Odla dina egna snittblommor till sommarens buketter
PUBLICERAD 11/3/2024

Odla dina egna snittblommor till sommarens buketter

Trädgård Känslan av att kunna gå ut i trädgården och plocka en bukett med blommor – vilken lyx! Här tipsar vi om sommarblommor som passar att odla för snitt.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Ettåriga sommarblommor (annueller) gror, blommar och sätter frö för att sedan vissna ner och dö på hösten. Att all deras livskraft är fokuserad till en säsong är just deras styrka – dom vill blomma för att sätta frö och föröka sig.

Rosenskäran är en favorit som finns i en mängd olika sorter, både enkelblommiga och fyllda.

Cut-and-come-again

För många sommarblommor innebär denna strävan efter att sätta frö att ju fler blommor du plockar desto fler kommer det. Vilket är mycket trevligt om du vill plocka blommor för att göra egna buketter. Dessa blommor kallas även cut-and-come-again och om du satsar på dessa i din trädgård kommer du kunna plocka blommor hela sommaren. 

Lejongap är ståtlig som snittblomma och står sig en vecka eller längre i vas

Så eller köp färdiga plantor

Många av de vanligaste sommarblommorna går bra att köpa som färdiga plantor i din handelsträdgård. Men vill du så själv är sommarblommor oftast lätta att lyckas med. Välj om du vill direktså eller förodla inomhus eller i växthus. På fröpåsen står det när och hur du ska så.

Exempel på sommarblommor som går bra att direktså är rosenskära, zinnia, ringblomma, blåklint, vallmo, jätte-eternell och solros.

Zinnia blommar från juni till frosten kommer och har en given plats i sommarens bukett

Toppa för rikligare blomning

Många sommarblommor blir buskigare och producerar fler blommor om man toppar dom. Detta görs när din planta har vuxit upp och fått några bladpar. Visst kan det låta galet att klippa av din planta som växer så fint, men när du gör det så stimuleras den till att bilda nya sidoskott och du får en buskig planta med fler blommor.

Toppa plantan 2-3 bladpar upp genom att klippa ovanför ett bladpar. Den avklippta toppen kan du sedan använda som stickling för att få en ny planta.

Blåklint är en tålig snittblommaBlåklint för tankarna till midsommar men blommar villigt ända in i september och finns förutom i blått även i rött, rosa, vitt och lila

Så sköter du dina sommarblommor

När risken för frost är över är det dags att plantera ut dina sommarblommor i ett soligt och ljust läge. Alla sommarblommor vill ha rikligt med vatten för att frodas och må bra. Vattna helst på morgonen eller kvällen, undvik mitt på dagen om det är soligt.

De flesta sommarblommorna vill även ha mycket näring för att blomma rikligt. Men det finns undantag. Exempelvis rosenskäran som får mer blad än blommor om den får för mycket näring.

Jätte-eternell med sina prassliga blommor blir fina att torka så att du kan njuta av dom även på vintern

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …