Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?
Inspiration PUBLICERAD 10/9/2024

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel för att slippa bli sjuk.

Att upptäcka mögel på bröd eller en ostbit som blivit liggande är ganska osmakligt. Mögelsvamparna gör att maten blir både oätlig och oaptitlig.

Huvudregeln är att slänga möglig mat. Mögelsvampar kan utveckla mögelgifter som är mer eller mindre farliga. Det går inte att med blotta ögat se vilken typ av mögel det är.

Mögel är farligt för de som har allergi eller nedsatt immunförsvar. Friska personer kan bli magsjuka.

Långvarig exponering för mögel ökar risken för lever- och njurskador. Dödsfall är ovanliga, men förekommer.

Läs våra tips nedan om mögel för att slippa bli sjuk!

Släng, släng, släng!

Släng alltid mögligt bröd

Mögligt bröd är nog den vanligaste typen av mögel som vi stöter på i vardagen. Speciellt om man gillar att köpa nygräddat, färskt bröd som oftast inte innehåller konserveringsmedel.

Det räcker inte med att skära bort de delar på brödet som möglat. Svampsporerna utvecklar tunna trådar i ett nätverk – mycel – som lätt sprider sig långt in i det porösa brödet. 

Regeln är därför enkel: Mögligt bröd = släng!

Med 2 cm marginal blir det inte mycket kvar av den här lilla ostbiten.

Hårdost går att rädda

Även mögel på ost är farligt att få i sig. Men hårdost är så kompakt att här sprider sig inte de tunna trådarna in i osten, på samma sätt som i bröd.

Det går att ”rädda” en möglig ost, åtminstone delvis. Skär bort möglet med minst två centimeters marginal från det angripna området.

Mögelost är ju ost som möglat ”naturligt”, som blåmögelost. Där har man under kontrollerade former tillfört blåmöglet penicillium roqueforti. Blåmögelost går förstås att äta, men om osten blivit gammal och ser vattnig ut ska den kasseras.

Ge inte mögelost till hundar eller katter, de kan bli rejält sjuka.

Mindre skador på äpplen går att skära bort. Annars kasseras hela äpplet.

Mögel på frukt

Äpplen går att ”rädda” genom att skära bort de dåliga bitarna. Men päron innehåller så mycket vatten att här är risken större för att möglet sprider sig. Kasta alltså mögliga päron.

Har man plockat bär i trädgården eller skogen gäller det att snabbt ta hand maten och gärna frysa in. Frysen är din bästa vän för att undvika att livsmedel förstörs.

Sylt på färska bär kan mögla ganska fort.

Möglig marmelad och sylt

Den där marmeladen du köpte på skoj för att testa har kanske blivit stående längst in i kylskåpet. Samma sak med syltburken.

Nästa gång du öppnar burklocket möts du av en obehaglig syn – mögel!

Men du behöver inte slänga hela burken. Om innehållet är konserverat med en tredjedel socker går det att skrapa bort det översta, mögliga skiktet. Ta bort minst 2 centimeter.

Genom att läsa innehållsdeklarationen kan du se mängden socker. Det ska alltså vara minst 33 gram av 100 gram färdig sylt. Samma sak för marmelad.

Svartmögel ska saneras direkt, annars fortsätter det att växa. Den här plattsättaren kan inte ha varit nykter ...

Mögel i hemmet

Mögel finns i många former och uppträder ibland i hus, lägenheter och speciellt i fuktiga utrymmen som källare och förråd.

Svartmögel har fått sitt namn efter färgen. Det börjar som små svarta prickar och kan snabbt växa till stora, svarta fält. Svartmögel trivs i fuktiga miljöer, till exempel badrum.

Mindre angrepp av svartmögel kan – och bör man – ta bort själv. Ju snabbare, desto bättre. Större angrepp kan behöva saneras av proffs.

Svartmögel ger inte bara fula missfärgningar utan kan också innebära stora hälsorisker. Svartmögel bildar mykotoxiner som sprids i gasform i omgivningen. Dessa kan ge lungproblem, allergi, huvudvärk, illamående och förkylningsliknande symtom.

Det finns speciella rengöringsmedel mot svartmögel i bygg- och färghandeln. Ättika dödar mögel och är därmed ett effektivt rengöringsmedel. Läs gärna vår specialartikel ”Städa med ättika” (klicka för att öppna i nytt fönster).

Liknande artiklar

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Källa: Livsmedelsverket, med flera.
 

Större angrepp av svartmögel behöver saneras av proffs.

Mer om Inspiration
Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Inspiration

Tinder listar de bästa öppningsreplikerna för varje stjärntecken

När det kommer till dejting idag, spelar stjärntecken en allt viktigare roll. Faktum är att en stor andel unga människor ser på stjärntecken som en avgörande...

Mest lästa
Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Smaktipset

Fredagsmys: chili con carne med tortillachips och guacamole

Till helgen vill man gärna lyxa till maten och då ska ni testa vårt recept för chili con carne. Snabblagat och passar lika bra till middagsgäster som i...