Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
PUBLICERAD 1/3/2024

Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt

Trädgård Det absolut viktigaste vid all beskärning är att du lägger snittet korrekt och att du använder rena och vassa verktyg. Ha koll på grenkragen och lämna inga rockhängare.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Med en bra sekatör och grensåg av god kvalitet kommer man långt. Bra verktyg är en klok investering som gör jobbet lättare och de håller längre. Rengör verktygen innan du börjar beskära nästa buske eller träd så du inte riskerar att sprida sjukdomar.

Innan du börjar beskära behöver du veta syftet med beskärningen. Du kan till exempel beskära för att bygga upp, forma, reducera höjd eller omfång, skapa tillväxt och föryngra. Med beskärningen kan du även förbättra blomning och fruktsättning. Du vill öppna upp så att luft och solljus når längre in vilket minskar risk för sjukdomar. 

Men viktigaste av allt är att du lägger snittet rätt. Har du väl koll på det kommer du långt. Om det är första gången du beskär så börja försiktigt och följ upp hur växten reagerar. Skadade eller döda grenar kan du alltid ta bort.

Varje gång du beskär gör du ett ingrepp som mer eller mindre stressar trädet eller busken. Bäst är därför att beskära ofta och lite istället för att behöva göra en radikal åtgärd när det gått för lång.

Rotsystemet på en växt är anpassat efter grenverket vilket innebär att om du beskär hårt kommer trädet eller busken vilja kompensera för detta genom att skjuta en massa nya skott.

Lägg snittet utanför grenkragen

Där grenen fäster vid stammen så bildas en utbuktning som kallas för grenkrage. När du beskär så lägger du alltid snittet utanför grenkragen eftersom denna kommer hjälpa att valla över sårytan genom att växa över snittet som ett skydd.

En cirkelrund yta är mindre än en oval och du vill därför försöka lägga snittet i 90 graders vinkel mot den gren du sågar av. 

Beskär utanför grenkragen

Om du ska såga av en större gren finns risken att tyngden orsakar en fläkskada. Detta kan du undvika genom att beskära grenen i tre steg.

  1. Lägg ett snitt på undersidan av grenen ungefär 30 centimeter från stammen.
  2. Såga av grenen ungefär 50 centimeter från stammen. Fläkskadan begränsas då till det första snittet.
  3. Nu kan du såga av grenen utanför grenkragen utan att riskera en fläkskada.

Lämna inga rockhängare

Lämna inga tappar, så kallade rockhängare. Risken är att det blir en inkörsport för svampsjukdomar och röta.

Lämna inga rockhängare när du beskär

Och återigen – beskär inte innanför grenkragen. Om den skadas får trädet svårt att valla över och läka den skada som en beskärning innebär. 

Korta in mindre grenar

Lägg snittet strax ovanför en bladknopp. Om det inte finns några knoppar så beskär istället strax ovanför en nod. En nod syns som en liten utbukning eller ett tunt streck på grenen. Härifrån kan nya grenar eller blad växa ut.

Om du beskär ovanför en bladknopp så kommer det att växa ut en ny gren i samma riktning som knoppen sitter. Om du istället beskär ovanför en blomknopp kommer det inte växa ut en ny gren.

Blomknoppar är oftast rundare och täckta med ett vitt ludd. Medan bladknoppar är mer trekantiga i formen och ligger platt mot grenen.

Lägg snittet strax ovanför en utåtriktad knopp

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …