Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas
Bygg & renovera PUBLICERAD 14/1/2024

Måla perfekt med pensel – verktyg, teknik och knep för att lyckas

Det är kul att måla och ännu roligare när resultatet blir riktigt bra. Men det är lätt att göra fel och här får du värdefulla tips för att kunna lyckas med dina egna målningsprojekt!

Text: Pär Brandt

Du behöver inte heta Picasso för att lyckas med dina målningsprojekt. Men lite känsla och bra penslar behövs för att resultatet ska bli lyckat.

Detta gäller oavsett om du ska sätta ny färg på köksstolarna eller måla träpanel på huset.

Nedan hittar du 10 tips för att du ska bli din egen målarmästare med penseln i högsta hugg. Måla är kul – sätt igång att förnya och underhålla ditt hem!

Penslar finns i en uppsjö av storlek och utförande, trähandtag eller i plast.

1. Investera i bra penslar

Bra verktyg gör halva jobbet och det gäller för målarpenslar också. Satsa därför på bra kvalitet.

Besök gärna en välsorterad färgbutik och fråga personalen vilka penslar som passar bäst för ditt projekt. Det går att skriva en hel bok om penslars utförande och det finns gott om specialpenslar – därför bör du fråga proffsen.

En bra pensel suger upp mycket färg och släpper den ifrån sig när du stryker. Då går det snabbare att måla och skillnaderna mellan en bra och dålig pensel kan vara förbluffande stora.

Bra penslar kostar lite mer och därför ska du rengöra noga efter avslutad målning, då kan penseln hålla för många projekt. Mer om detta i nästa punkt.

Vattenbaserad färg gör det lätt att hålla penslarna rena. Skölj rejält och tvätta ur borsten med lite diskmedel.

2. Vårda dina penslar

Nästan all färg är sedan några år vattenlöslig. Därför är det lätt att tvätta ut färgen ur penseln.

Håll målarpenseln under en kran med rinnande, ljummet vatten. Vrid ur penseln tills vattnet inte längre visar spår av färg. Avsluta med att gnugga in en droppe diskmedel eller grönsåpa i borsten och skölj sedan ur noga. Ställ penseln med borsten upp (eller häng den på en spik) och låt lufttorka.

Att avsluta med lite diskmedel/såpa är viktigt, annars finns risken att det ändå finns små mängder färg kvar som klibbar ihop borsten i din fina målarpensel. Då är den stenhård nästa gång du ska måla.

Oljefärg är lite knepigare att få ur en målarpensel. Stryk ut överflödet på en papperstidning eller i hushållspapper. Doppa sedan penseln i en glasburk med målartvätt. ”Dunsa” penseln flera gånger ner i botten på burken så att all färg verkligen blir upplöst. Torka ur penseln med papper och tvätta rent med vatten och grönsåpa.

Man kan förvara penseln med lite grönsåpa i borsten, då håller den formen. Skölj ur såpan innan nästa målning.

Gammalt målartrick – ställ penslarna i vatten. Funkar även med oljefärg.

3. Låt inte penseln torka

Om färgen på målarpenseln börjar att torka – och det kan gå rätt fort – är risken stor att borsten stelnar och klumpar ihop sig.

Behöver du ta en paus och inte vill tvätta ur färgen så linda in penseln i en plastpåse. Undvik solljus.

Ett annat sätt att skydda penseln från att torka, över natten till exempel, är att doppa den i en burk med vatten. Utan luft torkar inte färgen. Men låt inte penslarna stå i vatten i flera dygn, då börjar det avdunsta.

Det här gamla målartricket fungerar faktiskt utmärkt även till oljefärg (oljefärg löses inte av vatten). Torka ur penseln med en bomullstrasa efter vattenförvaringen, sen är det bara att måla igen.

Att tvätta penslar är kanske inte så kul men det är väl investerad tid och du slipper köpa nya (dyra) penslar varje gång ett nytt projekt väntar.

4. Lösa borst lossnar

Första gången du målar med en pensel är det sannolikt att minst ett – förmodligen flera – borst lossnar. Det är fullt naturligt, även om penslar av bra kvalitet brukar vara bättre på detta.

Håll därför koll när du börjar måla och peta upp lösa ”strån” som lossnat i färgen. Använd exempelvis en spik. Ibland kan du även hitta egna hårstrå eller damm i färgen.

Blir strån liggande och färgen torkar så är det mindre roligt att upptäcka i efterhand. Man kan då behöva slipa lätt med sandpapper och måla om.

Lägg på, stryk ut och jämna till med ett extra tag. Jobba snabbt, så hinner inte färgen börja torka.

5. Stryk snabbt och bestämt

Vattenbaserad målarfärg är bra på många sätt, både för miljön och hälsan. Gamla tiders målare mådde inte bra av oljefärg, då den innehöll hälsofarliga lösningsmedel.

Men det finns en stor nackdel med vattenbaserad färg: den korta torktiden.

”Är inte det bra med färg som torkar snabbt?” Jo, man behöver inte vänta så länge innan det är dags att stryka nästa lager.

Men vill du ha ett jämnt och snyggt lager färg gäller det att vara snabb. Lägg på lagom med färg med första strykningen, sedan kan du jämna ut med strykning nummer 2 med penseln. Fortsätt sedan med att stryka på nästa yta, jämna ut. Nästa yta, jämna ut … och så vidare.

Går man på och stryker flera gånger med penseln blir det längsgående ränder eftersom den vattenbaserade färgen redan är på väg att torka.

Det här blir speciellt påtagligt om man målar med klarlack eller lägger färg på en mycket jämn och slät yta.

Jobba snabbt med jämna, bestämda och få strykningar – då blir det snyggt!

En bordsskiva är lätt att måla med ett generöst lager färg, utan att det rinner eller droppar.

6. Lagom tjockt färglager

Ordet ”lagom” är inte alltid lätt att definiera. Men när det gäller färg är det lite enklare. Lägger du på för mycket färg så rinner och droppar det. Inte snyggt.

Men med för lite färg så täcker inte färgen som den ska och den flyter heller inte ut till en jämn yta utan lämnar ränder efter penseln.

Du ska alltså lägga på tillräckligt generöst med färg, men inte så mycket att det rinner. Lagom är alltså bäst och här är det rutinen som avgör. Har du tränat några gånger är det enklare att få ett snyggt resultat.

Givetvis beror det förstås på vad du målar. En horisontell yta som en bordsskiva är lätt att måla, där rinner det möjligtvis bara på kanterna. En lodrät yta är mycket svårare.

Ibland kan man underlätta genom att ändra position på den yta du ska måla. Ett par skåpluckor är till exempel betydligt enklare att måla om du skruvar av och lägger dom horisontellt.

Skåpluckor är även ett exempel när en fin roller kan ge ett jämnare och snyggare färgskikt än en målarpensel. Eller så sprutlackerar man, då blir det riktigt fint.

För att få en helt slät yta behöver man ibland slipa med ett finkornigt sandpapper mellan färgskikten.

7. Räkna med träresning

Träresning låter som motsatsen till trädfällning, men handlar om hur träfibrer reagerar med färg (eller vätska). Målar man nya snickerier – alltså en naken, obehandlad träyta – blir det nästan alltid träresning.

Drar du fingertopparna över ytan så känns det tydligt hur fibrerna har rest sig och bildat ett mönster. Vill man ha en slätare yta så är det bara att slipa ner med ett fint slippapper.

Därefter måla igen, slipa, och måla igen. Efter ett par slipningar brukar ytan bli betydligt slätare.

Är du petig och verkligen vill ha en slät yta så finns det inga genvägar. Men en vackert betsad trämöbel som du själv kärleksfullt slipat och målat ger en tillfredställelse som klår det mesta.

Ska du måla på järn behövs det speciell färg, kanske i flera lager.

8. Rätt färg underlättar

En bra pensel och rätt teknik är inte allt – det behövs bra färg också. Med bra färg menas även rätt färg för ändamålet.

Återigen är det i den välsorterade färgbutiken som du hittar erfarenhet, goda råd och inte minst den färg som du ska använda.

Beroende på vad du ska måla behövs det ofta mer än en färg, sannolikt två eller tre. Någon typ av grundfärg som följs av en täckande färg och ibland även en skyddande klarlack.

Målar du obehandlat trä med kvistmärken (svarta fläckar efter kvistar) kan det dessutom behövas en kvistlack. Då minskas risken för färggenomslag då kvistarna kan utsöndra kåda.

Bra färg av god kvalitet kostar förmodligen mer än de budgetalternativ du hittar på andra ställen. Men som regel får du en mera lättjobbad färg med bättre hållbarhet och det kan verkligen vara värt några extra hundralappar.

Nymålat är alltid snyggt. Men efter några år syns resultatet av dåligt underarbete och färg av sämre kvalitet.

9. Spackla, slipa och tvätta

Om du behöver måla en yta har förmodligen tidens tand satt även andra spår. Det kan finnas skador som du behöver spackla över och slipa, till exempel. Gammal, lös färg måste också slipas eller borstas bort.

Inte sällan är din arbetsyta för målningen smutsig. Torr smuts går att borsta bort men feta fläckar kan behöva rengöras med målartvätt. Känner du dig osäker över vilken produkt som är bäst så fråga i din färgbutik.

För att den nya färgen ska fästa bättre kan ytan behöva ruggas upp. Antingen med slippapper eller en stålborste. Borsta bort all lös smuts.

Målar du med vattenbaserad målarfärg – och det gör man ju nästan alltid numera – går det utmärkt att torka av ytorna med en blöt bomullstrasa. Då får du bort smuts och slipdamm, som annars skulle hamna i penseln och sedan i ytan du målar. Att ytan är lite fuktig gör inget men låt den gärna torka en stund innan du börjar måla.

Gör inga överdrifter, som exempelvis att ”städa” träpanel med en högtryckstvätt. Då trycks det in vatten i träfibrerna och det höga trycket kan även skada träpanelerna.

Ändträ suger åt sig mycket färg. Måla gärna flera gånger så ytan blir riktigt mättad.

10. Måla ändträ – noga

Ett träd innehåller väldigt små rör, kapillärrör, som transporterar vatten från rötterna upp i stammen och bladen. En fiffig konstruktion i naturen som du även behöver tänka på vid målning.

Den avsågade ytan i den träplanka – eller trämöbel – som du ska måla benämns som ”ändträ”. Och trots att trädstammen numera är en ”död” planka så suger ändå ändträ vätska, i det här fallet din målarfärg.

Det säger liksom bara ”slurp”, sen har färgen sugits in i ändträet. Eller oljan, om du behandlar ett trädäck (läs mer genom att klicka på länken). Därför behöver du lägga på färg mer än en gång för att verkligen mätta ändträet.

Om inte ändträet blir mättat med färg/olja så kommer det istället att suga i sig fukt, som ju alltid finns närvarande (inte minst via snön). Med vattnet kommer träröta och efter ett antal år så är ditt snygga staket eller veranda helt murket och förstört.

Vill du ha ett långvarigt skydd och undvika träröta gäller det att vara noga med att måla ändträet.


Artiklar för den händige:



Så här lyckas du med gipsskruv för hyllor, tavlor, lampor och TV

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Borra i betong – så lyckas du med rätt maskin, borr och plugg

Därför förstör du alltid skruvar med kryssmejseln – här är lösningen

Guide: Så väljer du den perfekta borr- och skruvdragaren

Superlim är din räddare – men ibland uselt och farligt

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

Så tar du enkelt bort maskeringstejp från olika underlag

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Skaffa rätt mätverktyg – tumstock, linjal, vinkelhake och lasermått

Funderar du på att bygga carport?

Gör möblerna personliga och vackra med lasyrfärg och betsning

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Guide: 12 verktyg som du måste ha i ditt hem

Guide: Så sparar du tid och pengar med renoveringstapet

Häng upp tavlorna rakt och snyggt – så här lyckas du

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...