Så räddar du rangliga tomatplantor
PUBLICERAD 5/3/2024

Så räddar du rangliga tomatplantor

Trädgård Det är lätt hänt att tomatplantor ränner iväg på höjden och blir rangliga. Rumstemperatur och för få soltimmar gör att de sträcker sig efter ljuset. Men lugn, det går att få även rangliga tomatplantor kompakta och stabila så att de inte riskerar att knäckas.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Bäst trivs tomatplantorna med en temperatur mellan 15–18 grader. När de står i rumstemperatur eller över ett element i fönstret så blir det lite för varmt. Behöver de dessutom sträcka sig för att få ljus så sticker de gärna iväg på höjden.

Men eftersom tomater bildar nya rötter längs med stjälken om du planterar ner dom djupare går de att rädda.

  1. Ta bort hjärtbladen (de första bladparet som skiljer sig i formen från övriga blad). Det går även att klippa bort fler blad längre upp om det är för långt mellan "våningarna".
  2. Bottna den nya – lite större – krukan med ett tunt lager jord i botten och plantera ner tomatplantan så att stjälken täcks med jord.
  3. Nu kommer tomatplantan att bilda nya rötter längs med stjälken.
Skola om rangliga tomatplantor djuptTa bort hjärtbladen och plantera ner i en ny kruka så att bara toppen sticker upp

Är stjälkarna riktigt långa så ringla längs insidan av krukan och fyll upp med jord. Vattna tomatplantan nån dag innan så blir stjälken extra formbar.

Skulle stjälken ändå gå av så kan du använda den som en stickling. Ta bort eventuella blad längs stjälken och sätt toppen i ett högt glas med vatten. Efter drygt en vecka har nya rötter bildats och du kan plantera ner den i en kruka med planteringsjord.

Plantera om rangliga tomatplantor djuptStäll ljust och dra handen över plantorna lite då och då för stadiga plantor

Tips för att undvika rangliga tomatplantor

Sol och ljus - ställ krukan så ljust som möjligt. Räcker inte soljuset så behövs kanske växtbelysning. Från mitten på mars ungefär brukar solljuset i ett öster– eller söderfönster vara tillräckligt.

Temperatur - om möjligt så försök att ställa tomatplantan svalare. Står den i ett gassande fönster så öppna och vädra ibland.

Vind - när tomatplantan står utomhus och svajar i vinden blir den stabilare. Inomhus kan du dra handen över den lite då och då istället.

Läs mer: Så odlar du egna tomater

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …