perfekta tillbehöret vid grillning. Några minuter vid skärbrädan är allt som behövs. Enklare...

Smaktipset

Sommarfavoriten fattoush med pitabröd, melon och chèvreost

Den libanesiska fattoushsalladen med vattenmelon passar perfekt till varma sommardagar. Fattoush kan varieras i oändlighet men den här lyxvarianten kan...

Smaktipset

Sista minuten snaps till midsommar

Står du där dagen före midsommar utan snaps? Ingen panik! Med några få ingredienser och lite kreativitet kan du snabbt och enkelt förbereda hemgjord snaps...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Bygg & renovera

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

En vacker uteplats står nog högst upp på önskelistan hos de flesta husägare. Ska du bygga själv är det mycket att planera och tänka på. Följ våra 10 tips...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...