Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!
Det är inte alla som uppskattar vegetariskt. Eller i alla fall tror att de inte gör det. Så blås dem av banan med Smaktipsets supergoda och plånboksvänliga recept.
Text: Christian Körner
Många, framför allt män, inbillar sig att man måste ha någon form av kött eller fisk till varje måltid. Men det är bara nys och man kan få i sig proteinet man behöver från andra källor. Som ost.
Precis som i vår smarriga aubergine parmigiana!
Det här behöver du:
- 2 auberginer
- 7 deciliter tomatsås
- 5 deciliter riven mozzarellaost
- 1 dryg deciliter parmesanost
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- Olivolja
- Färsk basilika eller oregano för garnering
- Salt och svartpeppar
Så här gör du:
Skär upp auberginerna i skivor på längden. De ska vara ungefär en halv centimeter tjocka. Lägg sen skivorna på en skärbräda och salta på båda sidorna. Låt dem sen stå i en halvtimme för att dra ut överflödig fukt. Efter det sköljer du av saltet och torkar aubergineskivorna med en handduk. Den ska naturligtvis vara ren.
Värm sen upp en stekpanna med olivolja på medelhög värme. Stek auberginerna tills de mjuknat och fått fin färg. Det betyder i praktiken 2–3 minuter på varje sida. Därpå lägger du skivorna på en tallrik med hushållspapper för att det inte ska bli för oljigt.
Nu har tiden kommit för att värma tomatsåsen i en kastrull, tillsätta vitlöken, salt och peppar. Smaka av så det blir rätt. Låt sen sjuda i tio minuter till en kvart så att aromerna blandar sig ordentligt. Efter det sätter du ugnen på 200 grader.
Plocka fram en ugnsfast form och varva auberginerna med tomatsåsen och mozzarellaosten. Kör på tills alla ingredienser är slut. Toppa sen med den rivna parmesanen.
Gratinera i ugnen i 20–25 minuter. Det är klart när osten är bubblande och gyllenbrun. Sen ska rätten svalna en stund. Det sista du gör är att garnera med oregano eller färsk basilika.
Det här receptet räcker för att frälsa fyra nya deltidsvegetarianer och ger en härligt lyxig kulinarisk upplevelse. Torra vita viner eller lättare rödviner och rosévin funkar alla prima när gommarna ska fuktas!