Så här underhåller och renoverar du dina fönster
Bygg & renovera PUBLICERAD 7/8/2024

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Behöver du underhålla dina fönster? Det är en klok investering då skadade fönster är dyra att ersätta. Läs våra tips för att lyckas med fönsterrenoveringen.

Text: Pär Brandt

Att renovera och underhålla fönster är ett mycket spännande hantverk. Lite som en egen konstgenre där man kan utmana sig själv och stegvis bli en allt bättre ”konstnär”.

Det går att skriva en hel bok om konsten att renovera fönster, vilket också gjorts. I den här artikeln ska vi fokusera på underhåll av fönster och enklare reparationer.

Underhåller man sina fönster regelbundet behöver det inte bli några stora skador som kräver reparation och en totalrenovering. Underhåll sparar pengar, helt enkelt.

Men köper man ett hus som saknat underhåll under lång tid kan fönstren vara i riktigt dåligt skick. Det mesta går dock att reparera, då gamla fönster var av bra kvalitet och gjordes av kärnvirke.

Står man inför en så stor uppgift kan det vara en god idé att börja med att gå en kurs om fönsterrenovering. Sådana arrangeras på många ställen i Sverige och då brukar kursdeltagarna även få prova på handgreppen själva. Att lära av proffs är väldigt kul!

Men för dig som vill prova själv har vi samlat några tips. En grund som du sedan kan bygga ut med egna erfarenheter och nya kunskaper.

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt.De här stackars fönsterbågarna behöver verkligen ny färg. Men än är det inte för sent att rädda fönsterna.

Lägg på nytt fönsterkitt

Fönsterkitt används för att täta mellan glas och träram, det som vi brukar kalla för fönsterbåge. Utan kitt rinner regnvatten ner och då börjar träet mjukna och så småningom ruttna.

Det enklaste och viktigaste underhåll man kan göra är därför att ersätta och reparera på de ställen där fönsterkitt skadats eller fallit bort.

Gamla tiders kitt gjordes på en bas av linolja och den typen föredras fortfarande av många som renoverar fönster. Det finns även syntetiskt fönsterkitt.

Linoljekitt är tydligen en favorit hos småfåglar, som kan äta upp det långsamt stelnande kittet. Man kan strö peppar över kittfogen, eller kittfals som det egentligen heter, för att hålla fåglarna borta.

Syntetiskt fönsterkitt har kort torktid och läggs ofta på med en fogspruta, av samma typ som man har till limpatroner. Lite smaksak vad man föredrar.

Om vissa partier av kittfalsen sitter kvar på fönstret och verkar oskadat kan man lämna kvar det. Om du har bråttom och är lite oförsiktig är det annars lätt hänt att skada fönsterglaset när man försöker ta bort hårt sittande kitt.

För att få till en jämn och snygg kittfals underlättar det om man använder en kittkniv. Stryk på ett håll, inte fram och tillbaka. Man kan avsluta med att stryka över kittfalsen med ett blött finger.

En popular IR-värmare är Speedheater Cobra, perfekt för att mjuka upp färg och fönsterkitt.

Ta bort hårt sittande kitt

Av olika skäl kan fönsterkitt torka ut och bli hårt. Ibland sitter det stenhårt mot glas och trä, vilket kräver speciella metoder för att få kittet att lossna.

Bästa metoden är att använda värme för att få fönsterkittet att mjukna. Man kan använda en varmluftspistol, men då finns risken att glaset värms upp och får spänningar som leder till sprickor. En metod för att undvika sprickor är att skärma av glaset med en bred spackelspade i metall.

Den metoden proffsen använder är att värma upp kittfalsen med en IR-lampa, infraröd värme. Det är en skonsam metod mot både fönsterglas och fönsterbågarna.

Tyvärr kostar IR-värmare en bra slant, de billigaste som är lätta nog att hålla i handen börjar kring 3.000 kronor. Ett alternativ kan vara att hyra, men att renovera fönster tar rätt lång tid och då närmar sig hyran vad det kostar att köpa en IR-värmare.

Ett alternativ är att man slår sig ihop flera stycken och gemensamt köper en IR-värmare. Den kan användas till många olika projekt, förutom till fönster. Fungerar utmärkt att ta bort färg från trä, betong och metall.

Gammalt, löst sittande kitt går relativt enkelt att peta bort. Men se upp så att inte glaset skadas – då blir det dyrt!

Låt kittet torka, måla sedan

När kittfalsen är färdig på fönsterbågarna ska den målas. Men innan det är dags för målning måste kittet torka.

En del syntetiska fönsterkitt måste inte övermålas. Men vill man måla så gäller det att följa tillverkarens rekommendation, som brukar ligga kring ett eller ett par dygns torktid.

Det gamla klassiska linoljebaserade fönsterkittet har lång torktid och den sväller faktiskt upp något i början av torktiden, för att sedan minska i volym. Beroende på värme och väderlek brukar torktiden vara 1–4 veckor. Givetvis målar man då med linoljebaserad färg.

Enklast när man målar fönsterkitt är att lägga maskeringstejp på glasrutan, då får man en rak och snygg linje. Lägg maskeringstejpen 2–3 millimeter från kittfalsen, så att färgen målas på glaset. Då kryper inte vattnet in under kittet. Ta bort maskeringstejpen när färgen är halvtorr, annars kan färgen följa med tejpen.

Gemensamt för de båda typerna av kitt är att de inte bör utsättas för regn innan de torkat.

Fönsterbågarna måste vara fria från all lös färg innan målning. Skrapa och slipa med sandpapper. Mödosamt men ett bra underarbete är mycket viktigt.

Grundarbetet är viktigt

Med lite tur är fönsterkittet på dina fönster i gott skick och behöver inte bytas ut. Men färgen på fönsterbågarna har kanske börjat flagna, eller så vill du byta kulör.

Viktigt är då att först få bort all lös färg. En IR-värmare sparar mycket tid, men de kostar ju en slant. En varmluftspistol fungerar också, men se till att inte värma upp glaset eftersom det kan leda till spänningar och sprickor.

I välsorterade butiker hittar du bra skrapor och verktyg som passar för fönster. Välj gärna en skrapa med utbytbart skär. Ett skarpt stål skrapar mycket effektivare.

Tänk också på att inte vara för våldsam med skrapandet, då kan det bli fula märken i fönsterbågarna. Avsluta med att sandpappra för att få en jämn och fin träyta.

Gammal färg på glas går enklast att ta bort med ett rakblad. Tänk på att skrapa av hörnen på rakbladet mot en sten, så blir det inga märken om du råkar vinkla bladet lite fel.

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt.Att fixa till och måla gamla fönsterbågar ger en stor tillfredställelse. Kvaliteten på gamla fönster är ofta bästa tänkbara. Med rätt underhåll får fönsterna nästan ett evigt liv.

Välj rätt målarfärg 

Plastfärger ska man undvika till fönster men alkydfärg fungerar bra liksom den klassiska linoljefärgen.

Många hävdar att målningen alltid måste inledas med att man oljar in fönsterbågarna och låter torka, innan det är dags för grundfärg eller linoljefärg. Andra säger att träytan måste grundas först med shellack. Olika skolor, med andra ord.

När man målar de första skikten på en fönsterbåge kan träfibrerna resa sig. Du får ett slätare resultat genom att försiktigt sandpappra med kloss efter att färgen torkat.

Är du osäker på vilken färg som är bäst så ta hjälp av personalen i målarbutiken eller färgfackhandeln. De vet vilka kombinationer av färg som fungerar bäst för fönster.

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt, fönsterfoder, foder.

De fönsterfoder som sitter runt fönstrets utsida brukar ta rätt mycket stryk. Men de är relativt lätta att byta ut. Spara de gamla för att såga de nya trälisterna till rätt mått.

Använd maskeringstejp

Det kan kännas som slöseri med tid att använda maskeringstejp när man målar fönster. Hur svårt kan det vara att måla en rak linje? Inte alls lätt – faktiskt!

Resultatet blir mycket snyggare om du använder maskeringstejp och själva målningen går snabbare.

Tänk på att lossa tejpen innan färgen riktigt torkat, annars riskerar den att fastna och färgen rivs av.

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt.Med lite tur kan man hitta gamla glas i rätt mått som kan ersätta de som är sönder i ditt hus. De här glasen är dock tjocka och svåra att skära. Låt glasmästaren hjälpa till.

Gammalt glas är dyrt

Handblåst fönsterglas, eller munblåst som det också kallas, har ett karakteristiskt utseende med en ”icke-perfekt” yta. Det kan finnas ojämnheter och bubblor, om man tittar noga.

Har man ett äldre hus med gamla glas så blir det förstås mer enhetligt och stilrent om alla fönster har handblåsta glas. Även om man står flera meter från fönstren så finns det en tydlig skillnad mellan handblåsta rutor och moderna, perfekta glas.

Men – och det är ett stort MEN – dessa gamla glas är dyra. Gamla, återvunna glas kostar mellan 1.500–3.500 kronor per kvadratmeter. Nytillverkade, handblåsta fönsterglas är ännu dyrare.

Var därför ytterst försiktig om du ska underhålla eller renovera gamla fönsterbågar. Känner du dig osäker så är det bättre att lämna jobbet till proffsen.

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt, dammfiltermask.

Använd någon typ av dammfiltermask vid slipning av gammal färg.

Var rädd om hälsan

Det finns även hälsoaspekter som man bör ha koll på inför arbetet med fönstren. När man skrapar och slipar träytor brukar det bli dammigt och då rekommenderas någon typ av andningsskydd eller dammfiltermask.

Bly var vanligt förekommande i äldre färger, speciellt de vita. Bly användes som pigment (blyvitt) men även för att skydda mot röta. Färger tillverkade innan 1970 kan innehålla bly, vilket kan bli en fara vid slipning eller uppvärmning med värmepistol eller IR-värmare. 

Asbest kan förekomma i gammalt fönsterkitt. Asbest förbjöds 1982 i Sverige. Så länge man inte rör fönsterkittet finns inga hälsorisker, men vid en fönsterrenovering är det ju naturligtvis svårt att undvika. Målareförbundet gjorde en provtagning på hus byggda mellan 1940–1982 och fann asbest i 7 av 45 prover (14 procent).

Både bly och asbest är mycket hälsofarliga. Bly är farligt vid långvarig exponering men för asbest räcker det att ha blivit exponerad en eller ett par gånger för att långt senare utveckla cancer. Exakt hur stora riskerna är i praktiken är förstås väldigt svårt att uppskatta. Att stå utomhus, ha god ventilation och en bra dammfiltermask är klokt.

Om du av ovan nämnda skäl känner dig tveksam och inte vill utsätta dig för hälsorisker är det bättre att lämna jobbet till proffsen.

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt, fönsterbleck.

Ett fönsterbleck i plåt är viktigt i Norden, med snö och regn. Vattnet leds ut en bit utanför väggen och droppar nedåt.

Fler saker att underhålla

Förutom att underhålla och reparera fönsterbågarna finns det fler saker att tänka på. Mycket handlar om att undvika fuktskador.

Se därför även till att fönsterblecket under fönstret sitter rätt och har ett tydligt fall utåt. Då rinner vattnet ner längs fönstret, hamnar på fönsterblecket och faller mot marken en bit ut från väggpanelen.

Metallbeslag och hörnbeslag kan rosta, då behöver man borsta dom rena och grundmåla med en metallfärg. Byt ut gamla skruvar och investera gärna i rostfritt. Som regel målar man över skruvhuvuden men då vet man att det inte rostar under färgen.

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt, träröta.

Här har bristen på underhåll lett till träröta. De skadade delarna måste bytas mot nytt trä. Sedan spacklas, grundas och målas.

Måla fönster i bostadsrätt?

Bor man i en bostadsrätt med fönster som inte underhållits tillräckligt gäller det att titta i stadgarna. Och givetvis även dubbelkolla med styrelsen.

Fönster hamnar i ett gränsområde mellan vad som är medlemmens ansvar och vad som ska utföras av bostadsrättsföreningen. Som regel är det medlemmen som ansvarar för insidan av fönstren, och föreningen ska sköta det utvändiga underhållet.

Skadade rutor ska oftast ersätts av medlemmen, men där kan hemförsäkringen täcka en del av kostnaden. Detta gäller även om rutan inte gick sönder på grund av något som medlemmen gjorde.

Vi utgår från att du ibland putsar fönsterna och då är det läge att göra en besiktning av det utvändiga skicket. Om fönsterkitt saknas eller skadats finns det risk för att fönsterbågarna får rötskador. Samma sak med fönsterbleck som är trasiga. Anmäl dessa fel till föreningen och se till att underhållet blir utfört, innan det utvecklas till stora skador på fönstren.


Läs även 
Slöjd & Byggnadsvård: Fönsterrenovering

Saltarvet: Fönsterrenovering – Steg för steg

Dinbyggare: Fönsterrenovering – Lär dig att kitta om fönster

Fönster, färg, målning, renovering, fönsterrenovering, kitt, fönsterkitt.

Gamla, vackra fönster betyder väldigt mycket för ett hus karaktär. Men de måste underhållas och här ser vi att färg och fönsterkitt visar tecken på tidens tand.


Artiklar för den händige:



Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Borra i betong – så lyckas du med rätt maskin, borr och plugg

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Funderar du på att bygga carport?

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...