Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad
Ekonomi PUBLICERAD 17/11/2023

Fynda på Black Friday – spara pengar och undvik att bli lurad

Det är lätt att bli fartblind när årets stora rea sätter igång. Black Friday och Black Week erbjuder unika fynd men också risk för att bli lurad. Läs vår guide innan du shoppar loss.

Text: Pär Brandt

Det gick snabbt att anamma ännu en amerikansk tradition – Black Friday. Under en dag går det att fynda reavaror till riktigt låga priser.

Det gäller dock att hålla huvudet kallt och se upp för de faror som lurar bakom de röda prislapparna. Förbered dig genom att läsa våra 7 tips nedan – sen kan du shoppa loss så att kreditkortet glöder!

1. Smyghöjda priser

Handeln har snabbt insett möjligheterna med ett komplement till mellandagsrean och sommarrean. Black Friday blir också en kickstart för julhandeln.

Det gör tyvärr att vissa aktörer tillämpar en ”smyghöjning” under hösten. Priserna höjs i flera steg för att sedan sänkas till Black Friday. Det lägre priset är kanske inte så långt från ett normalpris.

Du kan följa prisutvecklingen genom att använda sajter som exempelvis Prisjakt och Pricerunner. De brukar ha en speciell ruta för prisutveckling, ibland kallad för prishistorik.

Genom att studera prishistoriken kan du se tidigare reapriser och bättre bedöma vad som är ett bra erbjudande

Billigt, men kanske köper du mer än du behöver?

2. Se upp för piratkopior

Hittar du en vara till ett kraftigt sänkt pris – speciellt på nätet – kan det vara en piratkopia.

Att piratkopiera märkesvaror är en miljardindustri. Ibland kan det vara mycket svårt att skilja kopian från originalet.

Ha därför is i magen. En minnesregel: om ett pris är för bra för att vara sant – då är det förmodligen inte sant, alltså en piratkopia.

Undvik udda nätbutiker i långtbortistan. Svenska butiker följer konsumentköplagen.

3. Välkända nätbutiker

Seriösa nätbutiker tar inte in piratkopior i sitt sortiment och redovisar sina regler för öppet köp, ångerrätt och bytesrätt.

Tänk på att utländska nätbutiker kan vara mycket krångliga och långsamma om du försöker returnera eller reklamera en vara.

Svenska butiker – fysiska och på nätet – följer konsumentköplagen. Det ger en mycket bättre trygghet, jämfört med utländska nätbutiker.

Här är det rea hela veckan – Black Week!

4. Stressa inte

Påståenden som ”Sista chansen!” används för att stressa konsumenter att fatta snabba beslut. Vilket tyvärr kan bli beslut som man ångrar i efterhand.

Försök att ha lite is i magen och tänk igenom både erbjudandet och dina behov. Ofta är det bäst att avstå ett köp, även om det är ett lockade erbjudande med hög rabatt.

Black Friday har spritt sig från USA till hela världen. Ibland kan det gå vilt till.

5. Tänk framåt

Black Friday kan vara ett utmärkt tillfälle att köpa julklappar till ett nedsatt pris. Gör en lista på de personer som du brukar köpa julklapp till och leta efter bra erbjudanden.

Att handla julklappar redan i november har också fördelen att du förmodligen inte behöver känna dig lika fattig i januari.

Blir du triggad att handla, försök då att ha is i magen.

6. Öppet köp?

Reglerna för ångerrätt, öppet köp och bytesrätt är något som butiker själva bestämmer. Reglerna styrs inte av någon lag och konsumenten kan därför inte kräva bytesrätt.

Det är inte ovanligt att butiker begränsar eller tar bort bytesrätt och/eller öppet köp på reavaror. Därför gäller det att verkligen vara säker på att man gör ett bra reafynd – i många fall går det nämligen inte att ångra sig.

Undantaget är om varan eller tjänsten köps på distans – exempelvis på nätet, via telefon eller hembesök. Då har företaget skyldighet att lämna 14 dagars ångerrätt. Konsumenten betalar för returfrakten.

Visst är det kul att göra en bra affär. Ända tills du tittar på bankkontot. Ojdå ...

7. Varför Black Friday?

Black Friday kommer efter amerikanska helgdagen Thanksgiving, som alltid infaller den fjärde torsdagen i november.

Thanksgiving är en mycket viktig familjehögtid i USA då många reser till sina föräldrars hemort och tjocka släkten samlas för att äta kalkon tillsammans.

Thanksgiving är en röd helgdag och fredagen är oftast arbetsbefriad för att få en långhelg med fyra lediga dagar i rad. Namnet Black kommer från det faktum att fredagen inte är en röd dag.

I Sverige har rean under Black Friday pågått sedan 2013 då främst svenska nätbutiker gjorde liknande erbjudande som sina amerikanska kollegor. Nätbutikerna brukar ha sin bästa erbjudande under måndagen, ”Cyber Monday”.

Fenomenet med en årligen återkommande höstrea har sedan spritt sig till hela handeln.


Fler artiklar i liknande ämnen:

Bedrägerierna ökar med nya metoder – så här skyddar du dig

10 tips som minskar riskerna för inbrott – och minimerar skadorna

Skydda dig mot ID-kapning och nätbedrägerier

Hur ser din kreditvärdighet ut?

Bluffsamtal från utlandet – så skyddar du dig

Är du rätt försäkrad? Läs vår guide om hemförsäkring

Mer om Ekonomi
Ekonomi

Inflationen sjunker – detta händer med styrränta och dina banklån

Dagens positiva besked om lägre inflation gynnar de svenska hushållen och sätter press på Riksbanken att även sänka styrräntan. Men det är för tidigt att...

Ekonomi

Så fixar du fattiga januari

Efter jul och nyår är det många som har svårt att få pengarna att räcka till den 25:e. Följ Våra Hems råd och klara ekonomin under årets värsta månad.

Spara försäkringspengar på ett klick
Ekonomi

Spara försäkringspengar på ett klick

I dessa tider kan det vara bra att se över och sänka kostnader. Ett sätt är att ta reda på hur mycket du betalar för din bilförsäkring. Med Compricer får...

Mest lästa
Smaktipset

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig...

Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Smaktipset

Bakad sötpotatis i ugn – enkelt, snabbt och väldigt gott

Sötpotatis kräver minimalt med arbetstid och passar lika bra i vardagen, som i lunchlådan eller till middagsgäster. Här får du några riktigt goda recept...