Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!
Smaktipset PUBLICERAD 9/2/2024

Överraska vännerna vegetariskt – laga vår aubergine parmigiana!

Det är inte alla som uppskattar vegetariskt. Eller i alla fall tror att de inte gör det. Så blås dem av banan med Smaktipsets supergoda och plånboksvänliga recept.

Text: Christian Körner

Många, framför allt män, inbillar sig att man måste ha någon form av kött eller fisk till varje måltid. Men det är bara nys och man kan få i sig proteinet man behöver från andra källor. Som ost.

Precis som i vår smarriga aubergine parmigiana!

Det här behöver du:

  • 2 auberginer
  • 7 deciliter tomatsås
  • 5 deciliter riven mozzarellaost
  • 1 dryg deciliter parmesanost
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Färsk basilika eller oregano för garnering
  • Salt och svartpeppar

Så här gör du:

Skär upp auberginerna i skivor på längden. De ska vara ungefär en halv centimeter tjocka. Lägg sen skivorna på en skärbräda och salta på båda sidorna. Låt dem sen stå i en halvtimme för att dra ut överflödig fukt. Efter det sköljer du av saltet och torkar aubergineskivorna med en handduk. Den ska naturligtvis vara ren.

Värm sen upp en stekpanna med olivolja på medelhög värme. Stek auberginerna tills de mjuknat och fått fin färg. Det betyder i praktiken 2–3 minuter på varje sida. Därpå lägger du skivorna på en tallrik med hushållspapper för att det inte ska bli för oljigt.

Nu har tiden kommit för att värma tomatsåsen i en kastrull, tillsätta vitlöken, salt och peppar. Smaka av så det blir rätt. Låt sen sjuda i tio minuter till en kvart så att aromerna blandar sig ordentligt. Efter det sätter du ugnen på 200 grader.

Plocka fram en ugnsfast form och varva auberginerna med tomatsåsen och mozzarellaosten. Kör på tills alla ingredienser är slut. Toppa sen med den rivna parmesanen. 

Gratinera i ugnen i 20–25 minuter. Det är klart när osten är bubblande och gyllenbrun. Sen ska rätten svalna en stund. Det sista du gör är att garnera med oregano eller färsk basilika.

Det här receptet räcker för att frälsa fyra nya deltidsvegetarianer och ger en härligt lyxig kulinarisk upplevelse. Torra vita viner eller lättare rödviner och rosévin funkar alla prima när gommarna ska fuktas!

 

Så tar du vara på julskinkan – laga Smaktipsets smarriga paj!

Bjud på Boeuf Bourguignon och Médoc Cru Bourgeois

Mustig ukrainsk rödbetssoppa – borscht – med gräddfil, senap och vintips

Lyxig tagliatelle pasta med vitt vin och krämig kantarellsås

Guide: Koka din bästa och godaste pasta – 10 tips och knep

Baka pizza på grillen med pizzasten

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Vegetarisk middag – vilket typ av vin ska jag välja?

Bjud på en grön påskbuffé som är både god och festlig – recept

Så lyckas du med våfflor – och gör den perfekta våffelsmeten

5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på

Guide: Gör din egen marinad till grillningen – enkelt och gott

10 tokiga semlor du inte visste fanns

Varma drinkar att njuta av i kylan

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...