Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!
Smaktipset PUBLICERAD 9/2/2024

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Det är inte alla som uppskattar vegetariskt. Eller i alla fall tror att de inte gör det. Så blås dem av banan med Smaktipsets supergoda och plånboksvänliga recept.

Text: Christian Körner

Många, framför allt män, inbillar sig att man måste ha någon form av kött eller fisk till varje måltid. Men det är bara nys och man kan få i sig proteinet man behöver från andra källor. Som ost.

Precis som i vår smarriga aubergine parmigiana!

Det här behöver du:

  • 2 auberginer
  • 7 deciliter tomatsås
  • 5 deciliter riven mozzarellaost
  • 1 dryg deciliter parmesanost
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Färsk basilika eller oregano för garnering
  • Salt och svartpeppar

Så här gör du:

Skär upp auberginerna i skivor på längden. De ska vara ungefär en halv centimeter tjocka. Lägg sen skivorna på en skärbräda och salta på båda sidorna. Låt dem sen stå i en halvtimme för att dra ut överflödig fukt. Efter det sköljer du av saltet och torkar aubergineskivorna med en handduk. Den ska naturligtvis vara ren.

Värm sen upp en stekpanna med olivolja på medelhög värme. Stek auberginerna tills de mjuknat och fått fin färg. Det betyder i praktiken 2–3 minuter på varje sida. Därpå lägger du skivorna på en tallrik med hushållspapper för att det inte ska bli för oljigt.

Nu har tiden kommit för att värma tomatsåsen i en kastrull, tillsätta vitlöken, salt och peppar. Smaka av så det blir rätt. Låt sen sjuda i tio minuter till en kvart så att aromerna blandar sig ordentligt. Efter det sätter du ugnen på 200 grader.

Plocka fram en ugnsfast form och varva auberginerna med tomatsåsen och mozzarellaosten. Kör på tills alla ingredienser är slut. Toppa sen med den rivna parmesanen. 

Gratinera i ugnen i 20–25 minuter. Det är klart när osten är bubblande och gyllenbrun. Sen ska rätten svalna en stund. Det sista du gör är att garnera med oregano eller färsk basilika.

Det här receptet räcker för att frälsa fyra nya deltidsvegetarianer och ger en härligt lyxig kulinarisk upplevelse. Torra vita viner eller lättare rödviner och rosévin funkar alla prima när gommarna ska fuktas!

 

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Hösten är en perfekt tid för plantering

Luften är sval och jorden är uppvärmd och fuktig vilket gör det lätt att gräva och du behöver inte vattna så mycket. Men vissa växter bör du inte plantera...