Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring
Inspiration PUBLICERAD 7/2/2024

Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring

Bikarbonat kan användas till mycket och ingår ofta i olika ”husmorstips”. Rätt använt är bikarbonat ett miljöskonsamt och effektivt rengöringsmedel. Men det finns också områden du bör undvika – läs vår guide för att göra rätt.

Text: Pär Brandt

Du har säkert också försökt tolka det finstilta på en förpackning med rengöringsmedel och tänkt: ”Är detta verkligen miljövänligt och giftfritt?”

Sedan förra året är mikroplaster förbjudna i rengöringsmedel, vilket är bra. Men för att få full koll på din städning kan du göra dina egna rengöringsmedel.

Du kan utgå från tre naturliga produkter: bikarbonat, ättika och såpa. Ättika har vi skrivit om förut (klicka för att läsa i nytt fönster) och den här gången ska vi guida dig kring bikarbonat. Det går att städa både miljösmart och effektivt!

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Enkla, naturliga och effektiva rengöringsmedel: bikarbonat, ättika/vinäger, citron och salt.

1. Naturlig produkt

Bikarbonat, eller natriumvätekarbonat som det egentligen heter, är ett natriumsalt från kolsyra.

Bikarbonat är ett lätt alkaliskt medel med ett pH-värde kring 8,0–8,5, vilket gör det lämpligt för att ta bort fet smuts. Såpa kan ha ett pH-värde kring 9, vilket gör att man måste vara mer försiktig.

Bikarbonat är inte giftigt men inget man ska äta i större mängd (15–20 gram eller mer) då gaser kan bildas i magen och i värsta fall uppstår det blödningar.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Fastbränd smuts är en utmaning. Men med bikarbonat, värme och tålamod blir det rent.

2. Ugn och plåtar

Bikarbonat är effektivt mot fet smuts, vilket vi inte minst hittar i ugnen och på bakplåtar samt galler.

Den feta smutsen bränns fast och kan vara väldigt svår att få bort. Strö bikarbonat i ugnen och i bakplåtarna. Använd lite varmt vatten för att lösa upp bikarbonaten och skrubba med en gammal diskborste (den brukar bli rätt ful).

Använd tid och värme som dina bästa hjälpmedel. Låt bakplåtarna stå inne i ugnen med 75–100 graders temperatur i cirka 30–45 minuter. Låt svalna något så att du inte bränner dig, men nu ska smutsen vara betydligt lättare att få bort.

Om smutsen ändå inte lossnar kan du värma upp ättika och hälla i bakplåtarna samt skrubba in i ugnen tillsammans med bikarbonat. Håll näsan borta då varm ättika kan vara mycket obehagligt att andas in.

Ättika har ett lågt pH-värde och ofta är det kombinationen av bikarbonat och ättika som är mest effektivt. Ha tålamod, ibland kan det ta några timmar innan smutsen löses upp.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Skinande rent med bikarbonat på svampen. Använd ättika om kalkavlagringarna är envisa.

3. Hela badrummet

Tänk badrum och nästa tanke är förmodligen kalkfläckar. Det stämmer och i vissa delar av landet kan kalkfläckar snabbt ge ett ofräscht intryck.

I ett badrum finns det dock mycket mer smuts än just kalk. I praktiken är det en kombination av fet smuts och kalk som du behöver få bort. Det feta kommer från tvålrester, hudavlagringar och liknande. Lägg till det damm och hårstrå – då kan det bli riktigt grisigt!

Skölj en mjuk mikrofiberduk i varmt vatten och pudra över bikarbonat så att det blir en smetig yta. Bikarbonaten repar inte men rengör effektivt som ett milt putsmedel. Skölj med vatten efteråt och du får en glänsande yta i kakel och porslin.

Fortfarande kalkfläckar kvar? Då kan du först spraya på en lösning med vatten och ättika, plus ett par droppar diskmedel. Låt verka och gnugga sedan rent med din mikrofiberduk och lite bikarbonat.

På svåra ställen att komma åt kan det behövas en borste. Den är även bra för att få rent i fogarna mellan kakelplattorna, där brukar smutsen bita sig fast extra hårt.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Bikarbonat och varmt vatten löser upp beläggningarna.

4. Toalettstolen & avlopp

Även om du håller rent med toaborsten så är det kombination av fet smuts och kalk som missfärgar porslinet. Ibland sitter smutsen som om den vore fastlimmad.

Stöt ner toaborsten så att det mesta av vattnet i toastolen hoppar över kanten i vattenlåset. Fyll på med en deciliter bikarbonat och sedan en deciliter ättiksprit (12 procent). Avsluta med att fylla på varmt vatten (bör inte vara kokhett). Rör om.

Tid och värme hjälper dig att lösa upp smutsen. Låt lösningen stå över natten, om möjligt, utan att spola. Skrubba med en borste, då bör smuts och kalk lossna.

Avsluta med att hälla på en deciliter grönsåpa och spola rent med varmt vatten från vattenkokaren. Den varma såpan, i kombination med tidigare bikarbonat och ättika, hjälper till att rengöra eventuell smuts som fastnat längre bort i rörsystemet.

Den här dunderkuren kan du gärna upprepa några gånger varje år för att förebygga stopp i toan. Och tro oss, det vill du inte uppleva …

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Såpa eller bikarbonat fräschar upp utemöblerna på våren.

5. Utemöbler

Trämöbler kan man skrubba med såpa, då återfettas träytan samtidigt som den blir ren. Använd diskhandskar för att inte torka ut huden. Det går även att skrubba med bikarbonat.

Plastmöbler kan vara svårare att få rena och är de vita så syns minsta lilla missfärgning. Koka upp en liter vatten, häll i en behållare och blanda ner en deciliter bikarbonat.

Använd en gammal diskborste eller mindre skurborste och gnugga bort smutsen. Låt gärna ytan vara blöt en stund innan du börjar gnugga. Skölj efteråt med vattenslang.

Undvik högtryckstvätt på trämöbler, det kan skada träytan och blåsa bort flisor.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Bikarbonat, lite ättika och eventuellt citronsaft – då blir det rent.

6. Missfärgat porslin

Porslin kan bli missfärgat på flera sätt och ibland spelar det ingen roll om man maskindiskar eller diskar för hand. Fläckarna efter te och kaffe sitter ändå kvar.

Sannolikt är det en kombination av kalk och fet smuts som fastnat i porslinet. Ett skonsamt och giftfritt sätt är då att fylla en liten diskbalja med hett vatten, häll i en deciliter bikarbonat och en deciliter ättiksprit (12 procent). Rör runt.

Låt porslinet stå i minst en halvtimme och handdiska sedan med vanligt diskmedel och en mjuk kökssvamp. Nu blev det rent – eller hur?

Inte rent? Sista husmorstricket är då att skära en citron i fyra klyftor. Gnugga försiktigt med citronen så att saften tränger ur. Du kan även använda citronsyra.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Fastbrända matrester kan sitta som betong. Blötlägg några timmar med bikarbonat.

7. Vidbrända kastruller

Ibland blir det stressigt vid spisen och maten bränner vid. Är det en stor kastrull så tar det några minuter innan man inser att det är alldeles för varmt.

Den fastbrända maten kan sitta hårt som betong. Men vänta lite med att plocka fram borrhammaren.

Tekniken är densamma som med fastbränd smuts i ugnen. Det är kombinationen av bikarbonat, ättika, värme och tålamod som gör susen. Koka upp vatten, fyll på med en halv deciliter bikarbonat och lika mycket ättika. Låt stå, gärna över natten.

Vill smutsen ändå inte släppa kan man ställa kastrullen på svag värme på spisen. Då brukar smutsen åtminstone bli mjukare efter blötläggning och värme.

Använder du gasspis, gasolkök eller gjort mat över öppen eld kan kärlet ha en utvändig, svart beläggning av sot och fett. Pudra på bikarbonat, eventuellt även grovsalt och lägg över hushållspapper. Droppa sedan ättika över pappret så att ytan blir blötlagd. Vänta en stund och – voilà – smutsen är borta.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Var försiktig så att du inte repar glashällen.

8. Smutsig glashäll

Moderna glashällar är snygga och lätta att torka av med en trasa. Men ibland blir det en tunn hinna av smuts som inte vill lossna från glaset.

En glashäll är tyvärr väldigt lätt att repa och därför gäller det att vara försiktig. Använd absolut inte grova svampar eller stålull.

Pudra först glaset med ett tunt lager bikarbonat. Doppa ett par gamla handdukar eller frottéhanddukar i varmt vatten och lägg över. Du kan även pröva med hushållspapper.

Tricket här är att glashällen ska förbli fuktig medan bikarbonaten hjälper till att lösa upp smutsen. Torka rent med en mjuk trasa. Med enbart bikarbonat finns det ingen risk för repor.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Bikarbonat och citronsaft, sedan blir det rent.

9. Beläggning i termos

En termos med varm dryck är trevligt under utflykten. Men efter några gånger blir det en invändig smutshinna av kaffe, te eller choklad.

Den smala halsen på termosen gör det svårt att komma åt med diskborste. Och skrubbar man för hårt kan det bli märken på den blanka ytan.

Här är bikarbonat perfekt som ett milt rengöringsmedel. Fyll i ett par skedar bikarbonat, ett tiotal droppar citronsaft och toppa upp med vatten från vattenkokaren.

Låt stå en halvtimme och skölj ur. Glänsande rent – eller hur?

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver.Med en borste blir det enklare att komma ned i ytan på porösa material, som trä.

10. Rostfläckar

Har du någon detalj i köket som är gjord i obehandlat stål så kan det bli rostfläckar, speciellt om ytan varit blöt. Rostfläckarna biter sig fast och blir då svåra att få bort, exempelvis från en yta i trä.

Saltsyra löser rost effektivt, men det är lite som att skjuta mygg med kanon. Då finns det mildare metoder.

Droppa i citronsaft som täcker hela rostfläcken och häll på bikarbonat så att det blir en smet. Gnugga med en borste (gammal tandborste, till exempel) med strån som kommer ner i träytan. Nu bör fläcken försvinna.

11. Köp storpack

Det går åt en hel del bikarbonat när man städar hemma. Därför blir det inte ekonomiskt att gå till kryddhyllan i jourbutiken och bunkra upp bikarbonat.

Titta istället efter storförpackningar på 0,5 till 1,0 kilo, då blir priset mycket bättre. Finns i livsmedelsbutiker, hos bygghandlare och de större kedjorna.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Använd bakpulver (inte bikarbonat) vid bakning.

12. Vid bakning

Det går att använda bikarbonat vid bakning men det brukar ge en röd-brun missfärgning. Använd istället bakpulver.

Bakpulver innehåller bikarbonat och syra samt stärkelse. Både bakpulver och bikarbonat avger kolsyra som gör att degen jäser men bikarbonat behöver dessutom något surt, som citronsaft, för att reaktionen ska starta.

Omvänt så är det bättre att använda bikarbonat vid rengöring. Bakpulver lämnar rester av stärkelse.

Guide, bikarbonat, husmorstips, miljöskonsamt, billigt, rengöringsmedel, fastbränt, ugn, badrum, toa, utemöbler, porslin, glashäll, termos, rostfläckar, bakpulver. Blanda ingen häxbrygd av medel som står i städskrubben – det kan bli farligt!

13. Aldrig Klorin!

Siffran 13 brukar symbolisera otur och den sista punkten är en varning: blanda aldrig Klorin och bikarbonat, och/eller ättika!

Klorin, eller andra typer av blekningsmedel, är sådant som man rent allmänt ska hantera med mycket stor varsamhet. Framför allt får inte barn kunna komma åt förpackningen.

Om Klorin skulle blandas med sura ämnen – som ättika, vinäger eller rengöringsmedel med lågt pH-värde – då kan klorgas bildas. I bästa fall bara irriterande men klorgas kan skada ögon, lungor och slemhinnor.


Fler artiklar i samma ämne:

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Smarta miljöknepet – tvätta dina mattor i snön

Tvätten luktar illa – gör eget sköljmedel och rensa tvättmaskinen

Tvätta fönster snabbt och lätt – putsrecept, knep och rätt verktyg

Så tvättar du duntäcke och dunjackor på rätt sätt

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Mer om Inspiration
Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Inspiration

Tinder listar de bästa öppningsreplikerna för varje stjärntecken

När det kommer till dejting idag, spelar stjärntecken en allt viktigare roll. Faktum är att en stor andel unga människor ser på stjärntecken som en avgörande...

Mest lästa
Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...