Tvätta fönster snabbt och lätt – putsrecept, knep och rätt verktyg
Inspiration PUBLICERAD 27/5/2024

Tvätta fönster snabbt och lätt – putsrecept, knep och rätt verktyg

Vårsolen avslöjar dina smutsiga fönster men sucka inte allt för tungt. Fönstertvätten går snabbt när du använder proffsens knep och redskap. Följ våra 10 tips för en lyckad fönsterputsning!

Text: Pär Brandt

Det kan ta emot att tvätta fönstren hemma. Men vårsolen visar att nu måste det ske – bara att sätta igång!

Att putsa fönster behöver inte vara en plåga. Och det går snabbare än du tror om du följer våra tips. Rätt verktyg och ett bra recept på putsmedel är det du behöver för ett perfekt resultat!

1. Förbered dig

Bestäm en dag när fönstren ska tvättas. Kolla väderprognosen, väntas det regn är det bättre att välja en annan dag.

Å andra sidan är det inte bra med direkt solsken, då torkar vattnet snabbt och det kan bli ränder på glaset.

Se till att du har allting hemma och förberett inför ”putsaredagen”. Som redskap, dukar, putsmedel och allting annat som vi tipsar om nedan.

Ladda hem bra musik till mobilen och ha hörlurarna laddade. Precis som med träning går arbetet mycket lättare med härliga rytmer i lurarna.

Börja med ett horisontellt skrap längst upp för att få bort det mesta av vattnet. Gör sedan lodräta drag med skrapan, uppifrån och ned.

2. Bra gummiskrapa

För att slippa ränder på glaset behöver du en bra, fräsch gummiskrapa. Proffsen kallar fönsterskrapan för ”skviss”. 

Den där gamla skrapan som du använder i badrummet är kanske inte i bästa skick? Gummiskrapor är precis som bladen till vindrutetorkare – de slits. Därför kan det vara en god idé att investera i en ny gummiskrapa och sedan bara använda den till fönsterputs.

Bredden på gummiskrapan är lite av en smaksak. Det finns de som gillar smala skrapor på 15–25 centimeter. Men en bredd på 30–35 centimeter gör att du jobbar snabbare. Proffs kan använda ännu bredare fönsterskrapor.

Äldre fönster med fasta spröjs kräver en smalare skrapa, helt enkelt för att glasrutan är mindre.

Tänk på att många fönsterskrapor har ett gummi som inte sitter fast, utan kan glida i skenan. I värsta fall kan gummit glida så mycket att metallfästet skrapar i glaset och kan ge fula repor. Kontrollera att gummit sitter rätt och skjuter ut några millimeter på varje sida.

Så här jobbar proffsen, tvättpäls i vänsterhand och sedan gummiskrapan som torkar torrt i höger hand. Snabbt och effektivt.

3. Skaffa en tvättpäls

Det finns de som gillar kökssvampar eller andra redskap för att få smutsen att lossna från fönstren. Men du sparar tid och putsar fönster betydligt snabbare om du använder en ”tvättpäls”.

Det finns många olika typer av tvättpälsar men för oss glada amatörer så duger det gott med någon av de som finns hos städavdelningen i större butiker.

Tvättpälsen brukar sitta på ett skaft, går att ta av och är enkel att få ren i tvättmaskinen. Eller så sköljer man ur under rinnande vatten.

Även här finns det olika bredder, men runt 30 centimeter kan vara lagom.

4. Jobba effektivt

Det finns många åsikter om vilket fönsterputsmedel och arbetsmetod som är bäst. Återigen handlar det mycket om tycke och smak.

En del anser att man ska spruta fönsterputsmedlet på glaset med en sprayflaska, skrubba hela rutan och sedan skrapa av med gummiskrapa. Det innebär tre arbetsmoment.

Men om vi tittar på hur proffsen jobbar så går det fortare om man använder en tvättpäls, doppar den i en hink med tvättmedel och vatten för att sedan skrapa torrt med gummiskrapa. Det är två moment.

Finns det någon enstaka, envis fläck på glaset (kanske från en blomma) kan man gnugga den separat med en svamp. Då kan man använda fönsterputsmedel, som till stor del är alkohol (etanol) och dunstar snabbt.

Här har vi ett kombinationsverktyg på teleskopskaft. Både tvättpäls och skrapa. Passar bra när man bara vill göra rent utsidan.

5. Blanda glasputs

Putsmedlet kan du själv blanda med vatten, några droppar diskmedel (samma som du använder vid handdisk – och överdriv inte) och ett par matskedar ättika. Fördelen med ättika är att den både rengör och dunstar.

Läs gärna vår specialartikel om hur du städar miljöskonsamt och smart med ättika (klicka för att öppna i nytt fönster).

Doseringen beror förstås på mängden vätska du ska använda till fönsterputsningen. Använder du en bred tvättpäls behövs det en tillräckligt stor tvätthink och flera liter med vatten. Då fyller man i mer diskmedel och kanske en deciliter ättika.

Om vi återigen ska snegla på hur proffsen gör så använder de tvättmedel som löddrar. Det har fördelen att man ser löddret på fönsterrutan och därför har lättare att skrapa bort med precision.

Tyvärr är det svårt att hitta proffsens tvättmedel i vanliga butiker, men om du ber snällt kanske du kan få köpa några deciliter hos din lokala fönsterputsare.

Ett alternativ är att använda bilschampo (utan vax) som alltid brukar löddra. Bilschampo är billigt och räcker i en evighet för din fönstertvätt.

Vill man lyxa till det så finns det kompletta kit med alla redskap, långsmal hink som passar perfekt till skrapa och tvättpäls samt mikrofiberduk för glas. Den här hittade vi hos Magnusson & Freij, för cirka 500 kronor.

6. Mikrofiberdukar för glas

Hur noga man än är med gummiskrapan så brukar det bli några droppar kvar på fönstret. Speciellt längst ner på glaset.

Har man äldre fönster med fönsterkitt är det väldigt svårt att enbart skrapa torrt glaset. Man måste eftertorka.

Gamla tiders husmorstips berättar att denna torkning ska ske med tidningspapper. Numera är dagstidningar i papper rätt sällsynta i de flesta hushåll och det finns bättre alternativ: mikrofiberduk!

Mikrofiberduk är det bästa som hänt mänskligheten efter att man uppfann det färdigskivade brödet (vilket faktiskt skedde redan 1928). Mikrofiberduk suger upp smuts och fukt, istället för att bara flytta runt det på glaset (som med en frottéhandduk).

Det finns speciell mikrofiberduk för glas som består av tunna trådar som är vävda tätt ihop. Inte sällan är de blå till färgen. Leta alltså efter mikrofiberduk för glas.

Ha ett helt gäng mikrofiberdukar redo. Allt efter som de blir blöta och smutsiga så tar man en ny. Efteråt kan mikrofiberdukarna tvättas i tvättmaskin – utan sköljmedel. Använder man sköljmedel klibbas de fina trådarna ihop. Använd istället ättika som sköljmedel.

Enstaka fläckar kan du gnugga bort med en svamp och mikrofiberduk. Men att skrubba hela rutan på det här sättet tar alldeles för lång tid. Tvättpäls och skrapa går betydligt fortare.

7. Spara på vattnet

För att spara tid när du tvättar fönster så gäller det att vara sparsam med vattnet. Använd gärna en tvättpäls men dra igenom med fingrarna först för att skölja ut överflödet av vatten.

Använder man mycket vatten och tvättmedel rinner det ner längs fönstren, på fönsterbräder, väggar och golv. Att tvätta fönstren går fort, men du får lägga mycket tid på att städa upp och torka allt som blivit blött.

Tycker du att det är roliga att putsa fönster med en speciell maskin för ändamålet – var så god!

8. Specialmaskiner

För ett antal år sedan blev det väldigt populärt med olika maskiner som skulle underlätta fönstertvätt. Googlar man på orden ”fönstertvätt + test” finns det massor av exempel.

Tycker du att det är lättare och roligare att använda en maskin för fönstertvätt – gör det! Smaken är som baken, man ska använda den metod som känns bäst.

9. Rätt hink

För att spara tid vid din fönstertvätt så rekommenderar vi att du använder en så kallad ”tvättpäls”. Den sitter på ett skaft, som du håller i handen.

För att använda tvättpälsen effektivt så behöver den kunna doppas ner i en tvätthink som är större än bredden på själva verktyget. Då sköljer man bort smutsen från fönstret och återfuktar tvättpälsen med (någorlunda) rent tvättmedel.

Det kräver som regel en ganska stor tvätthink, som därmed rymmer mycket tvättmedel. När du tvättat klart fönstren kan du därför använda vattnet för att skura rent golven. Nyputsade fönster och skurade golv – inte helt fel!

Passa på och städa av fönsterbrädan när blomkrukorna är borta.

10. Ta bort allt från fönstren

När man ska tvätta fönster så innebär det att man måste ha fria ytor för arbetet. Då börjar du med att ta bort alla krukväxter och annat som eventuellt hänger i vägen.

Har du många växter i fönstren så kan just den här delen av fönsterputsningen ta rätt mycket tid. Men se det som ett tillfälle att torka av fönsterbrädorna.

Bor du i ett hus med flera våningar så gäller det att även tänka på säkerheten. Tyvärr sker det varje år fallolyckor och även dödsfall vid fönstertvätt.

Sitt inte på fönsterkarmen utan vinkla fönstren inåt och stå på golvet och arbeta. Kombinationen ”högt i tak plus kortvuxen” innebär att du kan behöva en mindre pall för att nå längst upp.

Äldre fönster brukar ha någon typ av hakar som ska öppnas upp innan man kan dela på fönstret. Då kan det ibland behövas en skruvmejsel eller liknande verktyg.

Moderna treglasfönster är förslutna och de blir inte smutsiga på ”insidan”, så att säga. Då behöver man bara tvätta på insidan och utsidan.

Äldre fönster med dubbla glas får en smutshinna på insidan som är lätt att putsa bort. Men det innebär i praktiken att du behöver putsa fyra sidor av glaset – det tar alltså dubbelt så lång tid med den äldre typen av fönster.

Liknande artiklar:

Guide: Bikarbonat är din bästa vän vid städning och rengöring

Guide: Städa med ättika – undvik miljöfarliga produkter

Så får du bort fula kalkavlagringar i hemmet

Så här underhåller och renoverar du dina fönster

Så rengör du din kristallkrona – snabbt och enkelt

Din skärbräda är snuskigare än du tror – så här rengör du!

Guide: Den magiska mirakelsvampen – din räddare i nöden

Mer om Inspiration
Uppgradera din sömn: Varför kvalitet är nyckeln till god återhämtning
Inspiration

Uppgradera din sömn: Varför kvalitet är nyckeln till god återhämtning

Sömn är inte bara vila - det är grundläggande för din hälsa. Men hur övergår man från orolig till djup och återhämtande sömn? TEMPUR® kan vara svaret...

Inspiration

Pälsängrar äter hål på dina kläder – så här skyddar du dig

Du plockar fram din fina, dyra favorittröja och upptäcker hål – katastrof! Det är förmodligen pälsängrar som varit på besök i din garderob. Men du ka...

Inspiration

Ikea hacks – knepen som gör dina möbler bättre och snyggare

Vill du göra dina Ikea-möbler snyggare, bättre och mera personliga? Klart att du gör! Här är några enkla tips och knep som verkligen gör stor skillnad...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Smaktipset

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept...