Maträtterna att göra matlådor på
Matlådor är ekonomiskt, smidigt och miljösmart. Ofta gör vi matlådor för att spara både tid och pengar, men det gäller att ta sig tiden att laga dem också – och tycka att det är roligt. Därför har vi samlat ihop några enkla, snabba och roliga recept att göra matlådor på. Självklart med olika varianter, så du kan välja det som passar dig.
Stroganoff
Denna familjevänliga och älskade maträtt sägs vara uppkallad efter den ryska, tandlöse greven Alexander Stroganoff under 1700-talet. Han önskade strimlat kött, eftersom han ville ha maten lättuggad i och med sin tandlöshet. I dag äts det stroganoff i många hem – och i olika former. Och visst är det en perfekt matlåderätt?
Currygryta
Med smaker från Asien kan vi tillfredsställa många smaklökar – och vara riktigt kreativa i köket. Hitta din favorit och gör ett ordentligt storkok.
- Vegansk rödcurry pumpagryta med kikärtor
- Fruktig kokosmjölksgryta
- Masalagryta med kyckling och spenat
- Palak paneer med halloumi
- Snabb thaigryta med kokosmjölk
Gryta
Grytor är både bekväma att laga och perfekta att göra storkok på. Dessutom kan du variera ingredienserna lite som det passar dig. Här kommer några tips på goda grytor till matlådan!
- Smal vardagsgryta med korv och bönor
- Billig söndagsgryta med rotfrukter
- Kreolsk gryta med halloumi
- Snabb chilligryta med öl
- Dahl på mungbönor
- Krämig lövbiffsgryta med sweet chili och ris
- Chili con carne med ris
Paj
Det är svårt att misslyckas med en god, matig paj. Dessutom är det perfekt att använda rester till – allt du behöver är någonting att göra en pajdeg och fyllning med. Sen är pajen redo att både ätas och frysas in!
- Laxpaj för matlådan
- Paj med spenat, feta och soltorkade tomater
- Tacopaj med crème fraiche
- Grönkålspaj med getost och valnötter
Lasagne
Lasagnen har funnits med oss i flera hundra år och gjorde entré i Sverige i mitten av 1980-talet. Nu är det en riktig klassiker i våra hem. Och att varva någon typ av pastaplattor med sås går numera att göra på massa spännande sätt.
- Mozzarella- och spenatlasagne
- Lasagne bolognese, Per Mobergs recept
- Vegansk belugalasagne
- Morotslasagne med fetaost och soltorkad tomat
- Vegolasagne med majs och soltorkad tomat
- Rotfruktslasagne
Gratäng
Ytterligare en maträtt som ugnen sköter om medan du kan koppla av. Hitta en gratäng som faller dig i smaken, tillred en stor sats och låt ugnen jobba sig varm.
- Pastagratäng
- Aubergine parm – gratäng med aubergine och tomat
- Kasslergratäng
- Pastagratäng med krämig ostsås
- Klassisk köttfärsgratäng
- Krämig kycklinggratäng med blomkål, dragon och fetaost
- Krämig pasta- och kycklinggratäng
Soppa
Soppa är den perfekta matlåderätten som med fördel kan ätas tillsammans med en bit färskt bröd. Dessutom är det enkelt att göra en stor sats soppa som kan frysas in och tas fram under lata dagar.
- Potatis- och purjolökssoppa med knäcke och färskost
- Tomatsoppa med risoni och feta
- Vegansk gulasch
- Rostad morotssoppa med kokosmjölk, ingefära och krutonger
- Cowboysoppa med köttfärs
- Röd linssoppa
Pastarätter
Pasta tros ha funnits i tusentals år, men dess ursprung råder det delade meningar om. Detta trots att pastan ofta förknippas med Italien. Pasta kan serveras på många olika sätt och med många olika tillbehör – och det är onekligen både bekvämt att laga och perfekt att fylla matlådan med.
- Fläskfilé i basilikasås med fullkornstagliatelle
- Proteinpasta med citronräkor
- Supersnabb pasta med bacon och majs
- Spaghetti med tomatsås och burrata
- Snabb tomatpasta med rostade kikärtor
- Zeinas krämig champinjonpasta
- Krämig citronpasta
- Fetaost- och tomatpasta
- Snabb köttfärssås med tagliatelle
- Pasta med tomatsås och linser
- Köttfärssås med zucchinipasta
- One pot kyckling Alfredo
Sallad
Visst kan sallad vara både spännande och mättande. Dessutom är det bekvämt att ta med i matlådan, eftersom det ofta inte kräver uppvärmning. Vilken sallad faller dig i smaken?
- Rostad sötpotatis med fetaost, kikärter och chilimajonnäs
- Snabb nudelsallad med cashewnötter
- 5:2 sallad med räkor
- Kycklingsallad med pasta och dijondressing
Tips!
Potatis är inte optimalt att värma på igen i en micro – om du ska äta potatis dagen efter den har tillagats rekommenderar vi att du steker den i stället. Ett annat tips är att planera en hel veckas matlagning och matlådor och laga allt på söndagen. Då besparar du dig tid i veckan och pengar på lunch. Vilka maträtter är du sugen på till nästkommande vecka?