Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!
Smaktipset PUBLICERAD 9/2/2024

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Det är inte alla som uppskattar vegetariskt. Eller i alla fall tror att de inte gör det. Så blås dem av banan med Smaktipsets supergoda och plånboksvänliga recept.

Text: Christian Körner

Många, framför allt män, inbillar sig att man måste ha någon form av kött eller fisk till varje måltid. Men det är bara nys och man kan få i sig proteinet man behöver från andra källor. Som ost.

Precis som i vår smarriga aubergine parmigiana!

Det här behöver du:

  • 2 auberginer
  • 7 deciliter tomatsås
  • 5 deciliter riven mozzarellaost
  • 1 dryg deciliter parmesanost
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Färsk basilika eller oregano för garnering
  • Salt och svartpeppar

Så här gör du:

Skär upp auberginerna i skivor på längden. De ska vara ungefär en halv centimeter tjocka. Lägg sen skivorna på en skärbräda och salta på båda sidorna. Låt dem sen stå i en halvtimme för att dra ut överflödig fukt. Efter det sköljer du av saltet och torkar aubergineskivorna med en handduk. Den ska naturligtvis vara ren.

Värm sen upp en stekpanna med olivolja på medelhög värme. Stek auberginerna tills de mjuknat och fått fin färg. Det betyder i praktiken 2–3 minuter på varje sida. Därpå lägger du skivorna på en tallrik med hushållspapper för att det inte ska bli för oljigt.

Nu har tiden kommit för att värma tomatsåsen i en kastrull, tillsätta vitlöken, salt och peppar. Smaka av så det blir rätt. Låt sen sjuda i tio minuter till en kvart så att aromerna blandar sig ordentligt. Efter det sätter du ugnen på 200 grader.

Plocka fram en ugnsfast form och varva auberginerna med tomatsåsen och mozzarellaosten. Kör på tills alla ingredienser är slut. Toppa sen med den rivna parmesanen. 

Gratinera i ugnen i 20–25 minuter. Det är klart när osten är bubblande och gyllenbrun. Sen ska rätten svalna en stund. Det sista du gör är att garnera med oregano eller färsk basilika.

Det här receptet räcker för att frälsa fyra nya deltidsvegetarianer och ger en härligt lyxig kulinarisk upplevelse. Torra vita viner eller lättare rödviner och rosévin funkar alla prima när gommarna ska fuktas!

 

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Vad blir det till middag? Smaka på klassiska recept som aldrig går ur tiden

Från det svenska kökets rustika rätter till klassiker inspirerade av internationella smaker – vissa recept blir aldrig omoderna. De bär på en histori...

Smaktipset

Följ med på resan från druva till vin

Visste du att varje vinflaska du öppnar bär på en historia som börjar i en enkel druva? Från vinodlingens gröna rader till vinglasets djupa toner är resan...

Smaktipset

Matlådor som smakar lika bra dagen efter

Att laga matlådor behöver varken vara tråkigt eller tidskrävande. Med smarta recept och enkla knep kan du förbereda måltider som är lika goda vid lunch...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Aktuellt

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs...

Trädgård

Årets pelargon 2025 är utsedd: Summer Twist Rose

I år har en pelargon med en riktigt speciell charm utsetts till Årets Pelargon 2025: Summer Twist Rose. Med sina mjuka, korallrosa blommor som övergå...