Ta sticklingar av lavendel
PUBLICERAD 28/3/2024

Ta sticklingar av lavendel

Trädgård När du beskär din lavendel kan du passa på att ta sticklingar. Det är ett enkelt och billigt sätt att få fler lavendelplantor som kan sprida sin underbara doft i din trädgård.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Lavendel är tacksam att föröka och det finns flera sätt att få många plantor.

Ta sticklingar av lavendel

I samband med att du beskär din lavendel på våren så kan du passa på att ta sticklingar. Även hösten är en bra tid att ta sticklingar.

  • Ta en vedartad gren med flera sidogrenar
  • Välj ut en sidogren som är runt 10 cm och har friska blad
  • Dra av sidogrenen nedåt så att du får en liten klack som är vedartad längst ner
  • En bit från toppen så drar du av bladen med fingrarna så att det bara blir en tofs längst upp kvar
  • Fyll en kruka med sandblandad jord eller planteringsjord toppad med såjord
  • Stick ner sticklingarna, gärna längs med kanten där det är lite varmare vilket gynnar rotbildningen. Det går bra att stoppa ner många sticklingar i samma kruka.
  • Ställ krukan i skuggan exempelvis under en buske
  • Håll fuktigt men inte blött

Har du tagit sticklingar på våren så är det extra viktigt att titta till krukan regelbundet för att se till att den inte torkar upp. På hösten vattnar du så länge det är varmt ute för att när vintern kommer glömma bort din kruka till dess att våren och värmen kommer tillbaka.

När du ser att din stickling skjuter nya skott så vet du att den har utvecklat rötter. Vänta ett tag till och plantera sedan ut den där du vill att den ska växa eller plantera först i en egen kruka för att låta den växa till sig. Alla sticklingar kommer inte klara sig, därför är det bra att sätta många i en kruka.

Stick ner dina sticklingar i en kruka och fortsätt att fylla på så att du har många i din kruka då alla troligtvis inte kommer att rota sig. Även rosmarin går bra att föröka på detta sätt.

Fröplantor av lavendel

Om du inte klipper bort blomstänglarna när lavendeln blommat över så kommer den fröa av sig. Kika runt om plantan om du hittar små söta fröplantor. Ta upp den lilla lavendeln med rötterna och plantera om den där du vill att den ska växa. Du kan också plantera om den i en kruka och låta den växa till sig innan du planterar ut den i trädgården.

Föröka lavendel med avläggare

Leta efter en gren som växer lågt, skrapa lite försiktigt med nageln på undersidan av den förvedade grenen och lägg en sten eller liknande ovanpå så att grenen får kontakt med jorden. Genom att du skrapar så uppmuntrar du plantan till att bilda nya rötter. Eftersom din nya lilla planta får vatten och näring från moderplantan behöver du inte göra något mer.

Nästa sommar när den nya plantan vuxit till sig så klarar den sig själv och du kan klippa av grenen till moderplantan och plantera den där du vill.

Här kan du läsa om hur och när du beskär din lavendel för att den ska bli tät och fin


 

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …