Tipsen som får dina grönsaker att hålla längre
PUBLICERAD 26/3/2024

Tipsen som får dina grönsaker att hålla längre

Smaktipset Genom rätt förvaring kan du få frukt och grönt att hålla sig fräscht längre. Det sparar både kosing och miljö. Läs Våra Hems kloka lista och få facit på hur du ska gå tillväga!

Text: Christian Körner

Självklart vill du att godsakerna från växtriket ska ätas istället för att hamna i soporna. Men faktum är att en tredjedel av all mat som produceras på jorden slängs och av detta är en mycket stor del grönsaker.

Det helt onödiga svinnet som både gröper hål i plånboken och är dåligt för vår planet ska du förstås inte bidra till. 

Grönsallad är gott. Så får du den att hålla längre.Gör ditt för planeten. Släng inte frukt och grönt i onödan.

Här är redaktionens bästa tips!

 

 1. Behåll salladens fräschör

Sallad klarar sig bättre om du tar ut den ur påsen och lägger bladen i en skål med hushållspapper på toppen och sedan slår in dem i plastfilm. Försök få ut så mycket luft som det bara går. Är det ett salladshuvud kan du ta loss varje blad och lägga i kallt vatten. Några timmar räcker. Skölj sen och lägg på en handduk för torkning. Efter det lägger du salladsbladen i en lufttät låda.

3. Se till att det finns utrymme

Frukt och grönsaker ska inte förvaras ihop. Många frukter, som till exempel bananer, äpplen och persikor, utsöndrar gaser som gör att andra frukter och grönsaker mognar snabbare. Och det vill du ju inte.

Rödlök kan du hacka och frysa in.Rödlök är gott och går bra att frysa in.

4. Hacka och frys

Lök och vårlök håller bäst om du hackar dem och fryser in dem i förslutningsbara fryspåsar. Sen tinar du bara när det är matlagningsdags.

5. Gör en grönsaksvas

Sparris och liknande kan du slå in i vått papper eller sätta i ett glas vatten. Då får vissnar de inte så snabbt.

6. Var rädd om örterna

Dill, persilja, koriander och andra mjuka örter mår prima i ett glas vatten i rumstemperatur. Annars kan du hacka upp dem och lägga i en iskubsbox med lite vatten och frysa in. När du ska använda dem är de bara att trycka ut kuberna du behöver. Hårda örter som rosmarin och timjan håller bäst om du slår in dem i torrt papper och lägger i kylen.

7. Stenfrukter 

Till stenfrukterna hör nektariner och mango. Dem kan du låta ligga i rumstemperatur tills de mognat. Då ska de in i kylen.

Mango trivs bra på köksbordet.Mangon trivs fint i en skål på köksbordet.

8. Goda bär

Bären mår bäst om de tvättas i en blandning av vatten och vinäger. En del vinäger och tre delar vatten ska det vara. Sedan låter du bären torka på hushållspapper och förvarar dem i burkar med papper i. Vinägern har den fina förmågan att hålla mögel och bakterier borta genom att pH-värdet hålls nere.

9. Vikten av förvaring

Avokado, mango, tomater, äpplen, päron och meloner fortsätter att mogna om du låter dem ligga i en skål i köket. Men annat som grapefrukt, citron och bär far illa om du inte lägger dem i kylen.

 

Mer om Smaktipset
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott
Smaktipset

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept som hela familjen kommer att älska.

Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Bjud på den perfekta vitkålssalladen – här är hemligheten
Smaktipset

Varför smakar alltid salladen bäst på pizzerian? Hemliga ingredienser? Nej, receptet på vitkålssallad är välkänt. Däremot glömmer många det viktigaste tricket för att få ett riktigt krispigt resultat – som …

Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Makaronilåda är barnsligt gott – så lyxar du till klassikern
Smaktipset

Snabbt, lätt och gott för hela familjen – då passar makaronilådan. Laga vårt grundrecept men testa även varianterna, som de vegetariska. Och till hösten kan du sätta guldkant på denna …