Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?
Bygg & renovera PUBLICERAD 14/4/2024

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap är bäst? I den här guiden får du alla svar.

Text: Pär Brandt

När det blir mera stabila plusgrader utan frost på nätterna är det dags att rengöra och underhålla trätrallen på din veranda.

Men det finns olika skolor hur underhållet bör se ut. En del rekommenderar olja, medan andra hävdar att såpa är bäst. Här ska vi reda ut både för- och nackdelar.

Ta det lugnt med högtryckstvätten, träet kan skadas.

Rengör och borsta

När snön smälter bort brukar det ligga kvar smuts på trädäcket. Ibland biter det sig fast och behöver mekanisk bearbetning för att försvinna.

Många villaägare har en högtryckstvätt och de brukar säljas med argumentet att de är bra för rengöring av trätrall. Men då ska man inte använda en koncentrerad stråle med högt tryck. Då riskerar du att skada de mjuka delarna i träplankorna.

Flera av de stora tillverkarna har speciella tillsatsverktyg för rengöring av altanträ. De både spolar och borstar bort smuts. Bekvämt och sparar tid om man behöver rengöra stora ytor.

En mera skonsam metod är att rengöra trädäcket med såpa och en borste. Vanlig såpa går bra (gul eller grön) men det finns även specialsåpa som återfettar träet.

Såpan gnuggas in med en borste. Spola inte efteråt, utan låt såpan torka in.

Såpa in trallen

En fördel med att såpa in trätrall är att den inte mörknar, som ofta är fallet med träolja. De som gillar det ljusgrå utseendet ska därför välja trallsåpa.

Appliceringen är enkel, man borstar in trätrallen med såpan och låter torka. Spola inte med vatten, för då är hela jobbet borta. Såpan ska torka in i träet.

Man kan använda vanlig gul eller grön såpa till trätrall men de flesta rekommenderar en speciell trallsåpa som är en fetare såpa. ”Överfettad såpa” är ett uttryck som används. Följ doseringen på förpackningen.

Ett sådant här tillsatsverktyg till högtryckstvätten både skrubbar och rengör trallen innan den ska oljas.

En gång olja – alltid olja

Har altanen blivit inoljad en gång är det bara att fortsätta. Det går att slipa trädäcket men det blir svårt att få bort alla oljerester.

Bygger man däremot en ny altan gäller det att bestämma sig. Att använda såpa istället för olja har sina fördelar. Att gå från såpa till olja går utmärkt – men inte tvärtom.

Träolja ger en mörkare färg som även mörknar med åren. Det finns även träolja med ett mörkt pigment som förstärker den mörka färgen. Såpa ger en ljusgrå finish på träet.

Impregnerat trä

Trä som används utomhus och utsätts för väta behöver ett skydd mot röta och insektsangrepp. Skyddet består av olika kemikalier som impregneras in i träet, antingen med tryck eller vakuum.

Finns det inget skydd mot röta riskerar träkonstruktioner att försvagas med åren, vilket ibland kan vara svårt att upptäcka. Av säkerhets- och underhållsskäl används därför (nästan) alltid impregnerat trä till altanbyggen och verandor.

Impregnerat trä får inte eldas upp, av miljö- och hälsoskäl. Av samma skäl ska det heller inte användas inomhus.

Oljan skyddar träet och låter inte vattnet tränga in.

Träolja skyddar träet

Främsta argumentet för att använda träolja är att det stöter bort vatten, som då har svårare att tränga ner djupt i träet. Därmed ska livslängden förlängas – sägs det.

Sen finns det de som hävdar att UV-strålningen är mycket värre mot verandan, jämfört med vattnet. De brukar istället förorda trallsåpa.

Meningarna går alltså isär vad som är bäst för verandan.

Olje- eller vattenbaserat?

De som alltid använt oljebaserad träolja är kanske svåra att övertyga om något annat. Men vattenbaserad träolja innehåller en betydligt mindre mängd lösningsmedel, jämfört med den oljebaserade.

Vattenbaserad träolja är alltså bättre, miljömässigt. Sen är den lättare att torka bort om det stänker och verktygen är enklare att skölja ur under vattenkranen.

Köpa dyr träolja i målarbutiken, eller billig på stormarknaden? Hur stor skillnad är det?

Dyr eller billig olja?

De större, välkända tillverkarna av träolja talar förstås väl om sina produkter. Men som konsument kan man undra om det finns skillnader i egenskaper som motiverar ett fyra gånger högre pris – jämfört med budgetprodukterna.

Det har gjorts en del tester som dock inte visat några dramatiska skillnader mellan dyr och billig träolja. Flertalet villaägare oljar in sin veranda varje vår, därför är kanske inte ett långvarigt skydd en allt för viktig egenskap.

En viktig detalj att titta efter när man väljer träolja är oljans torrhalt, vilket är ett mått (i procent) på hur koncentrerad oljan är. En lägre torrhalt innebär att träoljan är utspädd med lösningsmedel. Och då krävs det fler strykningar för ett bra skydd. Leta efter en träolja som har minst 30-50 procent i torrhalt.

Pensel eller roller?

Det är som vanligt lite smaksak om du tycker att det är bäst med roller eller pensel när verandan ska oljas in.
Många föredrar roller då den är lättare att sätta på ett skaft och hantera stående. Då kan en kombination av roller och en mindre pensel vara bra för att även komma åt i trånga utrymmen.

Ett tredje alternativ är att använda en dyna – kallas ibland terrassdyna – och stryka på oljan. Smidigt att ha på skaft och lätt att stryka ut med.

Både roller och pensel tar rätt mycket stryk när man bearbetat en hel veranda. Vattenbaserad träolja gör verktygen lättare att rengöra och med lite tur kanske de går att använda en eller två säsonger till.

Tänk efter före, så att du inte – bokstavligen – målar in dig i ett hörn.

Undvik regn

Titta på väderprognosen innan du oljar in din altan. Riskerar det att bli minusgrader på natten ska du absolut invänta varmare väder. Minst 10 plusgrader bör det vara.

Motsatsen – strålande sol och hög värme – är inte heller optimalt. Då riskerar träoljan att torka innan den hunnit tränga in i träet.

Molnigt väder är bäst men väntar ni regn är det bättre att vänta. Det ska helst inte komma regn på trädäcket inom sex timmar efter inoljning – då kan det bli fläckar.

Väldigt mycket pollen i luften efter flera torra dagar? Inte heller optimalt då pollen kan fastna i den feta ytan på en nyoljad trätrall.

Trälasyr adderar kulör

Lasyr är en ”tunn” färg som kan användas för att addera en kulör till trä utomhus. Vanlig träolja kan ge träet en mörkare kulör men med lasyr kan man välja andra kulörer.

Lasyr används främst till paneler och staket men går förstås också att använda till trätrall. Just till trädäck finns det lasyr som är lika snabbtorkande som träolja.

Såpa används för både rengöring och skydd av trätrall.

Kiselbehandling

De som gillar ett ljusgrått trädäck kan använda en kiselbehandling. Från början fanns bara en produkt, Sioo:x, men idag finns flera alternativ.

I produktbeskrivningen skriver Sioo:x att en behandling skyddar trätrallen i upp till 15 år. Det ska man nog ta med en nypa salt …

Skydda stenpartier

Inte sällan finns det en kombination av trätrall och sten, till exempel en stentrappa. Tänk då på att skydda stenen från oljestänk.

Sten suger tyvärr åt sig olja och det kan bli envisa fläckar som är nästan omöjliga att få bort. Det tar några minuter extra att lägga skyddsplast på stenen men det är väl investerad tid.

Fler artiklar i ämnet:

Dags att köpa högtryckstvätt – detta måste du ha koll på

Rengör, olja in och ta hand om dina utemöbler – tips och metoder

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Maxa din uteplats!

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
 

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...