Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep
PUBLICERAD 23/1/2023

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Smaktipset Visst kan du koka pasta men kanske har du upprepat samma misstag i alla år? Här berättar vi om de vanligaste felen och hur du kan maximera smaken på din pasta.

Text: Pär Brandt

När huvudet är tomt på idéer och magen kurrar blir det ofta pasta till middag. Det är svårt att direkt misslyckas med pasta, men många upprepar samma fel – år efter år.

Med några små enkla knep kan du laga en godare pasta till dig själv och dina middagsgäster. En del tips känner du igen och några kanske kan inspirera till att testa nya metoder eller göra annorlunda val.

Även en enkel pastarätt kan bli en kulinarisk höjdpunkt. Lycka till vid spisen och buon appetito!

1. Välj bra kvalitet

Bra råvaror är nyckeln till mesta i köket. Så även med pastan.

Men när man står framför butikshyllan med pasta är det lätt att bli villrådig. Hur ska man veta vad som smakar bäst?

Första rådet är att inte välja den billigaste pastan. Pasta är redan från början ett billigt livsmedel men genom att lägga på några kronor får du med största sannolikhet en bättre smakupplevelse.

Kvaliteten på mjölet är helt avgörande och frågar du en italienare så ska det vara durumvete, som har hög proteinhalt. Då kokar inte pastan sönder så lätt.

En del anser att färsk pasta ger en godare smak men även här kan kvaliteten skilja sig. Färsk pasta innehåller ofta ägg.

En ”hård” (torkad) pasta av hög kvalitet kan smaka lika bra och även bättre än färsk pasta. Torr pasta innehåller ibland ägg, ibland inte.

Testa något nytt nästa gång du handlar pasta och experimentera fram dina favoriter.

Stor kastrull, salt och glöm sedan inte att röra om pastan – annars klibbar den ihop.

2. Använd en stor kastrull

Använd en stor kastrull som rymmer mycket vatten. En minnesregel är att 100 gram torr pasta behöver minst 1 liter vatten.

Stormkoka utan lock. Och då märker du snart att kastrullen inte kan ha för hög vattennivå – alltså behövs en stor kastrull.

Om vattenmängden är för liten blir det mycket stärkelse i vattnet och pastan klibbar ihop. Klistrig pasta ser inte kul ut …

3. Salta, salta och salta

För att pastan ska få sin välbehövliga sälta så behövs ganska mycket salt i kokvattnet. Hur mycket är förstås en smaksak, men experimentera gärna.

En tumregel säger att det ska vara 7–10 gram salt per liter vatten. Nu kanske man inte släpar fram vågen för att måtta upp exakt rätt mängd, men en tesked koksalt väger ungefär 6 gram. En halv matsked är cirka 10 gram.

Man brukar säga att saltet ska hällas i efter att vattnet kokat upp. Saltet höjer nämligen kokpunkten, men skillnaden är i praktiken ganska obetydlig.

Är för mycket salt en hälsofara? Nja, det finns olika åsikter om det. Läs gärna vår artikel ”Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt” (klicka på länken).

Så enkelt, och ändå så gott. På tallriken spaghetti med hål i, Bucatini.

4. Rör om direkt

Vattnet kokar, du har fyllt på med salt och doppar ned pastan. Dags för en mikropaus?

Nej, du måste röra runt pastan annars är risken stor att den klibbar ihop. Pastan kan även fastna i kastrullen, speciellt i botten där det är varmast.

En del häller olivolja i kokvattnet för att pastan inte ska klibba ihop, men det behövs inte. Bättre att använda en slev (gärna träslev) och röra runt. Oljan kan du använda när pastan är färdigkokt.

Pastasallad är en klassiker på utflykten, eller varför inte till lunchlådan och ät den utomhus.

5. Al dente - tuggmotstånd

Begreppet ”al dente” har nog de flesta hört talas om, vilket innebär att pastan har spänst och inte förlorat sin smak.

Men vilken koktid som är rätt kan bara du själv avgöra. Siffran på paketet är ett riktmärke. Experimentera.

När man blandar pasta och sås ska man dock tänka på att avsluta vattenkoket lite innan tuggmotståndet är lagom. Pastan fortsätter ju att mjukna när den och såsen får koka ihop ett par minuter.

6. Skölj inte pastan

Att skölja av pastan i ett durkslag, efter kokning, är något som många gör av gamma vana. Mindre bra.

En av nackdelarna är att stärkelsen försvinner och den behövs för att såsen ska binda sig mot pastan. Den andra nackdelen är att pastan kyls ner.

Undantaget mot regeln är när man ska göra en kall pastasallad, då blir det mindre klistrigt efter sköljning i kallvatten och pastan svalnar snabbare.

Häll inte bort allt vatten, spara till såsen så blir den krämig och fin.

7. Häll inte bort allt vatten

Efter att pastan kokat klart brukar de flesta hälla ut vattnet. Men spara istället en eller ett par deciliter i ett eget kärl.

Kokvattnet innehåller en hel del små partiklar av stärkelse från pastan. Häller du en del av kokvattnet i din pastasås blir den krämigare och godare.

Dessutom behövs inte smör och grädde, vilket italienare inte brukar använda. Möjligtvis med carbonara som undantag, men även den kan göras utan grädde.

Mängden kokvatten i pastasåsen ska dock inte överdrivas, då blir det vattnigt och mindre smakrikt.

8. Rätt ordning

För att lyckas i köket krävs en del tidsplanering. Syftet är att allt ska bli klart samtidigt och kunna serveras direkt.

Sannolikt tar såsen längre tid att göra än koktiden för pastan. Börja därför med pastasåsen och vänta lite med att koka pastan.

En del av kokvattnet behöver du till pastasåsen (se punkt 7). När både pastasås och pastan är klar går du till punkt 9.

Blanda pasta och såsen, då blir det godast.

9. Blanda sås och pasta

I många svenska hem serveras pasta och pastasås var för sig. Men så gör man absolut inte i Italien.

Pastasås och pasta ska alltid koka ihop under ett par minuter innan servering. Då blir pastan riktig smakrik.

Servera och börja äta direkt! Men ha inte bråttom med måltiden, njut av smakerna och umgänget.

10. Välj rätt typ av pasta

Det lär finnas över 600 pastasorter och vi kan bara namnge de vanligaste. De olika formerna används för att lyfta fram smaken i såsen.

För att sås och pasta verkligen ska blanda sig är det ofta någon typ av hålighet i pastan. Även den vanliga spaghettin finns i en variant med hål i sig – Bucatini. Den smala men platta Linguine används ofta till skaldjur.

Canelloni känner nog de flesta igen, korta ”rör” med lite större diameter där även en tjock ostsås får plats. Penne har lite mindre diameter och båda kan kombineras i oändlighet med olika såser.

Farfalle är en populär sort i Sverige, speciellt bland barn, då den ser ut som en fjäril. Fusilli är skruvad, och de platta Fettuccine och Tagliatelle (med ägg) används ofta till köttfärssås.

Men det finns många fler och det är bara att sätta igång och testa. En annorlunda form på pastan kan också vara ett första samtalsämne under middagen, läs på innan så kan du briljera inför dina gäster.

Det lär finnas över 600 olika pastasorter.

Artiklar i samma ämne:

 

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på
 

Flingsalt, örtsalt och koksalt – allt du behöver veta om salt
 

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!
 

Livsmedel du inte ska lägga i frysen – men detta kan frysas
 

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

Mer om Smaktipset
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Smaktipset

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept som hela familjen kommer att älska.

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …