Fräscha upp diskmaskinen och få bort rostfläckar på bestick
Blir inte disken ren? Luktar det illa? Har du fått konstiga rostfläckar på besticken? Då är det dags att ta tag i problemen och här är 10 viktiga tips du behöver för att få en fräsch diskmaskin.
Text: Pär Brandt
Diskmaskinen har ett ganska otacksamt liv. Vi förväntar oss att den alltid ska fungera, utan att egentligen ge maskinen så mycket omtanke.
Det är först när diskmaskinen krånglar som den får vår uppmärksamhet. Och en del oförtjänt elaka ord, kanske. ”Men vad är nu detta?!?”
Ger du din diskmaskin lite regelbunden kärlek så kommer den att belöna dig rikligt. Här har vi samlat 10 tips och knep som gör att disken alltid blir skinande ren.
Här brukar det sitta matrester. Diska rent bottensilen regelbundet.
1. Rensa silen
Alla matrester kan inte och kommer inte att lösas upp av diskmedlet. De fastnar i bottensilen och det är precis så det ska vara. Hade de snurrat runt inne i rör och pump så hade det snabbt blivit totalstopp.
Ta därför för vana att regelbundet lyfta upp filtret och rengöra det. Använd gärna en diskborste, den gör rent filtret effektivare än en svamp.
Skulle du missa denna rengöring kan bottensilen bli helt täppt och då fylls maskinen invändigt med vatten. Det finns givare som mäter av vattennivån och då slås diskmaskinen av automatiskt.
Stannar maskinen mitt i diskprogrammet är det mest sannolikt på grund av ett igensatt filter. Töm ur vattnet, torka torrt invändigt och gör rent filtret – sen brukar det gå att starta om diskprogrammet igen.
En stekpanna blir ofta så smutsig att den behöver sköljas av innan du ställer in i diskmaskin.
2. Skölj disken
Att filtret snabbt blir fyllt beror sannolikt på att det finns stora bitar av matrester kvar på porslin och kastruller. Hur gärna du än vill så kommer dessa inte att lösas upp under diskprogrammet.
Därför är det nödvändigt att först skölja i kallvatten (eller skrapa av) om det finns grova matrester kvar. Men skölj inte i varmvatten, då försvinner bara onödigt mycket energi (pengar). Det finns ingen anledning att diska två gånger.
Grundat på empiriska studier så kan det vara en god idé att hålla koll på hur övriga familjemedlemmar beter sig när det ställer in tallrikar och bestick. Inte sällan är det en eller två av de yngre medlemmarna som är främsta orsaken till att diskmaskinen är helt geggig invändigt.
Har du hårt vatten behövs det salt för att disken ska bli fri från kalkfläckar.
3. Fyll på salt
Handen på hjärtat – när fyllde du på salt senast? Salt behövs om du har hårt vatten och då undviker man tråkiga kalkfläckar på disken. Speciellt på glas brukar kalken synas.
I stora delar av Sverige har vi ”mjukt” vatten och då behövs inget salt. Är du osäker vad som gäller just där du bor kan du ringa vattenverket i din kommun och fråga eller söka information på hemsidan.
Använd så kallat grovsalt till diskmaskinen. Vanligt bordssalt är för finkornigt och kan bilda proppar i maskinen.
Välj ett bra maskindiskmedel, det är stor skillnad.
4. Välj bra diskmedel
Det är stor skillnad på diskmedel och diskmedel. Googlar du på ”test + maskindiskmedel” så hittar du flera tester som visar dessa skillnader.
Vilket diskmedel som är bäst beror ju på vilka egenskaper man tycker är viktigast. Disken ska bli ren, förstås, men man vill förmodligen också att diskmedlet inte har negativ inverkan på hälsa och miljö.
Läs testerna och gör ett informerat val. Räkna dock med att ett bra maskindiskmedel kostar lite mer än budgetprodukterna.
Trådkorgarna består av plastöverdragen metall. Skadas plasten kan det bli "flygrost" i maskinen.
5. Få bort flygrost
Begreppet flygrost låter lite lustigt men de som kan en del om bilvård vet att det är ett skadligt fenomen. På bilar kommer flygrost från järnpartiklar som fastnat i lacken och sedan rostat.
I en diskmaskin handlar det också om små korn av järn som lossnat, snurrat runt med vattnet och sedan fastnat – exempelvis på bestick. Rostfria bestick kan ju inte rosta så därför blir många förvånade över de fula märkena.
Bästa sättet att stoppa flygrost är att leta upp källan. Kanske är det en osthyvel, vitlökspress eller en järngryta som släpper iväg rostpartiklar? Då måste dessa handdiskas.
Flygrost kan också komma från skadade korgar eller besticklådor i stål. Då har plasten lossnat och metallen kommit fram.
Fläckar på bestick och annat går att ta bort med putsmedel, citronsyra eller löddrande stålull.
Kristallglas och porslin med dekor mår bäst av handdisk.
6. Högre temperatur
De flesta moderna diskmaskiner har diskprogram som sägs spara energi. Något förenklat genom att skölja länge och använda lägre temperatur på vattnet.
Men ska vi vara helt ärliga så är temperaturer över 55 grader det som diskar bäst. Om din disk tål 70 grader så är det då det blir som renast.
Tänk dock på att kristallglas och all typ av målat porslin (guldkant) inte får diskas över 50 grader. Då är handdisk skonsammast.
Dålig lukt beror sannolikt på matrester i diskmaskinen.
7. Diska diskmaskinen
Även om du vill undvika höga temperaturer för att skona ditt porslin och fina glas så behövs det ibland en 70-graders diskning. Då löses fett och smuts upp och maskinen blir ren invändigt.
Kör i så fall en tom maskin, eller bara med sådant som du säkert vet tål 70 grader. Skär 1–2 citroner på hälften och spetsa dom på pinnarna där tallrikarna brukar stå. Citronsyran hjälper till att göra rent. Fyll även på med ättiksprit i spolfacket.
Att ”diska diskmaskinen” kan vara lämpligt en gång i kvartalet. Det finns även speciella maskinrengöringstabletter för detta återkommande underhåll.
Ättika tar bort dålig lukt och fungerar bra som sköljmedel.
8. Ta bort dålig lukt
Får du en konstig lukt i näsan när du öppnar luckan till diskmaskinen? Då är det sannolikt matrester som fastnat någonstans, gå tillbaka och läs punkt 1.
Matrester kan också fastna invändigt i maskinen. Den eller de roterande spolarmarna som sprider ut vattnet kan ha invändiga matrester. Ofta går spolarmen att ta loss och då kan man bättre se om den är igensatt med matrester.
Om du återkommande kör diskprogram med hög temperatur finns det sannolikt ingen bakterietillväxt inuti maskinen. Men dålig lukt kan komma från bakterier och då är ättika effektivt.
Ättika är antibakteriellt, eller antimikrobiellt som det heter. Genom att fylla spolfacket med ättika så stoppas tillväxten och maskinen blir luktfri.
Skärbrädor i trä mår inte bra av maskindisk.
9. Diska även disktrasan
När du kör ett diskprogram med hög temperatur är det en god idé att även slänga in annat du har på diskbänken. Som disktrasan, diskborsten och skärbrädor i plast.
Speciellt disktrasor kan få en dålig lukt efter någon veckas användning. Men släng in dom i diskmaskinen så blir de fräscha igen.
Ett av de mera kända varumärkena, Wettex, har disktrasor gjorda i ett cellulosamaterial (trä). De går utmärkt att köra i diskmaskinen och när de är utslitna kan man slänga dom på komposten.
Andra saker som du med fördel kan ställa in i diskmaskinen är tvättmedelsfacket till tvättmaskin, plastleksaker, metallfiltret till köksfläkten, flipflops, hårborstar och disksvampar.
Håll koll på rör och slangar under diskhon. Det får inte läcka vatten någonstans.
10. Undvik vattenskador
Nu går vi lite utanför ämnet ”underhåll av diskmaskin”. Men det är ändå en viktig punkt då vattenskador är det näst mest kostsamma som kan drabba ett hem. Bara brand är värre.
Öppna ibland köksluckorna under vattenhon och kontrollera vattenanslutningen till diskmaskinen. Droppar det vatten måste du åtgärda skadan, annars kan det bli mycket (MYCKET) dyrbart!
Åker du hemifrån en eller ett par veckor är det en god idé att helt stänga av vattnet till diskmaskinen. Det brukar gå att göra på blandaren, eller med en ventil under diskhon.
En annan sak som bör vara obligatorisk i ett hem är ett läckageskydd under diskmaskinen. Kallas även för droppskydd och ser ut som en liten låg plastlåda.
Ett droppskydd förhindrar inte ett läckage men vattnet rinner mot maskinens framsida och då upptäcker man det direkt. En billig försäkring som bara kostar två hundralappar.